söndag 6 december 2020

Vad händer i Decisive Dividend?

Apropå inlägget om Decisive Dividend för en månad sedan: vad händer med företaget? Aktien har fortsatt uppåt; i fredags ökade den 17.5 %, och det är en uppgång som kommer efter en tids uppåtgående trend, så idag är jag bara back 46 % på inköpspriset:

Några har tydligen legat och köpt aktier i bolaget. Spekulerar köparna i att Decisive kommer återuppta utdelningarna?

fredag 27 november 2020

En vattenkraftsfiende vid Umeå universitet

Jag lyssnade precis på ett inslag på Studio Ett (27 november) om vattenkraft.

Eftersom jag gillar vattenkraft och jag både vill försvara existerande svensk vattenkraft – bra och billig energi som ger en viktig basenergi till vårt välfärdssamhälle – och dessutom bygga ut ny vattenkraft, retade jag upp mig på en intervju med Roland Jansson vid Umeå universitet. Han uttalar sig som expert på ekologi, men är uttalat skeptisk till ny vattenkraft. Journalisten som intervjuar honom ställer inga motfrågor av typen "varför ställer du vattenlevande insekter mot människors arbeten och statens, regionernas och kommunernas skattebas?"

onsdag 25 november 2020

Köpt sedan i somras

Jag har inte gjort något inköpsinlägg sedan inlägget om Appleköp den 24 juli. Så för att komma ifatt kommer här en resumé i ärendet:

resten av juli:
Acadian Timber. Skog växer, klassisk råvara, känns stabilt.
Transalta Renewables. Vattenkraft, vindkraft, en del annat; energi och infrastruktur, känns tråkstabilt.
American Shipping Company. Utdelning galore, amerikansk inrikestransport av olja; funkar väl så länge oljan behövs ...

augusti:
Latour. Japp, gillar't fast det är överprissatt. Såväl helägda företag som börsportfölj, tillverkning.
Spiltan Aktiefond Småland. Småbolag, tillverkning.
Apple igen.

september:
American Shipping Company.
Apple.
Acadian Timber.

oktober:
Acadian Timber.
Spiltan Aktiefond Småland.
Apple.
Omega Healthcare Investors. Vårdfastigheter inom bland annat äldreomsorg. Åldrande befolkning.
Spiltan Aktiefond Småland (börjar bli lite tjatigt).


november:
American Shipping Company.
TransAlta renewables.
Northwest Healthcare Properties. Förvaltning av sjukhus med mera. Expansiva, finns i flera länder. OK utdelning.

tisdag 3 november 2020

Bubblarna på botten

Minus 59 procent; siffrorna framträder i all sin röda irritation när jag loggar in på mitt Avanzakonto.

Min investering i Decisive Dividend har inte gått speciellt bra. Saker och ting hände, man ställde in utdelningen, aktien störtdök. Men jag har behållit den. Kanske borde jag sålt den, men jag valde att behålla. Jag har några sådana i min portfölj, några innehav som åkt rakt ner i källaren och som ligger där som ett slags möjligheter. Eftersom jag diversifierat och har ganska många aktier i portföljen är det ingen större panik, det är nästa som att det är lite spännande: kommer bubblarna där på botten börja öka?

Vad gäller Decisive Dividend är väl en förhoppning att pandemin skall ta slut, att tillverkningsföretagen som det här bolaget äger börjar gå bra igen, och att man därför kommer betala utdelning igen. Kom igen, med det bolagsnamnet är väl månadsvis utdelning något man borde prioritera? Och kommer utdelningen tillbaka igen så kanske även aktiekursen lämnar bottenläget.

Det är nästan så att man kan börja tro att aktien är på väg upp. Den senaste tiden har den i alla falll ökat. Tänk om det sitter bottenfiskare någonstans och spekulerar just i en återgång till utdelning och har börjat köpa på sig aktier, vilket fått kursen att öka en del på sistone?

