torsdag 19 oktober 2017

Saab

Saab får en missilorder på 150 miljoner kronor.

En liten order som genererar en liten nyhetsnotis.

Men generellt gäller att jag borde köpt mer Saab. Aktien är på plats nummer sexton om man räknar värdemässigt i min portfölj, alltså en i stimmet av småinnehav som byggts upp för att generera en diversifieringsarkipelag runt de stora innehaven. Jag minns att jag tänkte på säkerhetsfrågor när jag köpte på mig några aktier i försvarsföretaget och så här i efterhand kan jag bara tycka att jag borde köpt fler. Värdestegringen på mitt köp av Saab är 47 %.

Och världen har inte blivit ett tryggare ställe. Krig, försvar, försvarsmateriel kommer fortsättningsvis att behövas.

Dessutom har företagen en intressant historia. Saab byggdes upp under den korporativistiska svenska efterkrigstiden, då stora statliga program gick ihop med några enstaka stora privata aktörer - LM Ericsson och Televerket, till exempel - om att lösa vitala infrastrukturella och storskaliga problem. Svenska staten var den viktiga första kunden, och sedan kunde de privata företagen fortsätta att sälja i utlandet.

Inget hindrar förstås att jag köper mer Saab. Men jag hindras lite av den låga direktavkastningen. I detta fall borde kanske önskan om direktavkastning kunna läggas åt sidan när jag väljer vad som blir nästa inköp.

Hhhmmmhh, får se: det blir kanske lite mer köp i Saab för min del.

2 kommentarer:

 1. "Roboten har ett styckpris på cirka 22 000 000 SEK"

  (Från svenska Wikipedia)

  Jag vet inte hur mycket av det som går till Saab, men det kanske inte är så många robotar de sålt. Meteor verkar bra på det den gör, men priset... Om ett land behöver hundratals till sitt flygvapen blir det dyrt.

  SvaraRadera
 2. Det är en liten del av roboten som den aktuella ordern gäller, ett "radarzonrör" som, om jag förstått saken rätt, ser till att roboten exploderar vid rätt läge i förhållande till målet.

  Japp, försvarsmateriel är dyrt och Saab ligger bra till med många produkter. Tror företaget kommer fortsätta tjäna bra med pengar.

  SvaraRadera