torsdag 31 december 2015

Bursell är bra

2015 är året då jag börjat lägga lite tid på att läsa och lyssna om ekonomiska ämnen. I och för sig är jag sedan länge lite nyfiken på privat näringsliv och finansmarknaderna; genom åren har jag läst en eller annan bok om ekonomi: reportageböcker om Stenbeck, HM, Trustorhärvan, Tetrapak har varit kul läsning. Men på det stora hela har det varit en process då jag orienterat mig i en för mig ny typ av texter och såsom statsanställd historiker utan tillstymmelse till ekonomutbildning i bagaget - om något har jag snarare lutat åt naturvetenskaperna för att komplettera humaniora i min bildning - har det varit med blandad förtjusning som jag klickat runt på aktiebloggar och finanspoddar och bläddrat i veckomagasin med ekonomi- och finansfokus. Mycket av det jag läser är tråkig sifferexercis.

Men det finns undantag.

Ett av dessa undantag är Jacob Bursell som driver Fondpodden, ett slags ekonomijournalistik jag gillar; personer istället för siffror, (samtids)historia istället för framtid.

Just nu lyssnar jag på intervjun med Kerstin Hessius. Tidigare har jag på liknande sätt gillat bland annat intervjun med Mats Qviberg, programmet om datoriseringen av börsen, inslaget om 1980-talet, intervjun med Birgitta Persson. Det sistnämnda avsnittet börjar förresten med ett argument för historiens nytta, något som jag helt håller med om.

Bursell är helt enkelt bra.

SvD gjorde sig av med Jacob Bursell våren 2014. Ett dåligt beslut, om du frågar mig. Men det säger mer om dagspressbranschens kris än om Bursell.

måndag 28 december 2015

Ärtsoppa!

Det ser kanske inte så gott ut, men det är gott! Hemgjord ärtsoppa är billig och god mat. Fyll frysen, ät gott och spara pengar.

Köper mer HM

HM, som är det överlägset största innehavet i portföljen, har ju gått ned en del på senaste tiden och blev därför månadens inköp; passade på att köpa HM under 300, närmare bestämt 299:20 kronor. Känns bra.

När min fru och jag började pensionsspara i aktier var HM under ganska lång tid den enda aktien vi köpte. Därefter vidtog en fas i vilken vi köpte annat, för att diversifiera. Det är mycket möjligt att den här breddningsfasen kommer att fortsätta - känns inte speciellt tryggt att ha alla äggen i en HM-märkt korg - men just nu tyckte jag det var dags igen. På något sätt var 300 kr en för mig lite psykologisk gräns.

Det genomsnittliga inköpspriset för våra HM-aktier före dagens inköp låg på 245, så genom att köpa på 299 så ökade detta något. Men ändå kändes det bra.

Man kan fundera över hur stor andel en aktie skall få ha i en portfölj innan själva övervikten leder till en risk. I vårt fall representerar HM 59 procent, medan resterande del av portföljen fördelas på sju olika aktier och fonder. Alltså en stor övervikt för ett enda aktieslag.

Å andra sidan påstås det ibland att HM är en relativt säker stoppa-i-byrålådan-aktie som man inte behöver bevaka speciellt mycket. Så om man tvunget skall låta en aktie växa sig relativt stor i en portfölj kanske HM är ett rätt så OK val.

Å andra sidan finns det ju politiska risker förknippade med HM; frihandelsavtal, geopolitik, handelshinder, krig, över huvud taget allt som kan tänkas hindra flödet av bomullstyger och färdigsydda plagg genom det globala logistiska system som är HM skulle kunna leda till problem för HM.

Jag har försökt peka på detta problem i ett tidigare inlägg. Den här faktorn nämns sällan när man diskuterar HMs framtid, den typiska artikeln eller bloggposten handlar istället om siffror i den senaste årsredovisningen eller kvartalsrapporten som vrids och vänds fram och tillbaka. (Ett av de bättre exemplen i genren skrevs i höstas av Gottodix.) I och för sig tror jag inte att det är någon överhängande risk för handelskrig och störda logistiktransporter imorgon dag, men man vet aldrig. En del av idén med HM är ju att det skall vara väldigt korta ledtider, vägen från fabrik till klädhängare skall vara väldigt kort, helt enkelt för att de snabbrörliga modefenomenen skall kunna materialiseras i butiker världen över på kort tid. Och inträffar handelskrig, världskrig, gigantisk facklig kamp i några av HM:s butiker så försvåras detta.

