torsdag 28 mars 2019

När kommer fonden Xact Månadslön?

Många som sparar i aktier som ger utdelning gillar ett jämnt flöde av utdelningar; varför vänta till en årlig utdelning på våren när man kan få utdelningar kvartalsvis eller rent av – som i fallet med vissa aktier, dock inte någon svensk vad jag vet – månadsvis? Stefan Thelenius visualiseringsverktyg gör att man kan se om man får till en jämn utdelning över månaderna; cashing-ljudet i Avanzaappen varje gång man fått en utdelning är lite vanebildande.

Mot detta anförs ofta att utdelning inte borde vara något kriterium när man väljer aktier. Må så vara, men jag tror inte man skall underskatta önskan om utdelning oftare än en gång per år. Och i dessa digitala tidevarv borde det inte vara så mycket svårare för företag att sköta utdelningen flera gånger per år. Kanske ser vi en trend som långsamt men säkert pekar mot en mer frekvent utdelning, även bland större svenska företag; både HM och Investor delar ju numera ut två gånger per år.

Petrusko har skrivit en del om den börshandlade fonden Xact Högutdelande, och kundernas önskemål om att få åtminstone kvartalsutdelning istället för som nu den årsvisa utdelningen. Och, skriver Petrusko, det kanske kommer:

Xact vill gärna tillmötesgå önskan om kvartalsutdelning och de spanar fortfarande på det. De har ett par operativa saker som behöver lösas för att få till kvartalsutdelning men det borde inte vara ett hinder. De lovar inget men meddelar att de arbetar fortfarande på det.
Här finns väl egentligen en affärsmöjlighet för ett fondbolag att skapa fonden Månadslön? Man köper aktier i utdelande företag världen över för att få till en hyfsat jämn utdelning över året, och så sätter man ihop detta till en produkt som ger en månatlig utbetalning.

"Lägg dina sparpengar hos oss och få en extra månadslön."

3 kommentarer:

 1. Den fonden skulle jag mer än gärna investera i. Givetvis förutsatt att avgiften är låg! 🙂

  SvaraRadera
 2. Mycket bra idé! Den skulle jag köpa :)
  Mvh
  The Dividend Story

  SvaraRadera
 3. Den fond som erbjuder en sådan affärsidé och garanterar minst 0,33% i månatlig utdelning kommer jag investera i direkt så länge förvaltningsavgiften är försvarbart låg.

  SvaraRadera