tisdag 27 december 2016

Pegrocos hemsida

Små detaljer som blir rätt eller fel gör något med förtroendet för de företag vi är intresserade att satsa våra pengar i.

Ta det här med hemsidor. Det får inte se slarvigt ut. Tidigare har jag gnällt på Investor och på Eolus vind för webbslarv.

Nu riktar jag istället korrekturläsarblicken mot Pegroco som gör mycket rätt på sin hemsida. Plus i kanten för de svartvita fotona. När företagsledningen presenteras lyfts de akademiska bakgrunderna fram - Chalmers, Handelshögskolan i Göteborg, Imperial College samt IVA, Ingenjörsvetenskapsakademien -, flera i företagsledningen avporträtteras i slips (jag gillar inte det slipslösa klädmodet som sprider sig i svenskt näringsliv) och dessutom har en medarbetare i företagsledningen en Mont Blanc-penna i bröstfickan.

Och så är Göran Persson styrelseordförande. Jag gillar speciellt den fina formuleringskonsten där man först räknar upp alla hans företagsengagemang för att sedan avsluta lapidariskt med det som gör honom till just Göran Persson:

Andra pågående uppdrag: Styrelseordförande i Sveaskog AB, Sveaskog Förvaltnings Aktiebolag, Cambio Holding AB, Cambio Healthcare Systems AB, Scandinavian Biogas Fuels International AB och Sörmlandsskött AB. Styrelseledamot i Baven AB. Tidigare uppdrag: Styrelseordförande i Scandinavian Air Ambulance Holding AB, Scandinavian Biogas Fuels AB, Fordonsgas Stockholm AB och Biogas Stockholm Finans AB. Statsminister 1996–2006.

Men man får minuspoäng för korrekturfel. Formuleringen "[v]år styrka är förmågan i att integrera industriellt kunnande och finansiell kreativitet" har ett "i" för mycket. En av de ledande personerna i företaget är "Civilngenjör från Chalmers Tekniska Högskola" och i presentationen av Göran Persson framgår, som synes ovan, att han är styrelseordförande för "Sörmlandsskött AB". På sidan med portföljinnehav är det något konstigt rubriktypsnittet:

Småsaker - visst. Men detaljer är viktiga. Och en del av mitt sparkapital har jag lagt i Pegroco och jag funderar på att investera mer, så därför är den här typen av slarv något jag lägger märke till.

måndag 26 december 2016

Shareville, nya inslag i bloggrullen och Eniro

Jag har inte Shareville eftersom jag är Avanza, inte Nordnet - aktiebloggosfärens motsvarighet till klassiska dualismer som Mac vs Windows - och därför kan jag inte se de Sharevilleportföljer som ibland diskuteras i aktiebloggosfären. Jag är lite allmänt skeptisk till hela upplägget med ett låst ekosystem och tycker det är lite B att delar av aktiebloggosfären utspelar sig bakom lyckta dörrar. Men en mer genomarbetad kritik av Sharevillekonceptet kommer från Aktiepappa. Läsvärt!

Nya inslag i bloggrullen: Framtidsinvesteringen (via tips hos Stefan Thelenius) och Slimis investeringsblogg.

Micke Larsson ställer några relevanta frågor kring Eniro.

söndag 25 december 2016

Gustavs aktiebloggs julbord av aktiefrestelser, Lundaluppens skynda långsamtstrategi och tobaksbolag

Gustav på Gustavs aktieblogg är en krydda i den annars lite slätstrukna svenska aktiebloggosfärsgröten. Hans specialitet att leta upp mer eller mindre obskyra företag på mer eller mindre svårhandlade börser som ligger mer eller mindre långt bort är intressant läsning som får mig som läsare att problematisera en Stockholmscentrerad aktievärldsbild; världen är stor, vad är det som säger att man bara skall äga svenska aktier? Nu senast med en intressant lista över aktier inom områden som australiensisk barnmat, portugisiska vinkorkstillverkare, japanska datingsiter med mera.

Sagde Gustav är en spännande investerarprofil som bland annat bidragit med ett fint bolag till min portfölj genom sin bevakning av Northwest healthcare.

En annan favoritbloggare som likt Gustavs aktieblogg är i farten idag på juldagen är Lundaluppen som publicerar ett bra inlägg om vikten av långsiktighet i aktiesparandet. Detta tycker jag behöver uppmärksammas i det ganska snabba nyhetstempot som präglar nätburen aktiediskussion.

Jag är lite sugen på att ge mig in i tobakssektorn. Swedish match är det enda bolaget jag äger där, men det finns ju fler som verkar intressanta. Att rökning skulle regleras bort totalt tror jag inte är alltför sannolikt. Update: ny post på Sure Dividen om tobaksbolag.

söndag 18 december 2016

LVMH, H&M och Gustavs tillväxtbolag

"Mitt case för att äga LVMH kan sammanfattas i att det är som en skatt på rika människor." Fundamentalanalysbloggen funderar kring det här med lyxprodukter. Men att köpa aktien är dyrt, courtaget ligger på omkring 100 kronor åtminstone om man är Avanzasparare.

Utlandsutdelaren behåller HM, trenden är oroande men vederbörande är beredd att ge företaget hela 2017 för att visa om företagets går åt rätt håll; jag har ungefär samma GAV och tänker i liknande banor som sagda Utlandsutdelare:

jag vill ha H&M i portföljen eftersom det är en förhållandevis defensiv aktie som väl kompletterar mina mer riskfyllda högutdelare. Kassan är såpass god att jag inte tror att man vill sänka utdelningen så jag räknar kallt med bibehållen utdelning under 2017.
Gustav resonerar kring de tillväxtbolag som upptar en stor del av hans portfölj. Det är ett bra inlägg som tar ett övergripande grepp om hans grundläggande principer.

lördag 17 december 2016

Per Bolund och höglånesamhället

Per Bolund om huruvida vi har en bostadsbubbla:
– Jag vill inte sätta etiketter. Skulle vi få en rejäl nedgång i bostadspriserna skulle det leda till problem för många hushåll. Människor skulle vilja betala av på sina lån och därför dra ner på all annan konsumtion. Det i sin tur påverkar hela ekonomin, leder till arbetslöshet och sämre offentliga finanser
Finansmarknadsminister Bolund tycker alltså att det vore negativt om de som har ohemult höga skulder på sina bostäder började betala av på sina lån, därför att detta skulle göra att de drar ner på annan konsumtion.

Bolunds resonemang är intressant. Vi har alltså en regering vars finansmarknadsminister tycker det är bättre att folk har kvar sina stora bostadslån istället för att amortera. Noteras bör förresten att regeringen gjorde Bolån Bolund till tillförordnad bostadsminister i interregnumet mellan Kaplan och Eriksson, så den här typen av resonemang tycks vara gångbara i regeringens inre kretsar.

Dels tycker jag detta röjer en märklig etisk position vad gäller lån och konsumtion och bostadsmarknaden. Det är uppenbarligen OK enligt Bolund att låna på sig en massa och konsumera, bara för att hålla systemet igång enligt något slags kedjebrevsekonomisk modell där våra barn får ta över stora skulder istället för avbetalade fastigheter och arv i reda pengar när vi dör. Han säger det inte rakt ut, men i förlängningen borde han ju förespråka att vi som amorterat stadigt under lång tid och därmed har modesta lån börjar använda våra bostadsrätter och villor som bankomater och höjer våra lån för att shoppa loss riktigt ordentligt.

Dels har jag ett tips till finansmarknadsminister Bolund: du kommer få se mer av det du befarar, dvs att folk ser om sitt eget hus istället för att glatt konsumerar som om det inte fanns någon morgondag. Många människor har nu, i takt med att släktingar som arbetat under lång tid går i pension och får väldigt låga pensioner, börjat inse att de måste spara till sin egen ålderdom själva vid sidan av det offentliga pensionssystemet och tjänstepensionerna; de lägger därmed undan en del pengar till framtiden antingen i sparande eller amorterande istället för att konsumera här och nu. Det tycker jag är sunt. Att Bolund har en motsatt uppfattning är intressant, möjligtvis lite illavarslande.

fredag 16 december 2016

Varför jag sparar i aktier

Miljonär innan 30 skriver om sin önskan att sluta jobba: "[n]u är fokus att få sluta snarast möjligt", ett tydligt ställningstagande mot arbetslivet.

Jag tycker nästan tvärt om. Jag har ett arbete som jag trivs med, och jag vill gärna fortsätta att arbeta om jag kan tills jag blir gammal.

Ändå sparar jag i aktier. Målet är alltså inte att bli självförsörjande på utdelningar för att kunna logga ut från yrkeslivet långt före pensionsåldern. Snarare tänker jag mig att aktiesparandet kan utgöra en buffert gentemot jobbiga händelser som allvarlig sjukdom eller långvarig arbetslöshet i familjen, alternativt att när man blir pensionär att man kan få ut lite mer än vad man får från statlig pension och tjänstepension, eller att lämna något efter sig till barnen.

Jag lider med de stackare som vantrivs så på sina arbeten att de sparar 50, 60 eller fler procent av lönen varje månad för att kunna lämna yrkeslivet i förtid. Jag förstår även att jag är lyckligt lottad som har ett bra arbete.

onsdag 14 december 2016

Verktyg för att bevaka skillnaden mellan A- och B-aktier

Jag har vid ett par tillfällen hoppat mellan Handelsbankens bägge aktieslag och därmed kunnat utnyttja en prisskillnad på några kronor, för att skaffa mig fler aktier.

Flera andra aktiebloggare har gjort samma sak. Nu har Utdelningsseglaren lanserat ett verktyg som håller koll på skillnaden. Bra!

Nästa steg vore ju att Avanza och Nordnet la in en sådan funktion i ens portfölj som gick på autopilot: när skillnaden åt rätt håll överstiger en viss nivå så sker bytet automatiskt.