En faktor som verkar i motsatt riktning är den mängd av leverantörer som HM använder. Listan över dessa är lång och upptar tillverkare med god geografisk spridning.

måndag 21 december 2015

Didner & Gerge startar ny fond

Didner & Gerge startar ny fond med inriktning på småbolag i USA.

Kan kanske vara något.

onsdag 16 december 2015

Stekt strömming

T. och jag stekte strömming. Vända i ströbröd, stekta i rikligt med smör och serverade med ett smörfyllt potatismos är det riktigt god mat. Den här gången provade vi att ha timjan i ströbrödet (eftersom svartpepparn visade sig vara slut), inte helt fel.

Strömming kostar bara 60-70 kronor kilot och är ännu ett belägg för att man inte måste lägga mycket pengar på råvarorna för att få god mat.

fredag 27 november 2015

måndag 26 oktober 2015

Handelsbanken

Köpte Handelsbanken för månadssparandet. Den här gången stod det mellan Handelsbanken, Investor och Johnson & Johnson. Valde Handelsbanken för den hade dippat sju kronor eller något sådant på rapporten som marknaden tyckte illa om.

Ett annat skäl är att vi har ungefär dubbelt så mycket Investor som Handelsbanken i vår portfölj, vilket på något vis talade för att fylla på i Handelsbanken istället för Investor.

Dessutom har ju Handelsbanken en hög direktavkastning (förutsatt att de fortsätter dela ut i närheten av den här nivån även i framtiden).

Johnson & Johnson har jag sneglat på ett tag nu. Stabilt bolag med en lång historia av höjda utdelningar. Tillverkar hälsovårdsprodukter med starka varumärken, konsumentinriktat men även med viss läkemedelsutveckling.

måndag 5 oktober 2015

Månadens inköp

Jag har köpt Handelsbanken och IBM för månadens insättning på Avanzakontot.

söndag 4 oktober 2015

IBM i hälsosektorn

IBM arbetar ihop med Apple och Johnson & Johnson inom hälsoområdet. Kombinationen Watson, HealthKit och ResearchKit kan bli intressant.

Över huvud taget är IBMs inriktning på hälsovård, via Watson, en intressant utveckling.

lördag 3 oktober 2015

IBM

Häromdagen skrev Wired om ett paper i Science där IBM-forskare vid IBM Thomas J. Watson Research Center presenterar resultat kring miniatyrisering av transistorer med hjälp av nanotuber. Kanske kan Moores lag fortsätta att verka några år till.

Nyheten illustrerar en sak som är specifik för IBM: långsiktiga satsningar på forskning och utveckling.

Forskningsdivisionen inom IBM ligger bakom mängder med tekniska genombrott och flera Nobelpris. IBMs forskning och utveckling leder till många patent; företaget hamnar ofta i toppen av listan över de som registrerar flest patent och IBM drar in stora pengar varje år på licensiering av sina patent. Dessutom tycks man satsa på forskning och utveckling även i svårare tider.

Köper man IBM så köper man in sig i amerikansk forskning och teknikutveckling av hög och uthållig kvalitet. Den mer kortsiktiga aktiemarknaden är för närvarande missnöjd med IBM eftersom företaget inte tjänar så mycket pengar som önskat. Det kan man förstå. Men det gör IBM-aktien billigare än vad den annars varit. IBM är en pålitlig utdelare.

Kanske läge att köpa lite IBM?

måndag 21 september 2015

torsdag 17 september 2015

Fondpodden

Bra avsnitt av Fondpodden! Bland annat hur vissa länder har mindre skillnader mellan humaniora, kultursidesjournalistik och finansjournalistik jämfört med Sverige. "För mig är det alltid människorna som har intresserat mig." Det här är finanshumaniora, inte sifferknarkande. Intressant! Man borde kanske kolla upp Fokus.

Apples utdelning

Den här analysen på The Motley Fool pekar på att Apples utdelningar kanske kommer att fortsätta öka. Artikeln är allmänt positiv till Appleköp. Och mitt läsande av Fundamentalanalysbloggens Applebevakning ger också den en positiv känsla kring aktien.

