Det hela är ett klart exempel på vilken agens som naturen, i det här fallet i form av moln av blommande alger, besitter i det heterogena biotekniska system som en modern laxodling utgör. Därför är det värt att hålla koll på de insatser för kunskapsutveckling inom området som präglar delar av norsk forskningspolitik för tillfället. Om man äger aktier i Marine Harvest och liknande företag bör man nog hoppas på att norska staten och dess forskningsfinansiella organ och forskningsinstitut fortsätter att satsa på området; det kan betyda mycket för företagens framtida möjligheter.
Kommer vi att få se ett uppsving för naturlax? Det skulle kunna finnas en medialogik som lyfter fram "naturlig" lax som ett alternativ; om ett gränsdragningsarbete med en retorik om att storskaliga laxodlingar är "onaturliga" skulle få fäste i det allmänna medvetandet, så skulle det kunna bli en differentiering i fiskdiskens utbud, ungefär som skett med naturbetesköttet i köttdisken och de ekologiska vindruvorna och tomaterna i grönsaksdisken.
Principiellt bättre att odla på land! Bättre kontroll av ljus, temperatur, osv. Är odlingen kopplad till ett reningsverk blir det väldigt miljöeffektivt också.
SvaraRaderaTycker det är konstigt att den marknaden inte har slagit... antar att norrmännen har kommit så långt så att de slagit ut all konkurrens. Sverige har inte sämre förutsättningar är Norge för laxodling.
En skillnad mellan Norge och Sverige kanske är att den marina sektorn relativt sett är större i vårt västra grannland än hos oss och att man därför satsat mer på laxodling än hos oss. Traditioner spelar roll. Och en längre och mer fjordfylld Atlantkust än vad vi har.
SvaraRaderaOdling på land: intressant synpunkt! Är det måhända en fråga om skala och kostnad; det är kanske billigare att hägna in en existerande mängd havsvatten än att bygga upp det på land.