Update Nu har Utdelningsseglaren uppdaterat verktyget.

tisdag 13 december 2016

Köksfönsterrealismens stadium

Så gick då köksfönsterodlingens optimism över i realism i takt med att ruccolan tynade bort (trogna bloggläsare minns säkert den rafflande rapporteringen från sommarens försök att odla här hemma i lägenheten).

Men åtminstone två framgångar kan registreras. Dels har en avokadokärna tagit sig och växer till sig snyggt. Och dels har jag viss framgång på ekollonfronten; ett femtontal ekollon togs om hand under hösten och minst ett verkar det gå bra för (kanske två: ett annat ollon är ännu lite tveksamt men har en liten "svans" som doppar sig ner i vattnet). Det har kommit upp en liten stam som bär ett par stolta blad.

Återstår att se hur länge den skall stå i vatten innan jag planterar i jord. Har sett olika bud om detta när man klickar runt i ekollonbloggosfären.

Läsarskarans purister undrar förstås vad detta har med ekonomi och investeringar att göra.

Mycket, skulle jag vilja påstå. Odling, långsiktighet, förutseende; alla finansintresserade borde odla några träd någon gång och filosofera lite över vad detta innebär. Inte minst gäller detta de ståtliga men långsamt växande ekarna.

måndag 12 december 2016

En högutdelande kanadensisk REIT

Ännu en högutdelande kanadensisk REIT: BTB Real Estate Investment Trust äger och förvaltar kommersiella och industriella fastigheter i östra Kanada. Direktavkastningen är över nio procent.

Avanza har för närvarande 6 ägare registrerade. Funderar på om jag kanske skulle sälla mig till den skaran.

söndag 11 december 2016

Vad betyder Donald Trump för Apple?

Donald Trump skall hålla ett möte i veckan där han samlar ledare för större företag som Apple, Google, Microsoft med flera; enligt Seeking Alpha kommer Tim Cook att medverka.

Det skall bli intressant att se vad det kan komma ut av detta. Är det enbart politiskt poserande eller kommer Trumps presidentskap att påverka Apple? Det finns de som funderar på om ändrade skatteregler kan leda till att Apple plockar hem ackumulerat kapital till USA och ökar sina utdelningar radikalt. Ett inte helt ointressant scenario.

Apple är det fjärde största innehavet i min portfölj, därav mitt intresse.

lördag 3 december 2016

Spotify: förlustföretaget som får beröm

Jag lyssnar på Ekonomiekot Lördag om Ericsson och andra företag som kanske flyttar från Sverige. Där uttalar sig bland andra nationalekonomen Hans Lööf: "vi är nu mycket glada att vi ser företag som Skype och Spotify som växer upp, det är så vår ekonomi måste fungera" (04:15 in i programmet).

Som jag förstår det har Spotify funnits i tio år och går fortfarande med förlust. Varför är man så flat gentemot Spootify? Företaget går ju med förlust år efter år, ändå hyllas det. Jag fattar inte det.

Jag får inte ihop det. Är den här typen av tolkningar typiska för det akademiska ämnet nationalekonomi?

lördag 26 november 2016

Apples framtid

Lars Wilderäng reser frågan om huruvida Apple post-Jobs tappat stinget. Speciellt fokuserar han på företagets nyttiga produkter: servrar, hård- och mjukvara som används i professionell produktion läggs ner eller läggs på is i ett företag som styrs av en ekonom istället för av ..., ja, vad nu Jobs var. (I och för sig är Wilderäng inte helt korrekt i sin karaktäristik av Tim Cook, som har en kandidatexamen i teknikämnen och en master i ekonomi.)

Å ena sidan kanske han har rätt; det händer inte så värst mycket på teknikfronten på Apple kan jag tycka (och de jäklarna har lagt ner MacBook Air 11", den bästa dator jag någonsin ägt - varför?). Många nyheter är livsstilsrelaterade. Lägger företaget tillräckligt med krut på att göra operativsystemet vasst? Kanske kommer företaget stagnera, kanske kommer de stora intäkterna från iPhone inte hjälpa utan stjälpa företaget, glider det i riktning mot en allt orörligare teknologisk soffpotatis?

Å andra sidan ser jag inte så värst många konkurrenter. Windows, liksom ... I de miljöer jag rör mig - universitetsinstitutioner, universitetsbibliotek - är Macar riktigt välrepresenterade. Och så har man Jonathan Ive!

En fråga är hur återväxten ser ut. Vilka krafter kommer fram ur generationen under Cook och Jonathan Ive? Utåt sett är det liksom den femtioåriga företagsledningen plus 100 000 anonyma anställda; vad är dagens motsvarighet till att Jobs för 10-20 år sedan lyfte fram Jonathan Ive? Än så länge har jag inte sett så mycket av detta, men jag har säkert inte tittat tillräckligt noga.

fredag 18 november 2016

Att skaffa sig åtta aktier i Handelsbanken "gratis"

Handelsbanken är ett halvstort innehav i min portfölj. Jag är långsiktigt i aktien och bryr mig inte om det är A- eller B-aktier som ägs. I själva verket har jag vid två tillfällen utnyttjat skillnaden i pris mellan de bägge aktieslagen för att norpa åt mig några aktier "gratis".

Första gången var i oktober 2015 då jag sålde 84 Handelsbanken B för 122.20 kr styck och samma dag köpte 89 Handelsbanken A för 113.20 kr styck. Den andra gången var i dag, då prisskillnaden var åt andra hållet, B-aktien var knappt 3 kronor billigare vilket gjorde att jag kunde göra samma manöver fast åt andra hållet och därvid fick tre aktier mer bara genom att byta aktieslag.

Resultat: åtta extra aktier bara genom att hoppa mellan de bägge aktieslagen.

Lundaluppen har, förresten, också gjort manövern vid ett par tillfällen.

Jag kommer att hålla ögonen på den här skillnaden framöver för att se om det går att göra om manövern.

Mina val i PPM

Jag är halvaktiv när det gäller PPM - loggar in några gånger per år för att kolla hur det utvecklar sig, byter då och då fonder.

För närvarande har jag tre fonder med vald fördelning i procent:
Didner & Gerge Småbolag 65 %
SPP Aktiefond USA 15 %
Avanza Zero 20 %

D&G Småbolag har jag haft sedan sommaren 2014 och det är ett innehav som jag är ganska nöjd med. Avanza Zero är kanske inte mycket att orda om och SPP Aktiefond USA köpte jag för att jag ville ha något slags exponering mot den amerikanska börsen i mitt PPM-sparande. Det är ett typiskt försiktighetsköp, en bred och närmast indexliknande fond med någonstans kring 550 aktier som gjorde det möjligt att utan alltför mycket oro välja en amerikansk fond.

Kanske att jag någon gång framöver köper något lite mer nischat vad gäller USA för PPM. Vad det blir återstår att se.

torsdag 17 november 2016

Millicom, Jacob Bursell och HM

En bra bloggpost om Millicom, signerad Jacob Henriksson. Själv har jag av och till funderat över om jag skulle köpa en liten andel Millicom som komplement till mitt innehav i Tele 2, och artiklar som denna är bra läsning inför det beslutet.

Finansmamman har varit på informationsträff med Didner & Gerge, vilket låter lite spännande eftersom jag har ganska mycket Didner & Gerge Småbolag i min PPM och en del i mitt vanliga Avanzasparande. Dessutom läser Finansmamman Risk av Jacob Bursell och är positiv. Är nyfiken på boken, inte minst som jag tycker Bursell gör bra program i Fondpodden (se exempelvis här, här, här och här). Update: Investeralitemera är också positiv till boken.

Spartacus Invest går igenom några aktuella inköp hos ett antal investerare och pekar bland annat på valet hos några av dem att köpa HM på runt 250 kronor. Det går något av en spricka genom finans- och aktiebloggosfären vad gäller synen på HM och här har vi alltså ett par datapunkter som talar för HM. Utan att ha räknat så känns det spontant som att de HM-positiva och HM-negativa inläggen det senaste året varit ungefär jämnt fördelade.

Att spara pengar på datorer

Det var väldigt länge sedan vi köpte en ny dator till hemmet, omkring tretton år sedan. Sedan dess har vi nöjt oss med äldre begagnade iMacs som går att få tag i för en väldigt liten peng om man har tur. Nya MacBooks får vi tillgång till via våra jobb, men skrivbordsdator i hemmet har vi alltså inte behövt lägga så mycket pengar på. Maskinen vi har nu tillverkades omkring mitten av 2007-tidigt 2008 men tuffar på bra, speciellt som den fått lite extra RAM och vi inte spelar grafiktunga spel.

Jag har dessutom en känsla av att Mac OS är lite mer förlåtande för något äldre hårdvara än vad Windows är, men jag kan förstås ha fel. I vilket fall kör jag Mac OS X Yosemite 10.10.5 (sommaren 2015) på en hårdvara som är åtta år äldre än operativsystemet utan att det känns segt. Funkar för normalt hemmabruk.

Men häromsistens la den av; maskinen började boota upp som vanligt men efter ett tag så släcktes alltihop. Jag testade lite olika saker som att starta i recovery mode för att därifrån prova att köra diskverktyg men det hjälpte inte.

Men det som fick det hela att fungera igen var att nollställa NVRAM/PRAM. Jag raderade hårddisken, la in backup från den externa hårddisken via Time Machine och nollställde därefter den aktuella minneskretsen som bland annat innehåller information som behövs vid uppstart och som kan vara en orsak till att maskinen beter sig skumt.

Vi får se hur länge den funkar, förr eller senare lär jag behöva köpa nya dator, men än så länge skjuts alltså detta köp på framtiden.