Hmmhh. Ska jag fortsätta fylla på med Apple? Har köpt den två gånger, men fortsätter nog gärna en eller annan månadsinsättning till i höst och vinter.

SAAB

Man kanske skulle köpa lite SAAB? Aktien är en lågutdelare, bara 2.1 % direktavkastning, vilket jag inte är så förtjust i. Å andra sidan är försvarsutgifter kanske på väg upp i många länder, det känns som om konflikthoten ökar i en allt mer multipolär värld efter 1989. Produktmässigt verkar den nya ubåten vara bra och Gripen säljs internationellt och man har även andra produktkategorier som verkar intressanta.

Jag borde läsa in mig lite mer på bolaget, är nyfiken. Investor, som jag har ett ganska stort innehav av, ger mig viss exponering, men jag funderar på att köp Saabaktien i sig.

Sen är det ju det här med etiken. Inte så mycket att det finns vapenindustri, det har jag inte så stort problem med. "Varje land har en armé - antingen sin egen eller någons annan", som Mao lär ha sagt. Nej, problemet för mig är snarare den korruption och de skumma samarbeten med märkliga regimer som vapenhandel ibland leder till. Men det kanske mer har varit ett problem för Bofors än med SAAB, historiskt sett?

Kanske ligger det något i analysen på Avanza? Köp och behåll långsiktigt menar man där.

söndag 6 september 2015

Apple och Handelsbanken

Månadens inköp blev Apple och Handelsbanken. Det var andra gången jag köper Apple och för slatten som blev över köpte jag en handfull Handelsbanken (visst är det härligt med dessa dagars låga courtage som gör det möjligt att köpa små poster!). Ingen vidare djupsinnig analys låg bakom, mer än att jag vill ha ett någorlunda stort innehav av Apple på lång sikt och att jag fortfarande tycker att Handelsbanken är en bra svensk bankaktie med god utdelning.

Jag gillar i och för sig inte Apples låga utdelning och har förstås undringar om hur företaget på sikt klarar sig utan Steve Jobs. Men detta förtar inte intrycket av ett högkvalitativt företag vars aktie handlas till ett OK pris.

fredag 21 augusti 2015

Några tankar om politiska risker förknippade med Hennes & Mauritz

I vår portfölj finns i dagsläget Apple, HM, Investor, Handelsbanken, Swedbank, Didner och Gerge Småbolagsfond samt Spiltan Aktiefond Småland. I detta sjumannalag är det väl främst de bägge bankerna jag förknippat med begreppet politiska risker; det är inte svårt att tänka sig att bankernas verksamhet snabbt kan påverkas av politiska faktorer som ligger långt utanför bankernas egen kontroll. Politiker kan få för sig att försöka vinna röster på regeländringar riktade mot bankerna och deras vinster.

Men det finns politiska risker även på andra håll. En sådan risk blev jag varse i morse när jag till frukost som vanligt läste Svenskan och Klas Nybergs streckare om modeindustrins efterkrigshistoria. Nyberg, ekonomihistoriker med inriktning mot textilhistoria, konsumtionshistoria och materiell kultur, skriver om Carina Gråbacke och hennes nya bok Kläder, shopping och flärd: modebranschen i Stockholm 1945-2010.

Av streckaren att döma är det här en riktigt intressant bok som bland annat diskuterar framväxten av HM. En sak som jag inte hade klart för mig men som jag lärde mig genom att läsa Nybergs diskussion om Gråbackes bok, är vilken roll politiska faktorer spelat för HMs expansion.

Tydligen fanns det kraftiga begränsningar i handeln med kläder, "kvotsystemet", fram till 2005 då dessa begränsningar minskades radikalt. Det är i samband med kvotsystemets avskaffande som HMs stora expansion kommer.

Denna frihandelspolitik har gynnat HM och dess expansion. Men det som har ändrats kan även ändrats tillbaka. Det är omöjligt att veta om huruvida olika utrikespolitiska mekanismer leder till att frihandeln med bomull, tyger och färdigsydda kläder minskar i delar av världen, vilket skulle förändra spelplanen för ett företag som HM. Till detta kommer militära konflikter som skulle kunna störa det världsomspännande nät av transporter som krävs för att frakta HMs kläder världen över.

