lördag 12 november 2016

Donald Trump och ekonomin

Jag lyssnade på Ekonomiekots lördagssändning om Donald Trump. En sak som dök upp där var eventuella positiva ekonomiska effekter av Trumps år som president (förutom negativa aspekter som rör protektionism, handelshinder, tullar) i form av infrastruktursatsningar, som på kort sikt skulle kunna stimulera den amerikanska ekonomin, hävdade Lena Sellgren som är chefsekonom på Business Sweden.

Tja, det kan det ju ligga något i. Stora infrastrukturella satsningar, som han tycks ha utlovat i valrörelsen, skulle kanske kunna fungera som ett bränsle i den amerikanska ekonomin. Om nu Trump får igenom sina förslag, för som det påpekades i radioprogrammet så skulle det här innebära ökande underskott i den federala budgeten.

En sak som jag funderat på rör snarare de svenska socialdemokraterna. De har haft regeringsmakten ganska länge nu och de satsar väldigt lite på stora infrastruktursatsningar. Varför? Räntan är låg och det finns vad jag kan bedöma stora behov av att upprusta existerande infrastruktursystem och att bygga nya i Sverige.

1 kommentar:

  1. Man får inte fästa sig för mycket i exakt vad Trump lovade. Efter valet (som trots allt var flera dagar sedan) har han tänkt om i en del frågor.

    Jag, liksom alla andra, är nyfiken på vad han faktiskt kommer göra.

    SvaraRadera