Update Här är en artikel på Low End Mac om att använda lite äldre Macar.

söndag 13 november 2016

Nyemissionen i Tele 2

Jag har valt att delta i nyemissionen i Tele 2, och använder teckningsrätterna i så hög utsträckning det går. Tele 2 ser jag som ett gott inslag i aktieportföljen, och chansen att köpa en handfull aktier för dryga femtiolappen styck var ett erbjudande som jag ville delta i.

lördag 12 november 2016

Donald Trump och ekonomin

Jag lyssnade på Ekonomiekots lördagssändning om Donald Trump. En sak som dök upp där var eventuella positiva ekonomiska effekter av Trumps år som president (förutom negativa aspekter som rör protektionism, handelshinder, tullar) i form av infrastruktursatsningar, som på kort sikt skulle kunna stimulera den amerikanska ekonomin, hävdade Lena Sellgren som är chefsekonom på Business Sweden.

Tja, det kan det ju ligga något i. Stora infrastrukturella satsningar, som han tycks ha utlovat i valrörelsen, skulle kanske kunna fungera som ett bränsle i den amerikanska ekonomin. Om nu Trump får igenom sina förslag, för som det påpekades i radioprogrammet så skulle det här innebära ökande underskott i den federala budgeten.

En sak som jag funderat på rör snarare de svenska socialdemokraterna. De har haft regeringsmakten ganska länge nu och de satsar väldigt lite på stora infrastruktursatsningar. Varför? Räntan är låg och det finns vad jag kan bedöma stora behov av att upprusta existerande infrastruktursystem och att bygga nya i Sverige.

söndag 23 oktober 2016

Boktips efterfrågas

Jag letar efter bra böcker om företagshistoria, gärna sådana som både greppar människorna som bygger upp företagen och den historiska och politiska utveckling de samverkar med, böcker i stil med Peter Andersson och Tommy Larsson, Tetra: historien om dynastin Rausing och Per Andersson, Stenbeck: ett reportage om det virtuella bruket. Inte minst den sistnämnda boken om Stenbeck tycker jag är jättebra.

Tips mottages tacksamt!

fredag 21 oktober 2016

Nya mynt

Jag fick en ny enkrona någonstans ifrån, den första för mig. Tycker den känns futtig på något sätt.

torsdag 20 oktober 2016

Politisk risk med att äga HM

Jag undrar om den här informationen, förutsatt att den är sann, skulle kunna vara något som i förlängningen innebär ett hot mot HMs affärsmodell.

lördag 15 oktober 2016

Lundaluppen, dansk källskatt på innehavet av G4S och småbolagsfonder

Olle Qvarnström intervjuar Lundaluppen. Håller med om en del, till exempel när Lundaluppen säger att det är viktigare med ett intresse för ett företags verksamhet och allmänbildning än att med revisorsblick granska siffror. Jag gillar dessutom långsiktigheten, det här med att det handlar om företag som man inte behöver titta till då och då. Och så gillar han Klas Östergren! Hmmh, som varandes medelålders lundabo själv så funderar jag på om jag någon gång mött denne Lundalupp i vimlet ...

Häromsistens diskuterades det, utifrån ett fint inlägg på Framtida frihet, huruvida man fick betala dansk källskatt om man äger G4S via kapitalförsäkring på Avanza, vilket jag gör. Nu har utdelningen trillat in på mitt Avanzakonto och ingen källskatt har dragits, förmodligen för att det är primärnoterat. Bra, för jag är sugen på att fortsätta köpa aktier i det här bolaget. Jag tror på säkerhetsbranschen. Update: nu kommer också ett bra inlägg av Stefan Thelenius som på ett överskådligt vis diskuterar utländsk källskatt.

Pengaregnet funderar över att plocka in ytterligare någon fond i sin portfölj. Det gör jag också ibland, även om jag tycker det är på något vis roligare med aktier. Men fonder ger bra spridning och går ju på något slags autopilot. I dagsläget har jag två fonder i portföljen, de utgör sju procent av det totala innehavet och har gått bra: Didner & Gerge småbolag är plus 66 procent och Spiltan Aktiefond Småland är plus 21 procent.

tisdag 4 oktober 2016

4 x HM

H&M har gått med vinst sedan urminnes tider, månad för månad, kvartal för kvartal. Företaget bryter ständigt ny mark med nya butiker runt om i världen. Bara under innestående kvartal förväntas man öppna 214 nya butiker, vilket är mer än man gjorde under årets första tre kvartal tillsammans. Världen över tänker allt fler människor på H&M när de ska köpa en jacka, ett par jeans eller en tröja. Det gäller trettonåriga tjejer, gamla tanter och medelålders, skäggiga ekonomibloggare. Någon gång kunde väl även den bilden lyftas fram i media?
Micke Larsson reagerar på den neggiga synen på HM i media (som kan exemplifieras med en artikel (SvD) jag precis läste. Håller med honom. För min del är HM en aktie för byrålådan.

Daniel Wikström köper HM.

Apropå HM kan jag bidra med en liten personlig anekdot. Tillbringade just några minuter i telefon med en mycket trevlig person på infromationsavdelningen som kunde lotsa mig till vilken butik jag skall gå för att hitta fler exemplar av den favoritskjorta jag inhandlade häromsistens (och som sedan dess varit slut i butiken). Bra service av en trevlig person!

Seeking Alpha är halvpositiva till HM.

lördag 1 oktober 2016

REITs, kläder och hajper

Bra genomgång av REIT på Sparabloggen.

Miljonär innan 30 skriver om kläder och försöken att klä sig OK på jobbet utan att lägga ned en förmögenhet genom att handla på rea. Själv brukar jag handla en del i second hand-affärer, det blir lite mer personligt då än om man köper allt nytt.

Micke Larsson raljerar över de hajper som sveper över världen. Får mig att tänka på Spotify, företaget som det gullas med men som fortfarande går med förlust, efter tio år.

lördag 24 september 2016

Exponering mot andra marknader

Pengaregnet skriver ett intressant inlägg om diversifiering och att en del av diversifieringen är att man öppnar sig mot olika marknader och valutor. Vederbörande tar även upp svårigheten att hitta vissa länders aktier på ett smidigare sätt än med telefonorder, något jag också funderat över ibland. Varför är inte tyska och franska aktier en knapptryckning bort, när man når amerikanska, kanadensiska och norska med flera börser så enkelt via Avanza?

Det finns ju till exempel brittiska bolag som är noterade i New York, vilket gör att man kan få viss spridning den vägen.

fredag 23 september 2016

Inköp

Har köpt Unlimited Travel Group, American Shipping Company, Pegroco Invest och Genova Property Group. Portföljen innehåller nu 36 aktieslag och två fonder.

torsdag 22 september 2016

Kläder: billigt och bra, del 2

Det är inte bara second hand-fynd som fyller min garderob med bra och billiga klädesplagg, det är även militärt överskott: närmare bestämt skjortan till m/60. Jag stiftade första gången bekantskap med denna fina tekoprodukt under militärtjänsten som kryptobiträde i Kustartilleriet under 1980-talet; förutom vardagsplagget m/59 fick vi ut en så kallad permisuniform där jag framför allt lade just skjortan och den smala virkade/stickade slipsen på minnet.

Långt senare har jag återknutit bekantskapen med sagda skjorta och har sedan flera år tiotalet sådana skjortor till vardags och fest. De har kostat en knapp femtiolapp styck och är riktigt bekväma och ganska snygga, passar lika bra på synthklubb som på jobbet.

Och det är inte bara jag som fattat tycke för plagget. Per Hagman använder det ibland i offentligheten (dock utan att applicera strykjärn i förväg):

söndag 18 september 2016

G4S och dansk källskatt

Jag har ett mycket litet innehav i G4S, en aktie som gått ganska bra den senaste tiden. Men hur blir det med utdelningen och utländsk källskatt? Framtida frihet har gjort en fin insats för att bringa klarhet i och sprida kunskap om hur man går tillväga för att få tillbaka dansk källskatt om man, som jag, sparar i kapitalförsäkring hos Avanza.

Jag har ingen lust att lägga en massa tid på att kommunicera med det danska skatteverket; inte heller lockar det mig att öppna ett konto hos Nordnet bara för att jag har några danska aktier. Kanske dags att avveckla detta innehav? Aktien har gått ganska bra på den korta tid jag haft den och jag kan hitta exponering mot säkerhetssektorn på annat håll.

För säkerhet är något jag tror på. Ungefär på samma sätt resonerade min fru och jag härom året när vi hade Axis under ett tag innan Canon lade sitt bud på företaget.

Northview Apartments och HM

Apropå Northview Apartments REIT: Vägen till frihet köpte i veckan.

Att välja lycka köper HM medan Fundamentalanalysbloggen skriver om tankarna bakom försäljningen i våras, då vederbörande sålde nästan hela sitt innehav. Jag håller inte med, men läser intresserat; en kritik från min sida är att kläder vill man prova i fysisk affär, och HMs stora kedja av butiker kan vara en poäng i framtiden.

onsdag 14 september 2016

Apple, utdelningsinvesteringar och Gustavs aktieblogg blickar västerut

Ett par Applepositiva inlägg: The Motley Fool och på Fundamentalanalysbloggen.

Petrusko recenserar i det korta formatet Marcus Hernhags bok om utdelningsinvesteringar. Något mer positivt inställd till utdelningssparande än Jacob Henriksson (om man skall hårdra det).

Jag gillar aktiebloggar som tipsar om utländska aktier, inte minst kanadensiska högutdelande aktier som delar ut ofta; alltså gillar jag Gustavs aktieblogg och Stefan Thelenius. Den förstnämnda tipsar i ett inlägg om några relativt okända kanadensiska aktier, däribland Northview Apartment REIT som framstår som ganska intressant. Den åker in på min bevakningslista. Här finns länkar till flera dussin artiklar om företaget på kanadensiska versionen av The Motley Fool.

måndag 12 september 2016

Vindkraft

Ett av de ganska många småinnehav jag har vid sidan av de (relativt sett) stora (HM, Investor, SHB) och mellanstora innehaven (Apple, Northwest Healthcare, Tele2) i portföljen är aktier i vindkraftsbolaget Eolus vind. Därför läste jag med intresse två artiklar till frukostkaffet i dagens Svenskan om vindkraft (här och här).

