fredag 24 januari 2020

Ibland har man tur: Eolus vind

Den av mina aktier som gått bäst är Eolus vind. Inköpspriset är 22.90 och kursen just nu är 138.80, sex hundra kronor har varje hundralapp som jag investerade i företaget växt till.

Det var verkligen inte någon djup insikt baserad på långvarig företagsanalys som gjorde att jag köpte aktierna en gång i tiden. Tanken var ungefär såhär: med en direktavkastning på omkring 6 % – aktien handlades alltså för drygt över en tjugolapp, och delade då som nu ut 1 kr 50 öre per aktie – såg jag aktien som ett köp i en utdelningsaktie. Sex procents direktavkastning, mumma för utdelningsspararen! Och så det här med vindkraft var ju inte fel, energibranschen är intressant. Men huvudsakligen köpte jag den för utdelningens skull.

Så jag pytsade in småsummor, ofta de utdelningar som sipprade in på kontot från diverse innehav, i aktien. Och sen tog den fart och gick från att vara en utdelningsinvestering till en kursraket.

När man zoomar ut lite ser man att aktien tillbringade ganska lång tid under index vilket sätter den nuvarande kursökningen i perspektiv. Och man ser dessutom vilken tur jag hade med timingen. Ren tur, inte skicklighet.

3 kommentarer:

  1. Åh vad jag gillar Eolus! Nu har jag köpt myckket dyrare än du, aktier á hundringen styck. Men ändå, grym avkastning och nu utdelning :-)

    SvaraRadera