söndag 4 september 2016

Gustavs aktieblogg om metoder, amerikanska fängelser och Marcus Hernhag och Jacob Henriksson om utdelningsinvesteringar

Jag aktiebloggar för att lära mig mer om att spara pengar. Genom att skriva själv och framförallt genom att läsa inlägg och kommentarer lär jag mig om hur aktiemarknaden fungerar. Därför gillar jag inlägg som behandlar metoder. Som nu det senaste inlägget på Gustavs aktieblogg, en klar och koncist skriven genomgång genomgång som hjälper till att snabbt skapa sig en bild av ett bolags ekonomi.

Jag har en liten post i Geo group och en ännu mindre i Corrections Corporation of America. Fängelsebolagens aktier föll snabbt på nyheten att federala myndigheter skulle sluta outsourca en del av sina fängelsebehov till dessa privata aktörer. Jag har behållit aktierna. De är en väldigt liten del av innehavet, men det är ju inte så kul att se röda siffror på runt 30 eller 40 procent. Men något slags lärdom får jag av det hela: det är första gången ett av mina innehav störtdyker på politiskt motiverade nyheter, och nu ser jag i realiteten hur politiska risker kan slå mot en aktie. Diversifiering, diversifiering, diversifiering.

Marcus Hernhag köper Sampo, en aktie som jag har en liten slatt av; det kanske blir mer med tiden? Apropå Marcus Hernhag: han har precis kommit ut med en bok om utdelningsinvestering som verkar spännande, något att läsa i höst. Man kan peka på en lång recension av Jacob Henriksson som är positivt inställd men som ju knappast är någon utdelningsinvesterare, i varje fall innehåller den matiga recensionen en genomgående kritik till utdelningsinvesteringar. Läsvärt, tänkvärt - men det är inte säkert att jag håller med. Men man lär sig mycket på att läsa den här typen av inlägg, och den gör mig bara ännu mer nyfiken på Marcus Hernhags bok. Jag undrar om och hoppas på att Henriksson får mothugg, en metoddebatt inom aktiebloggosfären med motinlägg från utdelningssidan - Stefan Thelenius, Hernhag eller Gustavs aktieblogg - hade varit intressant läsning!

1 kommentar:

  1. Tack för referensen! Riktigt intressanta frågor det här. Och själv är jag verkligen en utdelningsinvesterare.

    Och diversifiering, sitter själv med 12 aktier, några till hade kanske varit säkrare ur ett diviersifieringsperspektiv.

    SvaraRadera