måndag 5 mars 2018

Automatisering av klädindustrin

Apropå automatisering i klädindustrin som jag skrivit om tidigare så kommer nu nyheter som visar på hur CAD, laserteknik och annan teknikutveckling gör tillverkning av jeans modernare.

En Bloombergartikel diskuterar hur nya tekniker minskar antalet manuella arbetsmoment som behövs för att skapa jeans som är snyggt slitna vilket kan ge större flexibilitet för företag som Levi's och minska klädbranschens utsatthet för politiskt motiverad kritik av arbetsförhållande i fabriker.

Se även den här videon:

Som ägare av HM-aktier är jag nyfiken på vad företaget gör i den här sektorn, eller om man bara köper färdiga kläder och behandlar tillverkningen som en svart låda som någon annan håller på med?

Har HM robotiserade Europabaserade helautomatiska fabriker för klädtillverkning inom tio år?

[via Slashdot]

3 kommentarer:

 1. HM har helt outsourcat sin tillverkning till tredje part framfört allt i Bangladesh och liknande länder iirc.

  SvaraRadera
 2. Och tänk om en automatiseringsutveckling i klädtillverkningen kunde leda till att man kunde plocka hem detta till fabriker i Sverige, antingen drivna av HM själva eller av (och i samarbete med HM, kanske) företag som kommer ur en högteknologisk industritradition (tänk SKF/ABB/Volvo mfl).

  En klädindustrins pendelrörelse: först sys kläder i Borås, i nästa fas i historien flyttar tillverkningen till låglöneländer för att i en tredje fas hämtas hem igen till fabriker med få anställda men många maskiner.

  Undrar om någon på HM tänker i de här banorna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte att HM bryr sig ärligt talat utanför kostnaden på plaggen. Är Bangladesh fortfarande billigare så kommer de stanna där. Den enda anledning till att jag kan se HM flytta det hela är att försöka kopiera Zara då de har Europeisk produktion vilket gör att de snabbare kan ändra för mode förändringar etc.

   Radera