Får se vad som händer med vindkraft i Sverige. Men i dagsläget känner jag inte för att sälja Eolus vind.

söndag 11 september 2016

måndag 5 september 2016

Apple och inbetalningar av skatt i Europa.

Det har varit mycket snack om beskattningen av Apples verksamhet i Europa. Här finns ytterligare ett perspektiv på det hela.

söndag 4 september 2016

Gustavs aktieblogg om metoder, amerikanska fängelser och Marcus Hernhag och Jacob Henriksson om utdelningsinvesteringar

Jag aktiebloggar för att lära mig mer om att spara pengar. Genom att skriva själv och framförallt genom att läsa inlägg och kommentarer lär jag mig om hur aktiemarknaden fungerar. Därför gillar jag inlägg som behandlar metoder. Som nu det senaste inlägget på Gustavs aktieblogg, en klar och koncist skriven genomgång genomgång som hjälper till att snabbt skapa sig en bild av ett bolags ekonomi.

Jag har en liten post i Geo group och en ännu mindre i Corrections Corporation of America. Fängelsebolagens aktier föll snabbt på nyheten att federala myndigheter skulle sluta outsourca en del av sina fängelsebehov till dessa privata aktörer. Jag har behållit aktierna. De är en väldigt liten del av innehavet, men det är ju inte så kul att se röda siffror på runt 30 eller 40 procent. Men något slags lärdom får jag av det hela: det är första gången ett av mina innehav störtdyker på politiskt motiverade nyheter, och nu ser jag i realiteten hur politiska risker kan slå mot en aktie. Diversifiering, diversifiering, diversifiering.

Marcus Hernhag köper Sampo, en aktie som jag har en liten slatt av; det kanske blir mer med tiden? Apropå Marcus Hernhag: han har precis kommit ut med en bok om utdelningsinvestering som verkar spännande, något att läsa i höst. Man kan peka på en lång recension av Jacob Henriksson som är positivt inställd men som ju knappast är någon utdelningsinvesterare, i varje fall innehåller den matiga recensionen en genomgående kritik till utdelningsinvesteringar. Läsvärt, tänkvärt - men det är inte säkert att jag håller med. Men man lär sig mycket på att läsa den här typen av inlägg, och den gör mig bara ännu mer nyfiken på Marcus Hernhags bok. Jag undrar om och hoppas på att Henriksson får mothugg, en metoddebatt inom aktiebloggosfären med motinlägg från utdelningssidan - Stefan Thelenius, Hernhag eller Gustavs aktieblogg - hade varit intressant läsning!

lördag 3 september 2016

Nordea och Casper von Koskulls ovårdade frisyr

Nordeas VD Casper von Koskull har anledning att vara nervös. Peningtvätt, Panamaskandal och möjliga sanktioner på i storleksordningen 6 miljarder kronor rapporterar SvD Näringsliv.

Vad Svenskan dock inte kommenterar är den något märkliga frisyr von Koskull har på bilden som illustrerar artikeln. Att det inte är en enstaka bad hair day för denne verkställande direktör i jättebolaget Nordea visas av en google bild-sökning som lassar upp ett veritabelt kuriosakabinett av rufsiga, långhåriga och allmänt ovårdade frisyrer.

Dress the part! Annars har jag svårt att ta honom på allvar.

torsdag 25 augusti 2016

fredag 12 augusti 2016

Nya tider i min IPS

Den minsta enheten i min pensionspyramid är en liten slatt pengar som finns i en IPS. Fram tills nyligen har jag haft den investerad i Avanza Zero men eftersom det är en så liten summa relativt mitt övriga pensionssparande så bestämde jag mig för att experimentera lite, ändra upplägget. Från 100 % Avanza Zero gick jag till följande uppsättning aktier häromveckan, sorterade efter fallande andel:
Vi får väl se om det var ett klokt byte. Eller så går det åt skogen; eftersom det är en så liten del av pensionen så vågar jag mig på det här.

Det går bra för Northwest Healthcare Properties

Bra siffror från Northwest Healthcare Properties enligt Seeking Alpha, som också länkar till pressmeddelande från företaget.

måndag 1 augusti 2016

HMs kommande utdelningar, aktuella inköp och Gustavs aktieblogg

Runt en krona per år, det är vad H&M-mannen tror att HMs utdelning kommer öka de närmaste åren. Hoppas han får rätt! (Jfr liknande funderingar från Simon Blecher.)

De senaste köpen: Pegroco Invest, Eolus Vind, Austevoll Seafood, G4S. Portföljen innehåller nu 33 aktieslag och två fonder. Apropå Pegroco Invest så är det med 9.1 % direktavkastning, kvartalsvis utbetalning av utdelning och Göran Persson som styrelseordförande ett spännande bolag; det vore kul att läsa en analys signerad Stefan Thelenius. Apropå G4S tror jag på säkerhetssektorn de närmaste årtiondena.

Gustavs aktieblogg tycker jag är bra. I ett inlägg flaggas för flera spännande skriverier framöver.

måndag 18 juli 2016

Ett Investor-neggigt inlägg till

Jag har tidigare gnällt över Investors slarv på webben. Nu kommer ytterligare ett inlägg i samma stil.

Ja, jag vet, det är felfinneri driven till sin spets, men ändå: om man skriver in www.investorab.se i webbläsaren hamnar man rätt, men inte om man skriver investorab.se. Dåligt - Investor är ändå en kronjuvel i svenskt näringsliv och då måste sådana här detaljer vara korrekta!

söndag 17 juli 2016

Odling i köksfönstret, dag 36

Ruccolan lever, men inte mycket mer - det blir bara små mesiga grejer. Trodde det skulle gå fortare, eller så är det något fel med upplägget någonstans. Det finns förstås en massa parametrar - vattningen, jorden, solen, temperaturen - och jag har ingen aning vad som sker. Men jag trodde det skulle gå fortare och bli något bättre på en månad. Vi får se.

Däremot går det bättre med två av de senare projekten. Vitlöken har börjat titta upp liksom den gula paprikan, efter bara en dryg vecka. Kul!

Dessutom satte jag häromdagen tre avocadokärnor enligt vattenglasmetoden. Vi får se vad som händer.

Ann Grevelius om Spotify

Lyssnar på ett avsnitt av Börspodden med Ann Grevelius. Intressanta synpunkter - men varför är hon så positivt inställd till Spotify, ett företag som går med förlust kvartal efter kvartal? Det verkar som om hon klumpar ihop företaget med andra "tidiga" bolag på vilka man inte kan ställa elementära krav som att de tjänar pengar. Men Spotify grundades för tio år sedan och om de fortfarande går med förlust kanske det är något problem med företagets affärsmodell?

Som jämförelse gick Apple med vinst efter första verksamhetsåret och hade tre år med vinst i ryggen när det börsnoterades. Det är inte en naturlag att snabbt expanderande och tekniskt innovativa företag måste gå med stora förluster under en lång följd av år, som Spotify.

lördag 16 juli 2016

HM: insynshandel och butiksadresser

Petrusko pekar på att HMs senaste försäljningssiffror var något bättre än väntat och han skriver också om företagets expansion i Indien, möjligheterna att expandera på andra håll i världen samt faktumet att företaget aldrig sänkt sin utdelning; en pålitlig aktie, blir slutsatsen. Till detta kan läggas vårens insynshandel: Stefan Persson köpte 1 miljon aktier den 29 juni, 2 miljoner aktier den 28 juni, 3.03 miljoner aktier den 12 april, 1.5 miljoner aktier den 11 april, 2.2 miiljoner aktier den 8 april och 3.3 miljoner aktier den 7 april (data från Inside Voice). Om Stefan Persson tror på företaget så gör jag, som kan något lite mindre om dess inre mekanismer än honom, det.

Bland kommentarerna till Petruskos blogginlägg finns en artikel på Fastighetsvärlden inlänkad om kostnaderna förknippade med deras ambition att ofta lägga varuhusen i bästa läge. En sak som jag verkligen gillar med HM är deras urbanistiska stil; deras butiker ligger ofta centralt inne i städer, till skillnad från Ikea och andra som alltid lägger sig i köpcentrumlador långt utanför stadskärnorna - jag kan inte påminna mig att jag någonsin sett ett centralt Ikeavaruhus - medan HM verkar finnas både i icke-urbana köpcentra och på de allra mest centrala adresserna inne i stadskärnorna. För mig, som ogillar bilsamhället och det utsmetade stadsplaneringsideal vi levt med sedan åtminstone 1940-talet, är det här ett urbant långfinger åt bilismen. Man skall kunna släntra in från gatan, från trottoaren, alla är välkomna, även de som inte är bilburna. Därmed är HMs lokaliseringspolicy ett inlägg i debatten om hur vi bygger våra städer, ett inlägg jag gillar till skillnad från bland annat Ikeas motsvarande attityd.

fredag 15 juli 2016

Lars Wilderäng i Kanada, Avanzas statistik och utdelningssparande

Lars Wilderäng har Northwest Healthcare Properties och en del andra, icke specificerade, kanadensiska REIT-er i portföljen. Hade varit intressant att veta vilka. Kom igen, herr Wilderäng, #visaportföljen! (För övrigt ett uppskattat återvändande till aktiebloggande hos Wilderängs blogg, som ju den senaste tiden inte handlat så mycket om aktiemarknaden som tidigare.) Dessutom kommenterar han ökningen hos högutdelarna, som han ser som sammanhängande med lågräntepolitiken. Denna lär ha ett slut: "Förr eller senare spricker förstås obligationsbubblan, dvs nollräntepolitiken når vägs ände och marknadsräntorna skjuter iväg. Då rasar förstås högutdelarna ändå." Intressant och något att tänka på när man köper aktier de närmaste åren.