Kanske är HM lika känsligt för politiska konjunkturer och störningar som bankerna i min portfölj.

torsdag 6 augusti 2015

Apple

Månadens inköp blev, som jag skrev i förra inlägget, Apple. Jag har länge sneglat på Appleaktien och nu kändes det som att det är dags. Nu är jag stolt innehavare av hela tre stycken sådana! Inte mycket, men det känns ändå rätt så bra att låta Apple ta plats bland de övriga innehaven i portföljen: HM, Investor, SHB, Swedbank, Spiltan Aktiefond Småland och Didner och Gerge Småbolagsfond.

Det kan nog tänkas att ytterligare någon månadsinsättning i höst läggs på Apple. Dylan Lewis radar upp såväl tekniska som investeringstaktiska/ekonomiska skäl till att skaffa fler Apple i dagsläget.

En sak som Lewis dock inte nämner är det utökade samarbetet mellan Apple och IBM. För en vecka sedan blev det känt att IBM skaffar närmare 200 000 macdatorer till sina anställda per år. Bakgrunden tycks inte bara vara att IBM tycker det är ett bra system, utan dessutom att man planerar att sälja OS X-byggda lösningar till företag, vilket visade sig i gårdagens nyhet i frågan som handlar om att IBM skall börja sälja ett tjänst för att smidigt installera och uppdatera olika mjukvaror inom större företag.

Apple gör inte bara konsumentprodukter. Det finns expansionsmöjligheter för Cupertinoföretaget inom företagsvärlden.

måndag 27 juli 2015

måndag 29 juni 2015

Spiltan Småland

Månadens inköp: Spiltan aktiefond Småland. Jag gillar tillverkningsindustri. Nu nyligen har fonden plockat in Troax i portföljen.

onsdag 17 juni 2015

Jättedåligt, Neurath!

Jag klickade in på Neuraths intervju med Erik Penser och jag blev bara så missnöjd. Programmet är snuttifierat, antingen har man klippt bort en massa intressanta földfrågor eller så har Neurath inte ställt några följdfrågor. Jan Stenbeck - en vän, ja, men hur? Fattar inte alls hajpen kring Neurath.

Varför snuttifiera när nätet gör det möjligt att ha långa program?

Näringslivsjournalistik som inte alls når upp till samma nivå som Per Andersson, till exempel. Hans Stenbeckbiografi slår Neuraths tvprogram med hästlängder.

tisdag 26 maj 2015

Inköp

Månadssparandet gick in i HM, Investorutdelningen gick tillbaka in i Investor och Axis - som jag nu säljer - satte jag in i HM.

lördag 9 maj 2015

HM

HM-utdelningen gick tillbaka in i HM. Eftersom det var ett tag sen vi köpte HM kändes det rätt.

onsdag 29 april 2015

Månadens inköp: inga överraskningar

Investor blev månadens inköp. Funderar på vad jag skall göra med utdelningarna som kommer trilla in den närmaste tiden, HM och Investor, som är de överlägset största utdelningarna i kronor räknat i familjens aktiesparande. Skall de gå tillbaka in i HM och Investor? Didner & Gerge småbolag? Apple?

torsdag 26 mars 2015

Månadens inköp

Den här gången köpte vi Handelsbanken A. På dagen då den handlas utan utdelning. Dyr men trygg.

onsdag 25 mars 2015

Det är klart att folk sparar!

I dagens luncheko (25 mars) kommenteras konjunkturen och Catarina Friskman nämner att många människor med jobb i dag sparar mer pengar jämfört med hur det sett ut historiskt, vilket inte direkt "sätter sprätt på ekonomin".

Men hallå. Hur svårt kan det vara?

Jag tror att Ekonomiekots reporter, Catarina Friskman, i inlägget helt missar de lärdomar man kan få från tänkesätt hämtade från historiker. Hon tänker alldeles för kortsiktigt.

Vi befinner oss i en storskalig mentalitetsförändring. 40- och 50-talistgenerationerna levde i en tid då man trodde att det allmänna skulle ta hand om oss från vaggan till graven, varför privat pensionssparande och annat långsiktigt sparande istället för kortsiktig konsumtion inte ansågs nödvändigt. 60-, 70- och 80-talisterna har insett att detta inte gäller längre. Vill man undvika att bli en fattigpensionär måste man lägga undan pengar själv, vill man ha en OK tillvaro även när man är sjukskriven eller arbetslös gäller det att han pengar sparade. Och detta tas förstås från konsumtionsutrymmet.