Hursomhelst är Decisive Dividend och några andra slamkrypare ett slags krydda i portföljen, sedan jag svalt förtreten med att de sjönk utan att jag sålde.

fredag 30 oktober 2020

Spotify

Ny rapport från Spotify: 410 miljoner kronors förlust på tre månader, rapporterar SvD. Jag fattar fortfarande inte att så många varit så förtjusade i det här företaget.

Möjligt scenario: Spotify går i konkurs om säg fem år. Mängder av människor blir mycket ledsna när musiken, som de alltså inte äger, och alla spellistor de byggt upp löses upp i tomma intet.

torsdag 29 oktober 2020

Försäkringsbolag

Försäkringsbolag är ett av modernitetens framsteg. Det är en genialisk idé vars historia jag skulle vilja läsa (det borde finnas någon sådan); man delar på risker, sprider problemen och hjälper den av olyckor och annat drabbade individen, familjen eller företaget. Goes way back till Lloyds sjöfartsförsäkringar eller något och är ett fascinerande exempel på hur matematisk och statistisk expertis använts för att göra världen bättre.

Hittills har vi i familjen haft godare erfarenheter av Trygg-Hansa; snabb handläggning, ett minimum av krångiga frågor, de litade på oss när ett av barnen var sjukt och när vi blivit bestulna på en väska under en resa. När äldsta barnet flyttade hemifrån var vi tydliga med att tipsa om vikten av att ha en hemförsäkring.

Jag har en känsla av att det under det senaste årtiondet eller så dykt upp både nya försäkringsbolag och tjänster för att jämföra och förmedla försäkringar; de stora och klassiska försäkringsbolagen har fått konkurrens. Dessutom har några av försäkringsbolagen liksom breddat sig med förgreningar ut i sparande och investeringar. Det tycks vara en bransch med viss finansiell innovation. Vi har dock valt att stanna kvar hos ett av de klassiska bolagen, som alltså är Trygg-Hansa.

Vad tycker du om försäkringsbolag? Har du några tips, har du valt att stanna kvar i ett klassiskt försäkringsbolag eller har du valt en av de nyare lösningarna?

tisdag 29 september 2020

Apple öppnar i Indien

Apple har öppnat sin App Store på den indiska marknaden, detta sedan man börjat producera iPhones i landet i och med att Foxconn startat upp en tillverkningsfabrik där. Därmed rundar man bestämmelser som hittills förhindrat en indisk App Store.

Den här artikeln på Seeking Alpha påpekar är det en jättemarknad: 1.3 miljarder invånare, växande ekonomi, bättre infrastruktur. Här kommer Apple sälja iPhones och tjänster.

Nyheterna från Indien är goda nyheter för potentialen för företaget och aktien.

söndag 20 september 2020

En vettig socialdemokrat

Jag röstar inte på Socialdemokraterna. Jag tycker det är ett märkligt parti som samlar både konstiga och vettiga personer.

Bland den sistnämnda kategorin återfinns Boel Godner. Jag lyssnade på Ekots lördagsintervju med henne och fick ett gott intryck.

onsdag 12 augusti 2020

Priset på pistagenötter

 

I Danmark kostar pistagenötter – i en budgetvariant, men mycket goda! – i den butik jag nyligen besökte 22 danska kronor för 200 gram. Översatt till svenska kronor blir det 30 kronor, kilopriset är alltså 150 svenska kronor. Det tyckte jag var billigt; budgetvarianten på Mathem ligger i dagsläget på 233 kronor.

Varför skiljer det så mycket?

tisdag 4 augusti 2020

Generationsskifte på Apple

Phil Schiller stiger åt sidan från sin position som chef för marknadsföring. Efter en inledande första vända på Apple 1987-1993 återvände han 1997 och spelade en uppenbarligen viktig roll under den andra Jobsperioden för centrala produkter som iMac,iPod, Macbook med mera.

