Företagets relationer till den politiska makten är en av de tematiker som diskuteras i programmet. I programmet medverkar Tom Xiong som säger så här:
Det är klart att när man håller på med så viktig infrastruktur som dom gör är det klart att de lyder under hårdare regleringar från regeringen än många andra industrier.Begreppet "regeringen" som denne kinakännare här talar om är alltså det kinesiska kommunistpartiet som styr enpartistaten och diktaturen Kina med järnhand. (Man kan för övrigt fundera över vad ordvalet "regeringen", istället för att säga exempelvis "det kinesiska kommunistpartiet", säger om denne kinakännares syn på saker som diktatur och demokrati.)
Jag skulle inte vilja äga en telefon med hård- och mjukvara tillverkade av ett företag med starka kopplingar till sagda "regering". Kanske kommer fler konsumenter i de demokratiska staterna att välja en liknande tolkning, om nu Huawei tvingas lansera ett egenbyggt alternativ till Android.
Frågan är om de ens kommer att kunna locka kunder utanför Kina till ett eget operativsystem. Att få utvecklare att vilja utveckla till ett operativsystem som relativt få användare har lär bli svårt. Bara appar till windows phone har ju varit relativt begränsade i antal till exempel.
SvaraRadera