tisdag 29 maj 2018

Ett sopigt spartips, rond 2

Förra sommaren bloggade jag om ett spartips som gick ut på att jag i princip har upphört att köpa plastpåsar för 2.50 kr styck på ICA. För att hantera det därmed uppkomna soppåseproblemet gjorde jag ett större inköp av påse på rulle av märke ICA Basic.

Dessa har fungerat bra och under de gångna elva månaderna har familjen sparat i runda tal 400 kr på att använda billig påse på rulle istället för köpepåsar från ICA med reklam i färgtryck. Påsen på rulle är vänlig mot plånboken och, rimligtvis, även mot naturen. Allt i linje med idén att kapa onödiga och regelbundna vardagsutgifter.

Men nu är lagret från förra sommaren slut. Den lokala ICAhandlaren, där jag handlade påsarna förra gången, säljer av någon anledning inte ICA Basicpåsarna längre utan bara ett annat märke, där varje påse kostar 50 öre. Det borde gå att få något billigare tänkte jag och gjorde en marknadsundersökning.

Det billigaste jag hittade var Willys som hade påsar för 5.20 kronor per rulle à 25 påsar. (Detta förutsatt att jag ville undvika postorder. Och det ville jag.)

Sagt och gjort: en kort promenad till en av de större Willysbutikerna i grannskapet resulterade i ungefär en årsförbrukning påsar.

Känner mig märkligt nöjd, inköpet tilltalar någon primal instinkt nedlagd i mitt inre under någon forntida jägare-och-samlare-epok. Eller åtminstone, om man vill se det lite mindre biologistiskt, blir det ibland till en utmaning och en sport att minska onödiga kostnader i vardagen för att istället kunna lägga pengarna på väsentligare saker.

10 kommentarer:

 1. Underbart - fast din Willys är dyr. Köpte 25 påsar för 4.50 idag, så har koll på priset. Känns helt absurt att köpa en ny plastpåse för 2.50 när man väl brutit den vanan, jag använder en tunn nylonkasse från Lidl som lätt viks ihop i väskan.

  SvaraRadera
 2. Intressant att det diffar mellan olika Willysbutiker!

  Japp, absurt är ordet och håller helt med om att när man väl brutit vanan så vill man inte betala så mycket för något så simpelt som en plastkasse.

  Ska kolla upp nylonkassealternativet! En nackdel med tygkassen jag köpt på ICA är ju att de är lite bökiga, man har liksom inte med sig en sådan i jobbportföljen utifall man skulle handla på vägen hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En nylonkasse tycker jag är värt pengarna, min kommer ju dessutom från Lidl :-). Den får tom plats i min minsta handväska så att jag kan handla på väg hem från en kväll på stan

   Radera
  2. Häromåret köpte jag en väldigt praktisk sådan i Paris (på Monoprix, tror jag det var) men har tyvärr slarvat bort den. Bra att veta att de finns på Lidl!

   Radera
 3. Herregud, hur mycket sopor har du? Du kanske ska se över mängden också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, precis!

   Förvisso blir det en del sopor i ett hushåll med flera tonårsbarn, men jag ville köpa på mig ett rejält lager.

   Radera
 4. Jag köper sopppåsar på Ö&B. Kostar 4, 4.50, 4.90 eller 5 kr för 25 st beroende på vilken av deras butiker jag går till. Köpte också Ica Basic för 4.90 förr eftersom de var billiga och jag ju får dubbel bonus på ICA. Plötsligt försvann de och ersattes med dyra motsvarigheter. Ett tips: På frukttorg får man ju påse när man handlar frukt och grönt, den kan man också använda. Om man går till frukttorg två gånger i veckan så blir det ju 8-9 påsar i månaden bara därifrån. Det gäller att ta vara på alla små resurser... ;) /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eva: precis, alla små resurser är viktiga! Tror att det är en viktig faktor i långsiktigt sparande.

   Tack för tipset om torghandlare - och Ö&B, som tyvärr ligger lite off i förhållande hur jag bor.

   Radera
 5. Vi använder de påsar vi får gratis att slänga sopor i. Dessutom källsorterar vi så mängden brännbart är minimalt då det mesta går att källsortera som papper, plast eller kartong samt deponi. Inte mycket som fyller påsen med brännbart. Möjligtvis tygrester och gamla uttjänta kläder. Men de kan man ju använda som torktrasor haha.

  SvaraRadera
 6. Jag har en tygpåse som jag faktiskt har i handväskan tillsammans med datorn när jag går till jobbet. Fick den som reklam och som soppåsar så återanvänder jag plastpåsen från gymmet som man ska lägga sina uteskor i (tränar på Sats). Allt som allt så kostar påsar mig ingenting längre :)

  SvaraRadera