Apple har klarat sig bra efter Steve Jobs död. I ledningen har det funnits personer som valdes ut av Jobs, och nu börjar alltså dessa att kliva åt sidan. Det skall bli intressant att se hur företaget lyckas de närmaste åren med sådana övergångar. Kommer Tim Cook vara lika skicklig på att utse efterträdare som Jobs var?

torsdag 30 juli 2020

Loserbolaget Spotify

"Spotify gör oväntad miljardförlust" skriver SvD Näringsliv.

Hallå? Oväntad? När har de någonsin gått med vinst? Jämför gärna med Apple som gick med vinst efter det första verksamhetsåret och hade tre år med vinst bakom sig när det börsnoterades.

Det är pinsamt, detta gullande med ett förlusttyngt förhoppningsbolag som Spotify.

fredag 24 juli 2020

Jag köpte Apple

Köpa Apple nu när det talas om övervärderade teknologiaktier och världen väntar på nästa drag från Kina i handelskriget med USA? Är gårdagens nedgång på 4-nånting procent föraning om och ett tecken (dessutom öppnade den på typ minus tre procent idag när jag köpte) på att kursen är orimligt högt värderad; nästa veckas rapport blir dålig vilket leder till ett rejält kursfall, kan det bli så?

Ja, det känns rätt att köpa Apple idag. Apple är den näst största aktien i min portfölj, den ligger på 11 procent, så den är redan tung. Men den känns rätt, skulle kunna tänka mig att öka lite till.

Det hänger en atmosfär av kvalitet över bolaget. Man har gott om pengar i kassan, man är diversifierad – hårdvara på datorer, mobilerna förstås, "Services" som ökar, "Wearables" som hörlurar och klockor – och det finns muskler att fortsätta utveckla teknik. Man är inte rädd för att tänka lite drastiskt, som att de närmaste åren innebär att man kommer lämna Intelprocessorerna för egenproducerat ARMkisel precis som man en gång i tiden gick från Power PC till Intel och dessförinnan från 68000-arkitektur till Power PC. Eller när man slängde ut diskettstationer helt från datorerna i en tid när de fortfarande fanns kvar på Windowsburkar (jag är gammal nog att minnas en tid när det kändes lite edgy).

Kvalitet kan också kvantifieras. Eller i varje fall kan man försöka, som här. De kanske till och med kan fortsätta öka på sin i och för sig modesta utdelning. Och aktier återköper man.

Men mitt mål att fortsätta att öka i Apple har nog också att göra med en magkänsla jag har. Det är så många som använder produkterna, varje dag gör jag något på min iPhone, min Macbook.

Självklart gör man fel ibland. Naturligtvis är jag ibland skeptisk till beslut, som det här att man drar ned på riktigt små datorer, som Macbook Air. Men överlag är jag nöjd med företaget. Och det är tillräckligt många andra också för att företaget tycks ha en god framtid.

Fast vad händer när Tim Cook går i pension? Övergången från Jobs till Cook gick ju bra, men vad har man för chefsämnen på lut i generationen under Cook? Cook hade rekryterats av Jobs, har Cook lika goda möjligheter att hitta sin efterträdare?

fredag 10 juli 2020

De senaste köpen

Sedan 1 juni har jag köpt Acadian Timber, Apple, Northwest Healthcare Properties, Transalta Renewables, Spiltan aktiefond Småland och XACT Högutdelande. Använde både månadssparande och utdelningar som flutit in.

Det kändes gött.

Om några dagar, runt månadsmitten, kommer nästa utdelningsbibba. Gissa vad? Jag siktar på att handla mer aktier!

onsdag 8 juli 2020

Kompetenta människor utvisas

Utvisningarna av skickliga människor som arbetar och betalar skatt fortsätter. Här är det senaste exemplet jag stött på.