*

Ibland går jag in på mitt Avanzakonto för att kolla olika saker. Idag skulle jag vilka utdelningar som flutit in på kontot sedan årsskiftet. Döm om min förvåning när det visade sig vara omöjligt att få fram detta! Jag tycker det är rätt så märkligt att den uppgiften inte går att få fram utan man måste, utan förklaring om varför, vänta ett helt dygn innan det syns. Så brukar det inte vara på Avanza. Varför är det så nu?

*

"Målet med min portfölj är inte totalvärdet utan jag vill att utdelningarna ska öka över tiden" skriver Daniel Dikström i en reflektion över hur han utdelningssparar och jag kan bara hålla med. Totalvärdets bidrag till värdeökningen blir intressant först när man säljer av det hela, och det är - hoppas jag - flera år in i framtiden. Olika tidsskalor, helt enkelt: istället för att titta på det dagligen fluktuerande totalvärdet på Avanzakontot så tittar jag på hur utdelningarna rullar in. Men det är, som Stefan Thelenius skriver, svårt att koppla bort beteendet med att gå in och kolla portföljvärdet ofta. Tycker i varje fall jag.

torsdag 14 juli 2016

Besparingar utan uppoffringar, 4

Ibland rengör jag diskmaskinen genom att köra den med ett slags rengöringsmedel i en plastbehållare som man köper för 22 kronor styck. Man kör utan disk och vips så är den unkna doften som ibland sätter sig i maskinen borta.

Bra men kanske lite onödigt dyrt tyckte jag som gammal naturvetare, det borde finnas någon annan kemisk lösning än den lilla mängden vätska som Ica säljer till ett literpris som väl hamnar i nivå med champagne eller whisky. Några googlingar och jag hittade fram till ett det här tipset om att istället använda 1-2 dl ättika.

Funkade jättebra.

onsdag 13 juli 2016

Mer IBM?

Jag har ett litet innehav IBM och tittar därför till lite extra när det dyker upp nyheter eller åsikter om företaget i flödet. Nu senast är det Dividend Growth Investor som pekar på att företaget kanske kan vara en OK investering i dagsläget. Se även den här artikeln (Seeking Alpha) och den här (The Motley Fool).

Jag är lite småsugen på att köpa lite mer IBM.

tisdag 12 juli 2016

Inside Voice

Via Walsund hittar jag fram till Inside Voice som gör intressanta saker genom att aggregera och analysera twitterinlägg om aktier och finansnyheter. De erbjuder dessutom information om insideraffärer, blankningsaffärer med mera. Ett intressant verktyg byggt av några aktieintresserade ingenjörer med bakgrund på Linköpings universitet.

måndag 11 juli 2016

Hissar, Lundaluppen och kanadensiska restaurangkedjor

Långsiktig investering gör en fin analys av Kone. Välskriven, både kvalitativ och kvantitativ analys, zoomar in och ut mellan makrotendenser och det mer företagsnära, informationsrik: ännu en matig och proffsig text på Långsiktig investering.

Daniel Wikström bloggar sin läsning av The Intelligent Investor med utgångspunkt i Lundaluppens diskussion av boken. Inlägget får mig att fundera lite grand på Lundaluppen, vart han tog vägen och det avtryck som gjordes i aktiebloggosfären av denne aktiebloggare; trots att Lundaluppen slutade blogga i oktober 2014 märks fortfarande hans tankegångar på olika håll i aktiebloggosfären och man länkar till inläggen där (nu senast i ett inlägg på Spartacus Invest). Apropå Lundaluppen så gjorde Olle Qvarnström en topplista med Lundaluppeninlägg och en intervju.

Jag köpte en del Boston Pizza Royalties Income Fund i våras. Nu skriver Seeking Alpha om ett liknande bolag, SIR Royalty Income Fund. Kanske något att kolla upp: avkastning runt 8 procent, månatlig utbetalning, verkar ha en liknande affärsmodell som Boston Pizza med flera koncept. Antal ägare på Avanza i dagsläget: 5.

söndag 10 juli 2016

Paradox kinesiska ägare

Påverkas Paradox interactive av att man får en kinesisk storägare? Företaget gör historiska stragegispel. Den kinesiska enpartistaten har ju tidigare förbjudit datorspel av diverse politiska skäl.

lördag 9 juli 2016

Odling i köksfönstret, dag 28

Jag planterade en ny sort idag: vitlök, som enligt vad jag läst skall gå att odla inomhus, för den ätbara blastens skull. Vi får se vad som händer.

fredag 8 juli 2016

Beröringsskräck i ekonomibloggosfären

Finns det ett slags beröringsskräck i aktiebloggosfären?

Jag tycker nog det. Det finns mängder med inlägg som dissekerar ett företags ekonomi utifrån sifferdata. Men hur många bloggar finns det som bevakar den verksamhet som företagen faktiskt sysslar med?

Det är som om aktiebloggosfären - och nu generaliserar jag grovt, det finns undantag - behandlar företagen de investerar i som något slags svarta lådor, som om verksamheten i företagen befann sig i en annan värld. Det är ett slags företagsidealism, det enda som betyder något är att intressera sig för företagens siffror, inte för deras konkreta verksamhet; Platon istället för Aristoteles.

Ta HM som exempel. Hur ofta läser man inte kloka, insiktsfulla och väl genomarbetade inlägg som behandlar siffror? Där känns det som om aktiebloggosfärens samlade skribentkårs distribuerade intelligens med gemensamma krafter tuggar sig igenom delårsrapporter, årsrapporter, kvartalsrapporter och annan statistik; man har god koll på skuldsättning, försäljning, lönsamhet, vinstmarginal, ROA, P/E och femtioelva andra nyckeltal. Men hur ofta stöter man på en bloggare som försöker bevaka det som HM faktiskt sysslar med, dess kläder? Någon som diskuterar nya kollektioner utifrån ett modeperspektiv, som följer vilka designers och modeskapare som HM anställer eller samarbetar med, vilka fotografer som tar bilderna till nästa kollektion? Det kanske finns någon sådan blogg, men jag har då i varje fall inte hittat den (upplys mig gärna i så fall; förmodligen finns det en massa sådana bloggar, men de länkas aldrig in i aktiebloggosfärens sifferfyllda ekokammare). Ett mer humanistiskt perspektiv på HM, om man så vill.

Jag skulle helt enkelt vilja läsa nördiga bloggare som bevakar tryckluftsborrsteknikens senaste landvinningar på Atlas Copco, den senaste cementteknikens betydelse för Skanskas närmaste framtid eller Airbus och Boeings senaste flygplansmodeller och vad detta kan innebära för SAS. Och det behöver inte enbart handla om teknik i en snäv mening. Här på Lönehelg har vi ett sociotekniskt systemperspektiv på teknik; någon samhällsvetare som på ett nördigt sätt bevakade till exempel politiska processer med betydelse för elkraftssektorn eller någon humanist som diskuterade kulturella perspektiv på matvanor i relation till företag i livsmedelssektorn hade varit lika välkomna tillägg till ekonomibloggosfären som de som tittar på skruvar och muttrar - varje steg bort från det ensidiga fokuset på företagsekonomiska siffror uppskattas. Undantag finns - Applebevakningen handlar ju inte bara om siffror utan även om datorer och mjukvara - men överlag tycker jag att aktie- och ekonomibloggosfären underpresterar när det gäller att bevaka vad företagen faktiskt sysslar med.

Odling i köksfönstret, dag 27

Ruccolan, som sloknade på ett illavarslande vis efter fyra dagars resa, har repat sig. Det växer inte speciellt fort, men det går framåt. Tålamod krävs, precis som på börsen.

Gräslöken, som vi tog hand om efter midsommaraftonens sill-och-potatis-ätande, har det gått ganska bra för. Skördade för första gången i går kväll, smakade gott till sill, potatis, gräddfil. Får se hur länge den klarar sig.

Började ett nytt projekt idag: gul paprika. Två småkrukor, ett dussintal frön i varje. Får se vad som händer.

torsdag 7 juli 2016

Dynagas

Häromsistens köpte jag lite Dynagas, fraktföretaget som är specialiserat på frakt av flytande naturgas, LNG. I företagets flotta finns fartyg specialiserade på arktiska förhållanden, och man har börjat trafikera nordostpassagen.

Aktien har en hög direktavkastning - 11.9 procent - och finns både som pref. och vanlig aktie, jag köpte bägge. Det här är något slags chansaktie som jag tillåter mig därför att jag har en ganska diversifierad portfölj full av ganska "normala" aktier; en typ av aktier som jag bara köper i små kvantiteter, men som är lite roliga att ha.

Jag har ibland funderat över att ha någon aktie som har med shipping att göra, och valet föll nu på Dynagas.

Här finns artikel på Seeking Alpha. Läs även den här artikeln på Seeking Alpha.

onsdag 6 juli 2016

Eolus gör förlust

Eolus gör förlust visar delårsrapporten och aktien backar.

Det är inget som stör mig så värst mycket, vårt innehav av Eolus är ett av de mindre i portföljen och jag räknar med att behålla aktien länge. Kommer kanske fortsätta köpa på mig mindre kvantiteter framöver, trots förlusten. Har en positiv känsla för företaget och dess produkter, även om det finns politiska risker förknippade med verksamheten.

tisdag 5 juli 2016

Nya amerikanska aktier inköpta

Jag passade på att köpa en del amerikanska aktier nu när Avanza hade sin courtagefria dag och köpte:

Corrections Corp. of America
Care Capital Properties
Dynagas LNG
Dynagas LNG pref.
Glaxo Smith Kline
InfraREIT
Omega Healthcare Investors

Energi, medicin, sjukvård och fängelser - basala saker.

