fredag 21 oktober 2016

Nya mynt

Jag fick en ny enkrona någonstans ifrån, den första för mig. Tycker den känns futtig på något sätt.

10 kommentarer:

 1. Hela grejen med nya mynt känns helt fel om du frågar mig. Borde vi inte avskaffa kontantsystemet istället för att lägga miljarder på att skaffa nya sedlar/mynt?

  SvaraRadera
 2. Nej, håller inte med, jag gillar kontanter och vill inte att vi blir ett kontantlöst samhälle.

  SvaraRadera
 3. Där tänker vi olika, omställningen till de nya pengarna kommer kosta ca 150 miljoner för själva pengarna och sen kommer det till ca 1 miljard för omställningar i handeln. Och dessa hamnar till slut hos oss konsumenter. Jag känner bara att vi kunde använt 1,1 miljard lite bättre i Sverige. Och nu talar jag bara om de nya sedlarna och mynten.

  SvaraRadera
 4. Ja, det gör vi uppenbarligen. Jag tycker vi ska behålla kontanter istället för att "avskaffa kontantsystemet" som du förespråkar. Det finns en massa tillfällen då elektroniska pengar är smidigare än kontanter. Och det finns en massa tillfällen då kontanter är smidigare än elektroniska pengar. Alltså bör vi ha bägge.

  SvaraRadera
 5. Eftersom de stora vinnarna på kontanter är de kriminella och skattesmitare så anser jag att vi bör avskaffa dem så snart det går. För kontanterna kommer försvinna förr eller senare, det är bara en tidsfråga. Så frågan är egentligen inte om vi skall ta bort dem utan hur länge vi skall behålla dem och hur mycket det skall få kosta. För min del hade gärna kontantsystemet fått bekostas genom avgifter för kontantuttag i bankomater med mera så slipper jag som är ointresserad av kontanter betala för dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att "avskaffa dem [kontanter] så snart det går" för att komma åt skattesmitare tycker jag låter som ett synnerligen trubbigt verktyg att komma åt skattesmitarna. Helt enkelt för att skattesmitare klarar sig utmärkt med elektroniska pengar. Med största sannolikhet har inte vederbörande åkt med många miljarder kronor i sedelbuntar i resväskor till Liechtenstein, Caymanöarna, Bermuda och andra skatteparadis.

   Och vad gäller det här med avgifter så hade jag som gärna betalar med kontanter i kassan på Ica eller på lunchrestaurangen helst fått en rabatt motsvarande de de kortavgifter som vi alla får vara med och betala för korttransaktionerna i dagligvaruhandeln.

   Radera
 6. Den dagen det inte finns kontanter så har bankerna och staten 100% kontroll över allas pengar. Du kan inte längre göra någon form av transaktion, inte ens köpa en chokladkaka eller en kopp kaffe utan att staten och bankerna är ok med det.

  Tänk på det ett tag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har tänkt på det och oavsett vad du eller jag tycker om det så kommer det hända. Det är bara att inse. Antagligen kommer vi inte heller få köra bil själva om ett antal år och helt ärligt så stör det mig mer.

   Radera
 7. De nya mynten är "skräpmynt" med minimal tillverkningskostnad. Kostnaden för att växla betalar nog tillbaka sig.

  SvaraRadera
 8. Apropå det här med elektroniska pengar: vid en resa med X2000-tåg gick det inte att handla i bistron, för kassamaskinen låg ner. Några snabba googlingar visar att problemet inträffat tidigare, dessutom flera gånger. Med kontanter och vanlig analog teknik hade detta inte inträffat. Återstår väl för SJ att slänga alla goda räkmackor ...

  SvaraRadera