Det är nästan så att man börjar tro att en vänstervriden myndighetsapparat går fackets ärenden med den underliggande logiken att mängden arbeten i Sverige är ett nollsummespel där en pursvensk arbetare måste förlora på att en skicklig utlänning kommer hit och arbetar. Men, näe, så kan det väl ändå inte vara?

måndag 29 juni 2020

Spotify

En artikel i Svenskan om Spotify och deras satsning på podcasts. Artikeln intervjuar bland andra Joakim Jardenberg som förklarar företagets stigande aktiekurs:
– Marknaden har långsiktigt börjat tro på Spotifys förmåga att hålla emot attacker från till exempel Apple och Google. De är fortfarande dominerande när det gäller musik i lurarna. Dessutom har de en bra fingertoppskänsla när man nu går från bara musik till ljud i övrigt, med poddar i fokus.
Men artikeln tar inte upp att företaget inte klarar av att tjäna pengar utan går med förlust.

Ständigt denna Spotifyhajp i svenska medier.

Apropå Jardenberg: i artikeln i papperstidningen presenteras han som "senior rådgivare och vd på utvecklingsbolaget Mindpark" medan han i den digitala versionen presenteras som "senior rådgivare och vd på Get AI". Mindpark tycks ha haft en något brokig historia i skärningspunkten mellan media, regional innovationssystemspolitik, skattefinansierat företagsstöd, inkubator, eventorganisation, företagshotell och så vidare.

Get AI är ett projekt med intressenter som Helsingborgs stad (dvs stadens skattebetalare), Region Skåne, Lunds universitet och så vidare. Målen är högt ställda:

- 2022 ska Helsingborg vara en av Europas mest innovativa städer. Den resan vill vi gärna vara med på och det är därför vi lyfte detta initiativet i staden. Vi vill var med på resan där Helsingborg höjer ambitionen ytterligare och blir ledande inom tillämpad AI. Därför etablerar vi nu Get AI tillsammans, säger Melina Katkić, NordAxon/Barrel AI.
Man får väl hoppas att projektet leder till företag som gör vinst och inte går med förlust år efter år, som Jardenbergs favorit Spotify.

tisdag 31 mars 2020

Minskade utdelningar: Inter pipeline

Inter Pipeline sänker sin utdelning med 72 %, från $0.1425 till $0.04 per aktie och månad. Man meddelar även att man försöker få in en partner till sitt Heartland petrochemical-projekt. Läs mer här.

tisdag 25 februari 2020

Försäljning, nysparande och köp

Den senaste veckan har inneburit en del aktivitet i mitt Avanzakonto.

Den 20 februari sålde jag merparten av innehavet i Eolus vind för 172 kr styck. Jag hade köpt aktierna för 22.90 så det var en god utveckling. Köpet en gång i tiden var mest en utdelningsplacering till 6 % direktavkastning och därmed rena turen att aktien stack iväg uppåt. Normalt sett är jag inte någon som säljer aktier, jag vill oftast ha aktierna liggande i lådan. Men Eolus var frestande.

Jag har kvar en liten post och skulle kanske kunna komma in i aktien lite mer längre fram, men nu frestades jag ändå att trycka på säljknappen efter en så pass stor uppgång. För pengarna köpte jag Latour – tryggt, långsiktigt – och Ocean Yield som kanske är lite mer av gambling. Latour vill jag öka i; överlag gillar jag svenska investmentbolag och eftersom Investor är det överlägset största innehavet så ser jag mig om efter andra, och det har blivit en del Latour den senaste tiden. (Får se hur jag gör med Industrivärden som eventuellt ytterligare alternativ.)

För dagens insättning av nya pengar i samband med löneutbetalningen den 25 köpte jag Northwest Healthcare. Aktien är även den en stor andel av sparandet, men jag ökade en del, det är en positiv stämning kring företaget känns det som.

Det kommer en del utdelningar framöver. Mer Latour kanske?

måndag 24 februari 2020

Ikeas placering

Jag har tidigare gnällt på Ikeavaruhusens placering (här och här). Nu kommer man att öppna mer lättillgängliga och mindre varuhus skriver SvD.

Bra!

söndag 23 februari 2020

Det kontantlösa samhället

19 minuter in i dagens avsnitt av Godmorgon, världen! börjar ett inslag om för- och nackdelarna med det kontantlösa samhället. I onsdags hölls ett möte om ämnet med experter som Henry Ohlsson på plats. Björn Eriksson från Kontantupproret intervjuas, tillsammans med röster från allmänheten, företag, politiker (Per Bolund imponerade inte). Tematiker som togs upp var svensk naivitet i tilltron till tekniska system. Det finns en ny lag på gång som tvingar bankerna att acceptera kontanter.

