söndag 23 oktober 2016

Boktips efterfrågas

Jag letar efter bra böcker om företagshistoria, gärna sådana som både greppar människorna som bygger upp företagen och den historiska och politiska utveckling de samverkar med, böcker i stil med Peter Andersson och Tommy Larsson, Tetra: historien om dynastin Rausing och Per Andersson, Stenbeck: ett reportage om det virtuella bruket. Inte minst den sistnämnda boken om Stenbeck tycker jag är jättebra.

Tips mottages tacksamt!

10 kommentarer:

 1. Bertil Torekull: Historien om Ikea. Hur mycket politisk utveckling det är i den minns jag inte (mer än att Kamprad i sin ungdom, alltså för 150 år sedan, skrev brev till Per Engdahl), men en intressant bok om ett intressant företag och dess grundare.

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset, Micke! Skall kollas upp.

  SvaraRadera
 3. Jag läser Percy Barneviks "Jag vill förändra världen" som är en skildring av hans personliga historia, på köpet får du mycket smått och gott om Sandvik, ABB och Wallenbergsfären.

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset, Humankapitalisten! Skall beställas fram.

  SvaraRadera
 5. Direktörernas direktör Sigfrid Edström - ASEA-chef, SAF-bas och OS-pamp av Anders Lif, Annonsdrottningen om Sofia Gumealius av Yvonne Winblad, Det svenska näringslivets historia 1864-2014 red. Mats Larsson m fl för en riktigt mastig översikt. Alternativt några av våra böcker http://naringslivshistoria.se/butiken/ :) Hälsningar Rita, Centrum för Näringslivshistoria.

  SvaraRadera
 6. http://www.adlibris.com/se/bok/stenbeck-en-biografi-over-en-framgangsrik-affarsman-9789174991123

  Sen är Torekulls bok om Ikea som Micke rekommenderar ovan också väldigt bra.

  SvaraRadera
 7. Rita och Aktiepappa: stort tack för tipsen! Här har man ju att läsa framöver.

  SvaraRadera
 8. Hur har det gått? Har du hunnit införskaffa några böcker ännu?

  Jag läste en bok om svenska uppfinnare som var riktigt intressant. http://www.adlibris.com/se/ljudbok/svenska-uppfinnare-9789185569229
  Det visar sig att dessa uppfinnare också blev företager. Vissa av dem i alla fall. Boken rekommenderas.

  SvaraRadera
 9. Nu får du lägga ifrån dig böckerna och skriva en uppdatering åt oss läsare. Om inte annat kommer här ytterligare ett litet tips, "Warren Buffett Speaks". Mycket mysig läsning och ändå lärorik!

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
 10. Tack för ytterligare tips, Aktiepappa och Humankapitalisten!

  (Har grymt mycket att göra på jobbet sedan en tid tillbaka, lite tid för nöjesläsning för tillfället, tyvärr.)

  SvaraRadera