lördag 17 december 2016

Per Bolund och höglånesamhället

Per Bolund om huruvida vi har en bostadsbubbla:
– Jag vill inte sätta etiketter. Skulle vi få en rejäl nedgång i bostadspriserna skulle det leda till problem för många hushåll. Människor skulle vilja betala av på sina lån och därför dra ner på all annan konsumtion. Det i sin tur påverkar hela ekonomin, leder till arbetslöshet och sämre offentliga finanser
Finansmarknadsminister Bolund tycker alltså att det vore negativt om de som har ohemult höga skulder på sina bostäder började betala av på sina lån, därför att detta skulle göra att de drar ner på annan konsumtion.

Bolunds resonemang är intressant. Vi har alltså en regering vars finansmarknadsminister tycker det är bättre att folk har kvar sina stora bostadslån istället för att amortera. Noteras bör förresten att regeringen gjorde Bolån Bolund till tillförordnad bostadsminister i interregnumet mellan Kaplan och Eriksson, så den här typen av resonemang tycks vara gångbara i regeringens inre kretsar.

Dels tycker jag detta röjer en märklig etisk position vad gäller lån och konsumtion och bostadsmarknaden. Det är uppenbarligen OK enligt Bolund att låna på sig en massa och konsumera, bara för att hålla systemet igång enligt något slags kedjebrevsekonomisk modell där våra barn får ta över stora skulder istället för avbetalade fastigheter och arv i reda pengar när vi dör. Han säger det inte rakt ut, men i förlängningen borde han ju förespråka att vi som amorterat stadigt under lång tid och därmed har modesta lån börjar använda våra bostadsrätter och villor som bankomater och höjer våra lån för att shoppa loss riktigt ordentligt.

Dels har jag ett tips till finansmarknadsminister Bolund: du kommer få se mer av det du befarar, dvs att folk ser om sitt eget hus istället för att glatt konsumerar som om det inte fanns någon morgondag. Många människor har nu, i takt med att släktingar som arbetat under lång tid går i pension och får väldigt låga pensioner, börjat inse att de måste spara till sin egen ålderdom själva vid sidan av det offentliga pensionssystemet och tjänstepensionerna; de lägger därmed undan en del pengar till framtiden antingen i sparande eller amorterande istället för att konsumera här och nu. Det tycker jag är sunt. Att Bolund har en motsatt uppfattning är intressant, möjligtvis lite illavarslande.

4 kommentarer:

  1. Jag brukar i regel aldrig kommentera politiska frågor men gör här ett undantag utan att för den skull kommentera frågan i sak.

    Tycker nämligen att du förenklar frågans politiska komplexitet när du lämpar över allt ansvar på Per Bolund. Ett enskilt citat är knappast representativt och miljöpartister har i regel inte den ideologiska uppfattningen att överdriven skuldsättning eller konsumtion är positivt.

    Både regeringen och alliansen förefaller vara införstådda med att en utfasning av ränteavdragen är nödvändiga men ingen av dem är beredd att betala det politiska priset för att genomföra åtgärden utan att få den andra sidan med sig. Alla vet de att ränteavdragen kommer bli väsentligt dyrare att finansiera när räntorna stiger i framtiden men ingen vågar betala det politiska priset och få de rörliga marginalväljarna i medelklassen som har högt belånade bostadsrätter/villor emot sig nästa val.

    För mig som inte har några lån skulle jag personligen gärna se att ränteavdragen fasas ut - just nu subventionerar jag ju alla bolånetagare genom skattsedeln. Om något parti faktiskt visar det politiska modet att driva igenom en sådan reform överväger jag att rösta på dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag lämpar inte över allt ansvar på Bolund (Alliansen borde tagit bort ränteavdragen när de hade makten under åtta hela år!) men sedan två år är det faktiskt Bolund och hans kollegor i miljöpartiet och det socialdemokratiska arbetarepartiet som innehar regeringsmakten (med icke oväsentligt stöd av vänsterpartiet). Och som finansmarknadsminister i landets regering måste man faktiskt tåla att man förknippas med ett visst ansvar. Det tycker uppenbarligen inte du. Eller?

      Visst, det är ett enskilt citat, men eftersom det är så anmärkningsvärt menar jag att det bör lyftas fram, med pincett, och belysas med strålkastare.

      Eller tror du att Bolund är felciterad?

      Radera
    2. Det jag menar är bara att vare sig regering eller opposition kan få igenom en utfasning av ränteavdragen utan att samarbeta och få igenom ett sådant förslag med majoritet i riksdagen. Tycker det är synd att regering och opposition inte kan göra gemensam sak i en så viktig fråga.

      Radera
    3. Där håller jag med dig. Ränteavdragen borde tas bort i en blocköverskridande överenskommelse.

      Radera