Om framtiden är svårt att sia. Vad händer med AMSC ASA, till exempel?
En sak är jag emellertid säker på: jag vill önska alla mina läsare ett Gott Nytt År!
Om framtiden är svårt att sia. Vad händer med AMSC ASA, till exempel?
En sak är jag emellertid säker på: jag vill önska alla mina läsare ett Gott Nytt År!
Men likafullt är jag glad över att utdelningarna ökar. Jag kommer nog aldrig att nå en nivå där mängden utdelningar kommer täcka alla mina utgifter – jag jagar inte FIRE utan det goda livet – men är ändå nöjd över att pengarna fortsätter att trilla in. Om jag skulle bli allvarligt sjuk eller pensionär kommer de här pengarna ge viss support för det goda livet.
Det är en fråga som jag ibland funderar över. Runt åtta procent kanske är ett riktmärke, som jag skrivit om i ett tidigare inlägg. Och nu pratar jag inte om mitt nybörjarmisstag för dryga tiotalet år sedan, då bolagsrisken var mitt eget fel: jag köpte helt enkelt för många aktier i ett och samma bolag (HM) och tänkte väl att det var läge att diversifiera senare.
Helt fel upptäckte jag, och började för nu ganska många år sedan köpa aktier i andra bolag och i andra ekonomier än den svenska.
Nej, nu är snarare problemet att bolagsrisken kommer sig av att ett av innehaven har gått väldigt bra. Apple har varit mitt största innehav, och den har tuffat på bra. 49 % har den ökat i värde i år, och idag stod den för 16 % av portföljens värde.
Det tycker jag är för mycket, för stor andel. Jag tror fortfarande på Apple – och egentligen är jag en köp-och-behåll-investerare – men någonstans där börjar det kännas lite för tungt. Ett enda företag som har gått upp 49 % på ett år skulle kunna gå ner ganska mycket också. Hur hanterar aktiemarknaden Tim Cooks successionsplaner och kanske än viktigare: hur kan man fortsätta att vara det innovativa företag man varit, hur undviker man att förvandlas till IBM? Det gick ju bra i övergången Jobs-till-Cook, men hur går det nästa gång?
Och här pratar vi inte om ett investmentbolag som Investor, som ju egentligen är som en fond med företag verksamma i flera sektorer av ekonomin, eller just en fond.
Visst: det finns viss diversifiering i Apple. Mobiltelefoner, laptops, desktops, tjänster, klockor – men ändå inte lika brett som Investor.
Dags att minska lite. Därav dagens aktieaffär: jag sålde av en del av Apple och pytsade in pengarna i andra aktier.
Det är inte fråga om någon dramatisk försäljning: Apple är nu 13 % istället för 16 %. Vi får se vad som händer.
Stefan Thelenius har använt den välfunna metaforen Särimner för att beskriva aktier som ökar väldigt mycket och därmed för egen maskin skapar ett slags dissonans i portföljen, en övervikt för en aktie. Han har löst det med att skala av, som han säger, delar av hans portföljs Särimner (Nvidia).
Allså: jag sålde en del Appleaktier för långt mycket mer än vad de köptes för (men aktien är alltså fortfarande en stor del av min portfölj). Istället köpte jag följande aktier:
Idag innehåller den 64 aktier, tre fonder och fyra börshandlade fonder: sammanlagt 71 värdepapper. Och Apple är fortfarande stort men inte riktigt lika stort som tidigare.
"EU lägger sig i alldeles för många frågor och har dessutom blivit en gigantisk byråkratisk koloss." Efter mycket vacklande har Money Cowboy bestämt sig för att vederbörande tycker att Sverige borde gå ur EU. Jag har alltid varit för svenskt medlemskap i EU, eller EG som det hette när jag blev politiskt medveten, och jag röstade ja 2003 för att införa euron som valuta i Sverige. Dessa åsikter har jag fortfarande. Tillsammans med bland andra Christer Gardell.
Daniel investerar kikar på Cliens Small Micro Cap, som är "en aktivt förvaltad aktiefond som är inriktad mot små bolag i Norden med tonvikt på Sverige." Tja, kanske det vore något i den närmaste tidens köp för mig, som siktar på diversifiering? Fast jag är nog mer inne på att fortsätta köpa andra länder än Sverige. Däri ligger kanske den stora diversifieringpotentialen. Det är så mycket annat i min privatekonomi som handlar om Sverige, svensk marknad, svenska politikers beslut, så att ha en del av sina pengar utanför den skandinaviska halvön känns rätt. Min portfölj är redan till åtminstone hälften utanför sagda halvö, vilket känns bra.
I dagsläget har jag 61 aktier, tre fonder och fyra börshandlade fonder: 68 värdepapper, att jämföras med 62 den 8 november. Diversifiering.