Portföljen innehåller nu 31 aktieslag och två fonder.

Aktiebloggosfären

Utdelningsseglaren påpekar att aktiebloggosfären växer och påbörjar en serie inlägg som länkar till bra inlägg.

Det är ett gott initiativ. Antalet aktie-, spar- och ekonomibloggar växer och växer. Själv försöker jag hålla koll genom att då och då klicka mig igenom blogrollarna på de bloggar jag följer. Dessutom kollar jag ibland på Ekonomi-bloggar.com, en bra sajt som aggregerar inlägg från en ganska stor mängd ekonomibloggar, i nuläget 175 bloggar. Sajten har ett betygssystem men personligen tycker jag att jag får ut mest av att botanisera bortom favoritlistans usual suspects, som jag redan känner till och följer. (Västkustinvesteraren har förresten nyligen lanserat ett alternativ i form av Aktiefeed.)

Bara som ett exempel: idag hittade jag Divgro via Ekonomi-bloggar.com; hamnar i såväl min blogroll som i min RSS-läsare

Apropå RSS-läsare; jag använder NetNewsWire (Mac och iOS).

Aktie- och ekonomibloggosfären är ett bra komplement till SvD Näringsliv och de andra professionella medierna jag följer. Jag uppskattar även det interaktiva elementet bland bloggarna, att man kommenterar på andra bloggar, länkar till andra bloggar. Dessutom finns det något med att skriva för sig själv. På något vis är investeringsbesluten och företagsresearchen mer lärorik när de resulterar i ett eller annat blogginlägg.

måndag 4 juli 2016

Nya köp

Har fyllt på i Saltängen Property Invest, Northwest Healthcare Properties och Eolus Vind.

Saltängen är nog det konstigaste företaget jag äger aktier i. Jag gamblar helt enkelt i att det finns en framtid för företaget efter den 30 september 2022, då kontraktet med ICA går ut. Tanken är att ICA inte känner för att bygga centrallager för egen hand - tekniskt sett ett icke-trivialt problem eftersom automatiskt höglager och kyllager med -25° C. är inget man snor ihop i en handvändning - så lagret utanför Västerås kommer att vara intressant att hyra även i framtiden. ICAs strategi är att ha få men stora lager (sidan 29 här) och det stora lagret i Västerås passar in i den strategin.

Samtidigt är det här en mycket udda investering: ett fastighetsbolag med en byggnad och en hyresgäst; det blir en liten post i portföljen som kan få finnas där eftersom jag diversifierat så pass mycket åt andra håll. Stor diversifiering totalt sett innebär rimligtvis att man kan ha någon liten väldigt nischad och icke-diversifierad aktie också.

Henriksson, Thelenius och Saab

Jacob Henriksson startar upp sin sparskola. Första avsnittet är bra - pedagogiskt och inspirerande till att börja spara.

Stefan Thelenius verkar ha bjudits in till Nordnet/Shareville för att diskutera visualisering av sparande. Jag har länge tyckt att Thelenius utmärkta verktyg för att visualisera utdelningar borde integreras på Avanzas sajt (ja, jag är Avanza-, inte Nordnet-sparare) men nu verkar det alltså som om Thelenius programmeringsskicklighet och idéer kring visualisering av sparande hamnar hos Nordnet. Bra, men jag hade alltså hellre sett att Avanza plockade upp Thelenius ...

Saab får en order på uppgradering av svenska minröjningsfartyg. Inte en jättestor order, men ändå. Vid sidan av de stora affärerna som ger rejält avtryck i medier - som Jas Gripen-affärer eller utvecklingen av den nya ubåten A26 - har Saab en hel portfölj av små och medelstora affärer som rör underhåll och liknande. Försvarsmateriel är stora sociotekniska system med en mängd komponenter som behöver bytas ut, underhållas. Jag tror på företag i försvarssektorn, världen är knappast en tryggare plats än under det kalla kriget, och hade bara Saab delat ut lite mer än vad man gör (1.8 % i dagsläget) hade jag gärna köpt på mig lite fler Saabaktier (har i dagsläget enbart en liten post).

söndag 3 juli 2016

Odling i köksfönstret, dag 22

Familjen har varit bortrest fyra dagar och förödelse råder bland ruccolaplantorna ...

Gräslöken ser dock ut att ha klarat de fyra dagarna utan vatten. Vi får se om ruccolan repar sig.

söndag 26 juni 2016

lördag 25 juni 2016

Odling i köksfönstret, dag 14

Midsommaraftonens gräslök köptes på kruka. Tänkte pröva att odla det som blev över, så jag planterade resterna i en lite större kruka tillsammans med mer jord än vad som kom med från ICA när min fru köpte gräslöken som vi använde till sill och potatis. Får se vad som händer. Just gräslök framhävs ibland som en typ av köksfönsterodlingskrydda som fungerar.

Ruccolan kämpar på, strävsamt. Små strån som kanske kan skördas vad det lider.

torsdag 23 juni 2016

De senaste inköpen

Fyllde på i Hemfosa fastigheter, Potash Corporation of Saskatchewan, Eolus Vind och köpte ett nytt aktieslag: G4S.

Portföljen innehåller nu 25 olika aktier och två fonder.

onsdag 22 juni 2016

Storbritanniens EU-medlemskap och aktierna

Peter Malmqvist skriver att Brexit-sidan förmodligen förlorar folkomröstningen och att detta "borde vara mycket bra för aktiekurserna".

Malmqvists utsaga kan läsas bredvid statistiken där det ser ut som att aktieindexet FTSE100 korrelerar ganska väl med oddsen för Bremain enligt Political Odds.

söndag 19 juni 2016

Sannolikheten för Brexit

Det kanske inte blir Brexit, trots allt? Om vi tillfälligtvis skippar den här världens opinionsproffs på statsvetenskapliga institutioner och i organisationer som de brittiska motsvarigheterna till SIFO och SCB för att istället kolla på vad folk faktiskt är beredda att satsa sina surt förvärvade pence och pund på så ser det i dagsläget ut att bli Bremain som segrar. 69 % mot 31 % är vad vadslagningsstatistiken visar för tillfället enligt Political Odds.

HM, bilsamhället, diversifiering och Kina

Grazing Lady gör ett jätteköp i HM och ligger nu på 48 procent av portföljvärdet (om jag förstår det hela rätt) i detta bolag - och ser inte det som ett problem. Intressant. Jag har själv i praktiken samma nivå med HM i portföljen (47 %).

Bloggaren Onkel Toms stuga skriver om hur det är att leva utan bil om man är en flerbarnsfamilj. Been there, done that, sedan nästan två årtionden tillbaka, funkar hur bra som helst, tycker jag. De få, väldigt få, gånger då man känt saknaden av bil vägs upp av alla de pengar man sluppit lägga ut på denna onyttiga tingest. Men så lever vi också ett innerstadsliv.

Gustav Rydergård skriver läsvärt om diversifiering. På samma tematik - som jag är intresserad av därför att det är en av mina synder, jag ligger väldigt tung i HM - har vi läsvärda inlägg på En investerares dagbok och av Stefan Thelenius.

Ett märkligt agerande av kinesiska myndigheter när det gäller designen av iPhone 6. Är det något större som ligger bakom, eller bara en enstaka händelse?

lördag 18 juni 2016

Besparingar utan uppoffringar, del 3

Till fiskbullar och olivolja kan läggas smörgåsgurka av märket Ica Basic. Smaken är i praktiken densamma som gurka av det märke vi brukar köpa, men till en tredjedel av priset. Eftersom jag gillar leverpastejsmörgåsar så går det dock åt en del.

tisdag 14 juni 2016

Länkar om att unna sig något gott, det kontantlösa samället, utdelningssparande, aktiekursknarkande, Linkedin köps upp och sist och slutligen H&M

Bloggaren Vad är livskvalité? skriver om vikten av att unna sig något gott ibland, att inte bli en fanatisk sparare. Helt rätt. (Inte för att det skulle vara någon risk i vårt hushåll, i och för sig; vi befinner oss väldigt långt från den nivå som vissa supersparare rör sig på.)

Micke Larsson skriver om kontanter. Är inte så säker på att jag håller med honom: jag ogillar snarare tanken på det kontantlösa samhället. [Se kommentar nedan.]

Grazing Lady filosoferar över vikten att inte stirra sig blind på aktiernas priser utan istället fundera över betydelsen av tid på marknaden och ökande utdelningar. Det där med att inte stirra för mycket på aktiernas pris är grunden för den utmaning som bloggaren Spartacus Invest körde i år liksom förra året. Borde följa det här rådet lite mer; en poäng med utdelningssparande är ju att det momentana värdet på aktierna, något som flaxar uppåt och nedåt under kort tid, inte är det mest viktiga. Utdelningssparande borde innebära ett lugnare sätt att förhålla sig till börsen. Att sedan efterleva detta är svårare; det är något vagt beroendeframkallande att logga in på portföljen och kolla värdet på olika aktier. Det är lätt att bli aktiekursknarkare

Och apropå Spartacus Invest så skriver vederbörande bloggare om Microsofts köp av Linkedin att köpeskillingen motsvarar hela Investor. Märkligt mycket pengar. Är det någon som faktiskt använder Linkedin? (Ja, jag är medlem där men har knappast haft någon direkt nytta av Linkedin, inte ens när jag periodvis sökt efter nytt jobb.)

HM (det dyker upp mycket HM i flödet nu!): bloggaren Långsiktig investering jämför HM med Gap. HM vinner. Och Petrusko överväger att köpa mer HM.

måndag 13 juni 2016

Besparingar utan uppoffringar, del 2

I ett tidigare inlägg har jag letat efter jämförbara produkter men till ett lägre pris, ett slags vardagslivets motsvarighet till läkemedelsvärldens generika; då gällde det olivolja, nu gäller det fiskbullar.