Hur svårt kan det vara?

Jag tror att vi här har ett parallellfall till den distinktion jag kommenterade nyligen baserad på ett inlägg på Fundamentalanalysbloggen. Den historiska analysen, det långsiktiga tänkandet, förmågan att kontextualisera, känns avlägsna i den ekonomiska diskursens siffermyller.

måndag 9 mars 2015

Apple?

Vi blickar mot Apple sedan en tid, min fru och jag. Ska vi köpa aktier i Apple?

Sedan dryga dussinet år är vi macanvändare i vår familj. Tidigare hårdvara och mjukvara - Amiga, Compucorp, dos, Windows 3.1.- byttes ungefär 2002 ut mot Mac och ingenting har fått mig att fundera över att gå tillbaka till Windows igen. Samma sak med grejerna man har på fickan eller i väskan: Ericsson- och Nokiatelefonerna byttes ut mot iPhone, diverse no name-mp3spelare byttes ut mot iPods som senare konvergerade till iPhone.

Och när jag ser omkring mig så ser jag många som använder Macdatorer och Appletelefoner.

Men är det ett skäl att äga Appleaktier? Kanske.

måndag 2 mars 2015

Månadens aktieköp

Investor, återigen; aktien känns stabil. Den enda invändningen jag har mot aktien, egentligen, är mer etisk än ekonomisk (om man nu kan skilja dessa åt):

Saab är en av världens större vapentillverkare och har genom åren varit inblandad i diverse smugglingshärvor, en mindre smakfull del av den svenska nittonhundratalshistorien. En läsning av Gentlemen är den samhällskritiska läsningen - till skillnad från den mustiga berättelsen - och jag tycker att Klas Östergren fångat något av Saabs, socialdemokratins och Bofors härva av sammanblandade intressen i den fiktiva berättelsen om Griffelkoncernen.

onsdag 25 februari 2015

Behålla Axis?

Jag har inte sålt familjens Axisaktier. Och kommer nog inte göra det förrän jag blir tvungen.

Canonbudet - 340 kr per aktie - låg ju på 100 kr mer än aktuellt pris på börsen, varpå aktien förstås snabbt hoppade upp den där hundralappen i värde. Axis styrelse och de tre största ägarna, med knappt 40 procent av rösterna, har rekommenderat aktieägarna att tacka ja till budet.

Nu finns det ett antal alternativ:

- Canons bud godtas av tillräckligt många aktieägare (90 %). Köpet blir av, och antingen har man sålt sina aktier för runt 340 kr nu eller så tvångsinlöses aktierna.

- Andra intressenter bjuder upp till dans och det blir ett bjudrace.

- Antalet som accepterar budet når inte 90 procent av rösterna och affären med Canon går därmed inte i hamn. Vad som händer med aktien står skrivet i stjärnorna.

Personligen tror jag att det det första alternativet är det som blir av. Canon har redan 39.5 procent av ägarna samt styrelsens rekommendation att sälja aktierna till Canon.

Men som en liten men dock intressant möjlighet finns alternativ tre. Canonbudet blir inte av och vi som är långsiktiga aktieägare går då ut på en osäker vandring mot framtiden. Men där tror jag att Axis har alla möjligheter att fortsätta utveckla produkter så att företaget expanderar. Och på fem eller tio års sikt kanske då 340 kronor per Axisaktie är ett lågt pris?

Jag vilar på hanen och sitter på aktierna ett tag till.

måndag 23 februari 2015

Kvantitativ och kvalitativ aktieanalys

En av de röda trådar som löper genom samhällsvetenskapernas moderna vetenskapshistoria är konflikten mellan kvalitativa och kvantitativa metoder. Många med mig tycker att det är en konstlad polaritet, man kan ju använda sig av bägge metoderna (som historiker har jag förstås inte varit lika utsatt för den kvantitativa metodiken på grundutbildning, forskarutbildning eller i min forskning som om jag varit sociolog eller ekonom, så jag har inte så mycket investerat i denna motsättning), men den vetenskapliga praktikgemenskap som man skolas in i är en bärande balk i forskarens identitet. Som gjort för motsättningar, alltså.

