Investor är det största av mina innehav och företaget har ökat utdelningen med regelbundenhet under ett antal år, men, som synes, även sänkt ibland – påverkade av konjunkturella faktorer i innehaven? – och hur det går i år får vi väl se. (Bild från Investors hemsida.) HM är andra största innehav i min portfölj och här ser det ju mer tveksamt ut. Man har legat på 9.75 i flera år, men magkänslan efter att ha läst en del rapportering det senaste året är nog att det finns en risk att man sänker utdelningen i år. Det blir i så fall ännu en stark signal som skvallrar om företagets problem, eftersom man aldrig sänkt utdelningen tidigare. Dessutom har resultatet per aktie har sjunkit i flera år och var 2017 nere på 9.78 och är nu, i tredje kvartalet 2018, nere på 7.92 per aktie i en nedåtgående trend som diagrammet ovan från Börsdata visar. Eller skyr ledningen en sänkning i så hög grad att man hellre lånar till en del av utdelningen (räntan är ju låg) och räknar med att man är tillbaka på högre resultat om något år?
Handelsbanken har ökat sin utdelning under ett antal år, kryddat med extrautdelningar (bild från Handelsbankens hemsida). Vi får väl se hur det går i år. Extrapolering är inte exakt förutsägelse (lika väl som att korrelation inte är kausalitet), men nog ser det ganska troligt ut med en fortsatt höjning?
Apple hamnar på plats fyra i listan över aktier som vi äger i familjens aktieportfölj. Företaget har delat ut 0.73 US dollars per kvartal, vilket var en höjning från föregående nivå som låg på 0.63. Jag är långsiktigt optimistisk vad det gäller Apple, jag bryr mig inte speciellt mycket om olika telefonmodellers försäljning utan jag ser ett hälsosamt konglomerat av hårdvara och mjukvara, av pryttlar och av medlemskap i ekosystem som kostar – iTunes/Apple Music och Appstore – men som upplevs vara prisvärda.
Plats fem: American Shipping Company. Utdelningen har sänkts den senaste tiden – vad händer i år?
Transalta Renewables är på plats summer sex i listan över innehav, och de delar för närvarande ut 0.0783 kanadensiska dollar per aktie och månad: ökning eller inte? Företaget har en historik med flera år av utdelningsökningar.
Marine Harvest är mitt innehav nummer sju. Jag gillar norsk lax, både som timlig njutning och som investering, och de har delat ut 2 och 60 norska kronor per aktie och kvartal den senaste tiden, viket är en sänkning från 3.40. Vad händer i år?
Northwest Healthcare Properties är på plats nummer åtta, företaget har varken ökat eller sänkt de senaste fem åren.
Tele2, plats nio, har köpt Comhem hem och en gissning på ett Tele2-forum har varit att man väljer att betala av på lån snarare än att höja utdelningen.
Ocean Yield, plats tio, är en aktie som direktavkastar 11.2 procent i dagsläget ... (Enligt uppgift på bolagets hemsida, medan uppgiften från Börsdata är 10.5. )Man har även höjt utdelningen i flera år. Man delar ut 6.19 per aktie och gör en vinst på 7.10 per aktie. Gissning: oförändrad eller kanske en liten höjning?
Decisive Dividend ligger på plats nummer elva i listan över innehav i familjens portfölj. Den delar ut 0.36 dollars per år vilket ger en direktavkastning på 9.3 procent.
På plats tolv återfinns Pegroco pref, som delar ut 9.50 kr per aktie. Tror nog att den kommer ligga kvar där.
Under Pegroco finns det ytterligare ett antal innehav, men jag tror jag avslutar den här genomgången vid plats tolv på listan för den här gången.
Överlag tror jag att de här aktierna kommer att även fortsättningsvis ge en förhållandevis god utdelning. Undantaget är väl HM, där det finns en risk för att utdelningen kommer att sänkas. Det skulle inte förvåna mig om aktiekurserna sjunker framöver och då blir utdelningen en viktig del av avkastningen. Just pengarna man fått via utdelningarna är ju en av få saker som pekar uppåt nu när jag loggar in och kollar på sammanställningar av ens sparande på Avanza.