Jag gillar fiskbullar. Ingen annan i familjen gillar fiskbullar, så jag får ha dem för mig själv. Försöker ha några burkar på lager bara för att. Och hittills har det handlat om Abbas fiskbullar i dillsås. Jättegoda!

Men det finns alternativ. Lidl säljer fiskbullar av märket Admiral som är distinkt billigare än Abbas.

De är goda! Smakmässigt kan jag inte säga om de är bättre eller sämre än Abbas, jag hade behövt göra ett mer kontrollerat smakexperiment för att avgöra det.

Proveniensen är oklar; på burken står det att fiskbullarna är tillverkade i Sverige för Lidl; vikten är densamma som för Abbas men innehållsdeklarationen skiljer sig marginellt. Samma tillverkare och något annorlunda recept?

söndag 12 juni 2016

HM och Apple: några länkar

Trenden med inköp av HM bland aktiebloggarna fortsätter, nu senast av Grazing lady. Framtida frihet köper också. Och Petrusko överväger att köpa mer HM. Och Långsiktig investering gör en jämförelse mellan HM och GAP där utfallet är till HMs fördel. Och bloggen Daniel investerar skriver om att denne gått in i HM.

Ett bra inlägg på Fundamentalanalysbloggen om vad Apples bilprojekt skulle kunna handla om. Och vidare på temat Apple: Macrumors summerar några rykten inför måndagens WWDC. Bland ryktena märks Siri för Mac OS X och iMessage för Android

lördag 11 juni 2016

Odling i köksfönstret, dag 1

Inspirerad av ett inlägg med kommentarer på Micke Larssons blogg bestämde jag mig för att pröva på att odla något ätbart hemma i lägenhetens köksfönster. Börjar med ruccola, något som vi ju faktiskt äter i familjen då och då.

Ekonomin i det hela: vete tusan. Hittills är kostnaden 29 kronor för fröna (jord hade jag sedan tidigare och jag sår i en äggkartong). Men skulle man få ut motsvarande ett par påsar ruccola från Ica så går man ju plus minus noll.

Däremot är det kul. Skall bli intressant att se om det tar sig. Jag har verkligen inte gröna fingrar, så det finns risker med projektet. Men vi får se vad som händer.

Köp

Fyllde på i Hemfosa, Investor och Eolus.

fredag 10 juni 2016

Nya köp

Fyllde på i Boston Pizza Royalties Income Fund och Northwest Healthcare Properties REIT samt köpte för första gången Johnson & Johnson.

Portföljen innehåller nu 24 aktier och två fonder.

torsdag 9 juni 2016

Eolus vind, Shell, Single task, Lundaluppen och Finanskvinnan

Jakten på nollpunkten köper Eolus vind, vilket jag också gjorde häromsistens. Och på samma tema köper En investerares dagbok det norska energibolaget Hafslund som producerar el med vattenkraft.

Jag har inga oljebolag i portföljen men har sneglat lite på sektorn. Seeking Alpha diskuterar sannolikheten för att Royal Dutch Shell behåller sin relativt höga utdelning.

Jag saknar bloggen Single task. Tyckte det var en samling vettiga åsikter som kom fram där om balansen mellan yrkesliv och privatliv, vad man vill ha ut av sitt arbete och så vidare. De sista posterna ligger kvar i min RSS-läsare, men från nätet har de försvunnit och några nya poster verkar inte dyka upp. Synd! Single task sällar sig till skaran av bloggare som försvann: Lundaluppen och Finanskvinnans funderingar. (En skillnad är att Single task är lite råare och helt sonika tar bort inläggen från webben, medan Lundaluppen och Finanskvinnan ju fortfarande går att läsa.) Man kan inte låta bli att vara lite nyfiken: vad det blev av Lundaluppen och Finanskvinnan? Vad gör de idag? Single task skrev något om att vederbörande skulle disputera (i något medicinskt ämne, tror jag), men vad som hände med de andra två vet man ju inte.

tisdag 7 juni 2016

18 års erfarenhet av projektledning

Dottern tar studenten i veckan och min fru och jag håller på med allt i stort och smått som detta evenemang för med sig. Det är hur underbart som helst! Och det är ännu ett i raden av grejer som man löser som förälder.

Nu har jag i och för sig ett stimulerande och utvecklande arbete vid ett av landets större universitet, ett arbete som jag stormtrivs med, men om jag någon gång i framtiden skulle söka ett annat jobb så funderar jag att på mitt CV sätta upp: erfarenhet av att som förälder driva en flerbarnsfamilj. Ett slags erfarenhet i projektledning, helt enkelt.

måndag 6 juni 2016

Pensioner, bostäder och HM

Micke Larsson är skeptiskt inställd till det offentliga pensionssystemet:
Om jag lever till 70 eller hur gammal man nu ska vara för att få pension när min tid kommer utgår jag ifrån att politikerna satt sprätt på mina pengar eller åtminstone behovsprövar all pension. Har jag fel blir det en glad överraskning. Jag räknar med att försörja mig själv till den dag jag viker in kepsen.
Även om min skepsis inte är lika stor så tror jag att Micke Larsson har en poäng. Pensionssystem är långsiktiga åtaganden, det är ett politikområde som sträcker sig över flera årtionden. Och just långsiktighet är något som vår tids politik (och näringsliv) kunde behöva lite mer av. Och det är pensionärstillvaron som är en av de viktigaste drivkrafterna för min fru och jag som sparat ihop en del pengar de senaste åren, något som vi hoppas kunna fortsätta med det tjugotal år som återstår till pensionen om vi får ha hälsan och slipper arbetslöshet.

Medan vi ändå är inne på Micke Larssons blogg - en av de bättre svenska finans-, aktie- och sparbloggarna - så kan man peka på det här inlägget om bostäder, något som många svenskar överkonsumerar. Apropå bostäder och prisutvecklingen på området är den här grafen som hör till ett inlägg av Peter Malmqvist intressant. Vilken tur att man gick in på bostadsmarknaden under andra hälften av 1990-talet!

Fattig bonddräng köper mer HM och funderar lite kring priset idag jämför med 2010. Grazing Lady gör också ännu ett inköp i HM; det är ganska många inlägg om HM-köp i aktiebloggosfären känns det som.

söndag 5 juni 2016

Skånska Energi, Apple och Care Capital Properties

Fattig bonddräng lägger ut en lista över de utdelningar som kommit in nyligen. Bland företagen märks Skånska Energi och jag lägger lite tid på att undersöka vad företaget håller på med. Hmmhh, något för framtiden, kanske? Jag gillar basvaror och infrastruktur och företag som är bra på att bygga sociotekniska system.

Fundamentalanalysbloggen skalar ner innehavet i Apple. Själv har jag inte så värst mycket Apple, det är innehav nummer fyra, långt efter ledartrion - kärninnehaven HM, Investor, Handelsbanken - så det är inget som direkt oroar mig med Apple. Men det är ändå en intressant signal. Fundamentalanalysbloggen är ju en av de bättre Appleskribenterna i den svenska finansbloggosfären, så det är intressant. Samma blogg skriver dessutom i ett annat inlägg, denna gång om Kopparbergs, några intressanta reflektioner om analytiker och vad de missar:

Företag är organismer och sådana är extremt komplicerade och väldigt olika sinsemellan. Många går under mer eller mindre snabbt medan vissa blir H&M och Disney. Väldigt mycket av den styrka ett företag har syns inte i vare sig resultat- eller balansräkningen. Det finns ingen post för hur bra VD eller övrig personal är, varumärket lyser också med sin frånvaro och ingenstans framgår det heller hur mycket man kan växa med nuvarande anläggningstillgångar

Seeking Alpha skriver om Care Capital Properties (CCP), ännu en REIT inom sjukvårdssektorn. In på bevakningslistan!

onsdag 1 juni 2016

Två köp

De senaste dagarna: påfyllning i ett existerande innehav och ett nyköp; närmare bestämt Investor och Eolus vind.

Småköp, men ändå. Jag gillar att handla vid olika tillfällen. Förutom överföringen i samband med löning trillar det ibland små utdelningar och jag gör ibland insättningar från min lunchbesparing. Den är gången var det sparade lunchpengar från större delen av maj samt utdelningar från Tele2 och Boston Pizza Royalties Income Fund som användes.

Portföljen innehåller nu 23 aktier och två fonder.

onsdag 25 maj 2016

Inköp

Den senaste tidens inköp har varit påfyllning i två redan existerande innehav och första köpet i två för mig nya aktier:

Northwest Healthcare Properties REIT
Marine Harvest
GEO Group
Potash Corporation of Saskatchewan

Portföljen innehåller nu 22 olika aktieslag och två fonder.

tisdag 24 maj 2016

HM

Jakten på nollpunkten börjar köpa HM, Micke Larsson har köpt äger aktien sedan ett år tillbaka (och har köpt och sålt i flera tidigare omgångar) och Vägen till frihet går också in i HM medan Fundamentalanalysbloggen säljer 70 % av sitt innehav.

Uppdatering: Grazing Lady köpte idag, Chansar mest köpte också härom dagen och här förklarar Fundamentalanalysbloggen lite mer om sin försäljning av en del av HM-innehavet.

Uppdatering 2: Äga min tid köper också.

Olika sätt att förhålla sig till det faktum att HM hovrat runt 250-kronorsstrecket i en vecka.

Själv behåller jag. Tycker det inte finns någon anledning att sälja, ligger och håvar in nästan exakt 4% i avkastning på mitt medelinköpspris (247 kronor). Kanske höjs utdelningen nästa år? En hint om detta är information om stadigt ökande vinst per aktie enligt den här sidan:

år 2011, vinst 9.56 kr, utdelning 9.50
år 2012, vinst 10.19 kr, utdelning 9.50
år 2013, vinst 10.33 kr, utdelning 9.50
år 2014, vinst 12.07 kr, utdelning 9.75
år 2015, vinst 12.63 kr, utdelning 9.75

Vinsten per aktie ökar alltså stadigt. Kan det leda till ökad utdelning? Om inte så leder det till en ökande andel marginal mellan vad som delas ut och vinsten.