Bra att man uppmärksammar problemen med det kontantlösa samhället.

tisdag 11 februari 2020

Coronaviruset, kinesisk tillverkning och transportsystem

Vid sidan av det uppenbara – människor är sjuka och dör – så har utbrottet av coronaviruset en mängd följdverkningar.

En sådan är vad som händer nu när den extralånga ledigheten i samband med det kinesiska nyåret tar slut och arbetare skall återvända till fabriker som skall starta upp igen, godstågen skall börja rulla igen och containertravarna i de kinesiska hamnarna återigen skall börja fyllas med varor för vidare transport ut på de sju haven.

Bloggaren Herr Ibland gör man rätt har skrivit ett intressant inlägg om detta, byggandes på empiri i form av hans arbete i ett svenskt företag som har tillverkare och leverantörer i Kina. Därifrån nås han av uppgifter om att folk inte kan resa fritt, varpå återstarten av fabriker sker i sakta mak, vilket även gäller båttrafiken.

Och Postnord stoppar post till och från Kina på grund av begränsningar i fraktkapaciteten skriver Lars Wilderäng.

Man blir varse hur ihopkopplat allt är, hur ett intrimmat system kan störas av en händelse som virusutbrottet som sedan får oanade konsekvenser när det sprider sig i systemet. I detta system flödar inte bara viruspartiklar, containers, människor på tåg, pengar och allt annat utan även information; DFRLab har skrivit läsvärt om olika sätt att tolka informationsflödet i och utanför Kina.

Betyder virusutbrottet att åtminstone några av de utdragna logistiknätverken krymper och viss tillverkning flyttar hem till väst (en del av den kanske hamnar i Västbo, som näringslivsorganisationen "Enter Gislaved" i företagstäta Gnosjö-Gislavedstrakten tänker sig)? Eller kommer det hela bara bli en liten fnurra på tråden, en kortare störning som inom kort rättas till, en övergående skrynkla i nätverkstopografin som snart försvinner och planas ut?

måndag 10 februari 2020

Northwest Healthcare ökar i värde

Northwest Healthcare har gått ganska bra de senaste dagarna. Aktien går upp förmodligen på nyheter som talar om expansion i flera europeiska länder.

Goda nyheter, eftersom den här aktien är det fjärde största innehavet i mitt sparande. Aktien har en god utdelning – i dagsläget är direktavkastningen 6.3 % – och den har även stigit i värde; 25 % har mina aktier i företaget ökat sedan jag köpte dem.

Ett par entusiastiska inlägg (här och här) på Avanzas/Placeras forum har även talat om en eventuell utdelningshöjning.

Vi får väl se hur det blir med den saken. Under tiden nöjer jag med att se utdelningarna ticka in månad för månad.

onsdag 5 februari 2020

Stor förlust för Spotify

Förlustbolaget Spotify fortsätter att vara just ett förlustbolag. Den senaste kvartalsrapporten visar på ett minus på 1.8 miljarder kronor rapporterar SvD.

Man får lite känslan av Framfab, boo.com och andra företag för tjugo år sedan. Inget för mig att lägga mina sparpengar på.

söndag 2 februari 2020

Energi i Nordamerika

Jag är intresserad av vind- och vattenkraftsbolag. Vad finns det för aktier i branschen, gärna med verksamhet i Kanada eller USA? Här är några stycken som jag hittat, mest som en dokumentation av en stunds googlande. De är möjliga alternativ till de företag jag redan har köp aktier i: Transalta Renewables, Eolus vind, Algonquin Power & Utilities, Capital Power Corporation, Canadian Utilities (med bland annat vattenkraft i ett dotterbolag), Brookfield Renewable Partners och Northland Power.