Detsamma tycks gälla inom aktieanalysen. Fundamentalanalysbloggen publicerade nyligen ett inlägg som är ett välformulerat argument för den kvalitativa aktieanalysen. Vederbörande försöker se bortom siffrorna:

Chanser till bra investeringar ska i princip kännas intuitivt uppenbara och kan sällan räknas fram. Ingenting kan sammanfatta mina erfarenheter de senaste ~10 åren bättre än detta. Den som sitter med excelblad och försöker bygga ett case på antaganden om diverse nyckeltal eller långauträknanden utifrån befintliga data är enligt min erfarenhet ute på mycket hal is och nästan alltid omedveten om detta.
[...]

Det är oerhört mycket lättare att få rätt i långsiktiga väl underbyggda antaganden om man besitter branschkännedom, kunskap om kvalitet på företag och ledning, konkurrenter och trender samt, förstås, samhället och ekonomin i stort. Detta tar dock betydligt mer tid än att göra beräkningar baserade på en kvartalsrapport.

Man har ett väldigt stort försprång mot marknaden som helhet om man istället för att sitta och räkna lägger sin tid på ett enormt ambitiöst läsande av publika källor; rapporter, artiklar, analyser, ekonomipress (i mitt fall nu också Financial Times, dyrt men väl värt det) och lyssnande på framförallt amerikanska ekonomi- och branschinriktade poddar och sedan drar vettiga slutsatser vad gäller det specifika företaget och dess egentliga värde.

Jag kan inte annat än hålla med. När jag själv väljer aktier för familjens sparande sysslar jag väldigt lite med siffror; snarare hänger valet av aktier ihop med den omvärldsanalys jag gör kontinuerligt. Vad är det för samhälle vi lever i? Vart är det på väg, var kommer det ifrån? Vilka företag passar in i dessa mönster? Hur ser företagets organisation och organisationskultur ut?

Det är en omvärldsanalys där min läsning av Times Literary Supplement och forskning inom en rad humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnen är fullkomligt centrala, mycket viktigare än de nyckeltal för företag som så många tycks hänga upp sig på.

Jag började läsa aktiebloggar för ett eller annat år sedan och jag måste säga att Fundamentalanalysbloggen står ut som en av de få läsvärda aktiebloggarna som finns. De allra flesta tycks mest handla om sifferexercis.

tisdag 10 februari 2015

Canon köper Axis

Canon lägger ett bud på Axis på 340 kr per aktie.

Ämnet har varit uppe tidigare här på bloggen, då jag bland annat spekulerade i att det hela kunde tänkas passa in i Canons strategi.

Spännande. Axisinnehavet i portföljen lär öka i värde.

onsdag 4 februari 2015

Handelsbanken höjer utdelningen

17.50 kr är den föreslagna utdelningen för Handelsbanken, en ökning från förra årets 16.50. Med ett inköpspris på i snitt 360.90 ger det en direktavkastning på 4.8 procent.

tisdag 3 februari 2015

Swedbank höjer utdelningen

11.35 kr föreslås utdelningen bli i Swedbank. Det ger 6.3 % i direktavkastning, räknat på det genomsnittliga inköpspriset för den inte alltför stora posten Swedbankaktier i min familjs portfölj.

fredag 30 januari 2015

Axis höjer utdelningen

Axis delar ut 6 kr mot förra årets 5.50 kr. Inköpspriset i min portfölj är på 236.59 vilket ger en direktavkastning på 2.5 %.

torsdag 29 januari 2015

Investor höjer utdelningen

Förslag till utdelning i Investor blir 9 kr mot förra årets 8 kr. Eftersom inköpspriset i min portfölj är 246.80 kr ger det en direktavkastning på 3.6 procent. Bra mycket bättre än de noll procent man får av banken!

onsdag 28 januari 2015

Humanistens insikter

Att studera humaniora kan vara en mycket bättre bakgrund än finansiell ekonomi för att bli en bra förvaltare/placerare. Och Stillström, mannen bakom Traction, har talat om vikten av att läsa skönlitteratur. Bra bolag har bra männsikor involverade. Vilka är bra människor för ett företag? Hur vet man sådant? Ja, det finns inte i statistiska modeller. Därför måste man läsa brett. Och förkovra sig inom konst och humaniora.
Riskminimeraren har en poäng.