I vilket fall är jag inte så intresserad av kvantitativa argument som sparare, jag försöker se bortom siffrorna så de här siffrorna är egentligen inte det jag bygger mitt innehav av HM på. Tycker bra och billiga och snygga kläder som säljs med vinst av ett företag utan skulder som finns representerat med omkring 4000 butiker över hela världen och som stabilt delat ut pengar till aktieägarna räcker långt för mig som argument.

Kanske är det stora butiksnätet en tillgång även när det gäller näthandel? Två sätt att nå kunden, speglar och provrum är fortfarande viktiga även om vi beställer på nätet. (Man kan notera att geografer använder begreppet "click-and-mortar" för vad som verkar vara detta fenomen, se exempelvis den här studien.)

Apropå det här med butiker på global skala. Jag handlade på HM när jag var i Chicago häromåret, och jag har handlat på COS i centrala Köpenhamn (och varit inne i butiken på Kastrup). Bra lägen, bra upplevelser. Helt spontant känns det som om det finns ett genomtänkt koncept kring placering i stadsbilden. Men det är ju bara tre datapunkter; borde kanske fortsätta göra etnografiska fältstudier på HM-butiker när jag är utomlands i framtiden.

Konstgödsel: Potash Corporation of Saskatchewan

Jag har börjat snegla lite på Potash Corporation of Saskatchewan.

Företaget är ett av världens största producenter av de viktigaste beståndsdelarna i konstgödsel. Det privatiserades i slutet av 1980-talet, tidigare ägdes det av delstaten Saskatchewan.

P/e-talet är i dagsläget 14.4. Historiskt är detta varken högt eller lågt.

Bolagets p/e enligt Wolfram Alpha.

I dagsläget ger företaget en direktavkastning på 6.0% procent. Siffror har pekat nedåt, gruvor har stängts och man har sänkt utdelningen, Brasiliens politiska turbulens skapar vissa problem för företaget (mer generellt: känns inte BRICeuforin något avlägsen?) - det här är knappast något helt problemfritt företag.

Trots detta är jag sugen på att skicka upp en liten testballong i form av ett mindre inköp i företaget. Mat måste vi alla ha, konstgödsel är en klassiker ända sedan Haber-Boschprocessens dagar och de företag som levererar denna viktiga råvara till världens jordbruk borde kunna generera något slags ekonomisk framgång i framtiden. Och den här artikeln (SeekingAlpha) är ganska positiv till företaget.

Jag är nyfiken.

måndag 23 maj 2016

Några länkar

Micke Larsson om övertron på utdelningsaktier bland vissa aktiebloggare. Bra inlägg! Om börsen rör sig sidledes och inflationen och räntan är låga, då kan en direktavkastning på nästan 4 % (HM) eller rent av nästan 7 % (Tele2) vara intressant. Men vad händer om räntan och inflationen sticker iväg och äter upp den här utdelningen? Då kanske man hade önskat att man hade köpt en del tillväxtbolag istället. Inte lätt det här, och det är bra att Micke Larsson reser frågan.

Jacob Henriksson om fysiska butiker i klädhandeln. Jag håller med.

Riskminimeraren skriver om fastighetsbolag. Läsvärt! Utan att jag tagit ett aktivt beslut att satsa på fastigheter kan jag konstatera att just fastigheter smyger sig in i min portfölj, genom mitt intresse för utdelningsbolag. Idag äger jag, i fallande ordning volymmässigt, Northwest Healthcare Properties, Government Properties, Akelius Residential Pref., HCP, Hemfosa och Saltängen. Hmmhhh - hur funkar detta med högre räntor? Något att tänka på.

Marcus Hernhag köper aktier i GEO group, ett företag som driver fängelser i USA (till detta kommer en liten andel i länder som Australien och Storbritannien). Tyvärr verkar väl företaget i en framtidsbransch. För ett par år sedan rekommenderade The Motley Fool GEO group före Corrections Corporation of America. (Lite känsla av Bladerunner/Judge Dredd när man läser om de här företagen.)

lördag 21 maj 2016

Soppa

Testar ett nytt sopprecept. Den smakade bra.

Gjorde ett storkok, fyllde största grytan, frös in ett par dussin portioner. Landade på ett portionspris på sisådär fyra-fem kronor.

fredag 20 maj 2016

Besparingar utan uppoffringar

Man får vad man betalar för.

Ibland stämmer ordstävet. Jag är definitivt en sucker för att betala extra för att få god kvalitet. Mitt pennskrin från Sonnenleder kostade en hel del - men blir snyggare för varje år som går, jag räknar med att det skall hålla lika länge som det pennskrin i läder som köptes omkring 1980 och användes genom mellanstadium, högstadium, gymnasium, universitetsstudier och yrkesliv för att först för några år sedan sönderfalla i oreparabla delar - liksom de pennor som ligger i det. Och så vidare.

Jag har inga problem med att betala för kvalitet.

Men ibland stämmer inte detta.

Med kläder kan man, om man har tur och/eller lägger en del tid på att leta, köpa hög kvalitet både vad gäller material, hantverk och design för en billig peng i second hand och vintagebutiker. Min garderob innehåller produkter från Harris Tweed, Burberry, Bates Hats med flera producenter som köpts för priser som skulle räknas som reapriser på HM. Hög kvalitet för lågt pris.

Men sedan finns det ett annat sätt att spara pengar. Det är att köpa billiga märken med samma funktionalitet som dyrare märken. Kanske finns det här ett spartips att utforska lite mer?

Helt enkelt: vilka produkter som man använder ganska mycket av kan ersättas av billighetsmärken för samma effekt/upplevelse? Hur sparar man pengar i vardagen utan att göra någon uppoffring?

Idén föddes när jag häromsistens stod i oljehyllan på ICA. Jag har tidigare provat olika olivoljor men aldrig prövat ICA Basic Extra Virgin olivolja. Köpte en flaska.

Efter att ha prövat den i matlagning en del kan jag tycka att den knappast går att skilja från de andra märkena vi alltid köpt. Till halva priset.

Samma sak kan sägas om ICA Basic maskindiskmedel i tablettform. Funkar lika bra som andra märken. Till halva priset.

Vissa produkter kan alltså ersättas av billigare alternativ utan att man märker någon direkt skillnad. Det ger mer pengar att sätta in på Avanzakontot. Eller köpa nästa lyxprodukt.

torsdag 19 maj 2016

Ett knippe blogginlägg om gamifieringen av ens sparande

Här är ett bra inlägg av Jacob Henriksson på temat så bygger man en pengamaskin. Fokusera på insättningarna och inte placeringarna och sprid riskerna är några av de insiktsfulla åsikterna.

Just det där med att fokusera mest på att få in så mycket insättningar som möjligt, istället för att lägga för mycket tid på själva investeringarna är en god idé - som jag tycker är svår att följa. Det är ligger något lockande i att läsa på om bolag, välja aktier, följa hur de utvecklas. Jag tror att det handlar om något slags gamifiering av ens pensionssparande. Det är inte säkert att det är något ekonomiskt sunt i detta. Om jag la hälften så mycket tid som jag nu gör på fool.com, seekingalpha.com och en faslig massa andra ställen där jag läser och istället la de timmarna på mitt extraknäck (som är roligt och välbetalt!) så borde jag förmodligen få en högre pension i slutänden.

Apropå gamifiering och att lägga en väldans massa tid på att läsa om aktier så har Pengabloggen en serie läsvärda inlägg på temat: här, här, här och här.

Jag kan verkligen relatera till det Pengabloggen skriver. Det är väldigt lätt att lägga en massa tid på att följa aktiernas värde. Om man, som jag, är utdelningsinvesterare så är ju det momentana värdet på aktierna inte så intressant utan utdelningarna, och de kommer ju i ett betydligt makligare tempo.

tisdag 17 maj 2016

Telefonkonferens med VD för Northwest Healthcare Properties

En avskrift av innehållet i en telefonkonferens med Northwest Healthcare Properties VD Paul Dalla Lana har nyligen publicerats på Seeking Alpha.

Jag är alldeles för grön på det här området för att kunna göra någon initierad diskursanalytisk närläsning av texten. Men helt åt skogen verkar det ju inte vara i företaget.

måndag 16 maj 2016

HM: nya och gamla butiker

En sak som jag undrat över när det gäller bevakningen av Hennes & Mauritz är den något kritiska ton som finns i påpekanden av den här typen:

"Försäljningen har fortsatt växa i HM men numera står befintliga butiker stilla. Hela ökningen i försäljning kommer istället från nya butiker och till kunder som köper via nätet." Citatet kommer från ett inlägg av Jacob Henriksson som även innehåller ett videoklipp där Henriksson pekar ut fenomenet som "ett problem". (Exemplen kan mångfaldigas.)

Men är det verkligen "ett problem" att försäljningen i befintliga butiker planar ut och att tillväxten kommer sig av att HM öppnar nya butiker?

Hur kan man se detta som "ett problem"? Kan man inte lika gärna se det som ett slags effektiviseringsmaximering?

I en viss stadsdel finns det ändå en begränsad andel människor som är potentiella köpare av HM-kläder. HM öppnar en butik där och når efter en viss tid ett slags mättnadsnivå: de har framgångsrikt nått ut till merparten av alla dessa potentiella HM-kunder och fått dessa att handla i butiken, varpå butikens försäljning planar ut (men fortsätter att tuffa på). Tillväxten kommer då från annat håll.

Hur skulle det kunna vara annorlunda? Om tillväxten i en befintlig butik skulle fortsätta att växa år efter år utan gräns så skulle ju till slut alla människor ha HM-kläder och enbart HM-kläder, en uppenbar orimlighet.