Pattern Energy Group är ett USA-baserat företag inom sol- och vindkraft med ett 30-tal anläggningar i USA, Kanada och Japan. Direktavkastning: 6.3 %.

Innergex Renewable Energy driver 68 kraftverk: 37 vattenkraft, 26 vindkraft och fem solkraftverk, i Kanada, USA, Frankrike och Chile. Köpte Alterra Power häromåret. Direktavkastning: 3.7 %.

Enviva är lite offside i den här uppsättningen, men tas med ändå. De gör pellets av biomassa – ööhh, träd som växer i skogen ... – som sedan säljs till kraftverk som ersättning för miljöboven kol. Direktavkastning: 7 %. En artikel lyfter fram långa kontrakt och stabila kassaflöden. En tråkaktie i energisektorn, helt enkelt.

Suncor är ett energibolag med ganska mycket oljesand, men här finns även vindkraftverk. Direktavkastning: 4 %.

Fortis är ett eldistributionsföretag med en direktavkastning 3.2 %. Har även en del vattenkraft.

onsdag 29 januari 2020

Lite om skog och så en nyhet om Teknikmagasinet

Myntaren skriver om UPM-Kymmene. Jag gillar idén med skogsaktier! Själv har jag hittills valt att gå in i Acadian Timber men vem vet, det kanske blir köp i andra skogsaktier framöver.

Teknikmagasinet ser ut att räddasAmbia trading group köper huvuddelen av företaget. Bra tycker jag som konsument som handlat en del där genom åren. Bland annat har de en prisvärd smartphonereparationsverksamhet som hjälpte mig att spara pengar genom att hålla liv i min iPhone genom ett prisvärt batteribyte. Och så har de billig kolsyra till Sodastreamapparaten.

Update 5 februari. Apropå skog: Stojko skriver om att äga skog och om skogsbolag.

fredag 24 januari 2020

Ibland har man tur: Eolus vind

Den av mina aktier som gått bäst är Eolus vind. Inköpspriset är 22.90 och kursen just nu är 138.80, sex hundra kronor har varje hundralapp som jag investerade i företaget växt till.

Det var verkligen inte någon djup insikt baserad på långvarig företagsanalys som gjorde att jag köpte aktierna en gång i tiden. Tanken var ungefär såhär: med en direktavkastning på omkring 6 % – aktien handlades alltså för drygt över en tjugolapp, och delade då som nu ut 1 kr 50 öre per aktie – såg jag aktien som ett köp i en utdelningsaktie. Sex procents direktavkastning, mumma för utdelningsspararen! Och så det här med vindkraft var ju inte fel, energibranschen är intressant. Men huvudsakligen köpte jag den för utdelningens skull.

Så jag pytsade in småsummor, ofta de utdelningar som sipprade in på kontot från diverse innehav, i aktien. Och sen tog den fart och gick från att vara en utdelningsinvestering till en kursraket.

När man zoomar ut lite ser man att aktien tillbringade ganska lång tid under index vilket sätter den nuvarande kursökningen i perspektiv. Och man ser dessutom vilken tur jag hade med timingen. Ren tur, inte skicklighet.

söndag 19 januari 2020

Gör motstånd – betala med kontanter!

Håller med den här artikeln om det kontantlösa samhället.
Tyskarna håller hårt i sina analoga pengar. Kontanter är som bekant pengar utan minne och i Tyskland minns man ännu DDR och övervakningstiden med en Stasi-spion i varje trappuppgång. Med data-naiviteten som råder i Sverige idag är det tveksamt om en eventuell totalitär ledare i framtiden ens behöver bekymra sig om att anlita några spioner.
Gör motstånd mot det kontantlösa samhället: betala med kontanter!

onsdag 15 januari 2020

Ledarförändring på Decisive Dividend

David Redekop hoppar av ledningen för Decisive Dividen av privata skäl, meddelar företaget.

Gustavs aktieblogg har gjort två intervjuer med Redekop. Han tycks onekligen ha varit en viktig person för företaget.

Vad händer nu?