HM höjer utdelningen

Höjd utdelning i HM: 9.75 blir förslaget till stämman. Efter fyra år på 9.50 höjer man. Även om det är med 25 öre så är det ändå i rätt riktning. Räknat på snittinköpspriset 230.81 i vår portfölj ger det en direktavkastning på 4.2 % per år. Inte illa.

Bra. Jag gillar utdelningar.

HM, som utgör det största aktieslaget i familjens portfölj, fortsätter att tuffa på med satsningar i nya länder, massor av nya butiker, ny personal, ny produktkategorier. Känns bra.

Men det senaste året eller något har jag mest fyllt på med Investor, Handelsbanken och Didner & Gerge småbolagsfond. För att diversifiera.

onsdag 21 januari 2015

ECB väntas stödköpa obligationer

ECB väntas imorgon ta beslutet att stödköpa obligationer rapporterar SvD. Undrar om det är bra eller dåligt för börskursernas utveckling.

söndag 18 januari 2015

Årets utdelningar

De närmaste månaderna kommer besked om utdelningar.

I min familj har vi följande aktier (med utdelning i parentes):

Axis (5.50 kr)
HM (9.50 kr)
Investor (8 kr)
Handelsbanken (16.50 kr)
Swedbank (10.10 kr)

Det skall bli intressant att se hur utdelningarna blir under 2015. HM har inte höjt sin utdelning på några år (kanske för att finansiera utbyggnaden av sin näthandel, vem vet?), så kanske är det dags för en höjning där?

Jag gillar utdelningar. Det är en direkt koppling mellan ett företags resultat och oss aktieägare, helt konkret uppkommen genom företagets vinster; det är en del av investerandet i aktier som har att göra med driften av riktiga företag, till skillnad från de delvis masspsykologiska effekterna som ligger bakom prissättningen av aktier på bören.

Hälsosamma företag genererar stabila och långsiktigt hållbara vinster som delas ut till aktieägarna.

Utdelning är ett av de kriterier jag tittar på när jag investerar.

torsdag 15 januari 2015

Min portfölj vs index

Utvecklingen på portföljen jämfört med OMX Stockholm 30 (som har gul färg). Det kunde varit värre.

onsdag 14 januari 2015

Utdelning Investor

På bloggen Vägen till frihet finns ett inlägg som spekulerar i att Investor kommer att höja utdelningen med en krona.

Intressant.

Investor är ett hyfsat stort innehav i min frus och min portfölj. Vi började med att köpa på oss HM för några år sedan: månad för månad satte vi in pengar på Avanzakontot som vi köpte HM-aktier för. Någonstans längs vägen började vi tycka att det är lite fel att ha alla de pengar vi lägger in på aktiemarknaden i en enda aktie, så vi började köpa andra aktier.

Inte för att vi slutat tro på att HM är en god investering. Utan för att vi ville diversifiera.

Och en av de aktier vi valt att skaffa är Investor. Vi ser den som tråkig men stabil, ett sätt att köpa in sig i svensk ädelindustri med den wallenbergska hallstämpleln.

Och vi ser den som en utdelare.

Vi får väl se vad de kommer med för besked om några veckor. Över lag kommer det att bli spännande att se vilka utdelningar som våra bolag ger under vårens utdelningssäsong. Till exempel har ju HM legat still på 9 och 50 under flera år.

torsdag 1 januari 2015

Portföljens utveckling 2014: utvärdering och analys

Dags för en grundlig analys av årets investeringar:

Min fru och jag kunde tack och lov sätta in pengar på vårt Avanzakonto under året. För pengarna köpte vi aktier. De ökade i värde och gav dessutom utdelning.

Ja, jag är förstås ironisk. Är så mäkta trött över de portföljnavelskådande aktiebloggare som jag ibland klickar in på. Genom åren har jag tillbringat viss tid inom olika bloggenrer och aktienischen är helt självklart och utan någon som helst konkurrens bloggosfärens tråkigaste del.

Och den här bloggen bidrar ju inte direkt till att höja nivån. Varför blogga om vilka aktier man köper?