tisdag 30 april 2019

Apples utdelning på siste april

Ikväll kommer Apple presentera rapport, och det skall bli intressant att se vad det kommande årets utdelning landar på. Som jag skrev i ett inlägg vid årsskiftet:
Jag är långsiktigt optimistisk vad det gäller Apple, jag bryr mig inte speciellt mycket om olika telefonmodellers försäljning utan jag ser ett hälsosamt konglomerat av hårdvara och mjukvara, av pryttlar och av medlemskap i ekosystem som kostar – iTunes/Apple Music och Appstore – men som upplevs vara prisvärda.
Man har ökat utdelningen under ett antal år, och jag tror att man kommer fortsätta så även i kväll.

Men Apples rapport är förstås inte det enda som händer idag. Här i centrala Lund skiner solen, polishelikoptern knattrar i skyn och studenterna vallfärdar i tusental till Stadsparken: det är siste april! För egen del innebär det picknick i Botan med familj och vänner, och vi är nu i färd med picknickförberedelserna.

Glad siste april!

Jag sålde Pegroco

Jag sålde av mitt innehav i Pegroco. De senaste dagarnas uppgifter om problem i Flexenclosure har fått aktien att tappa från runt 120 till 100 kronor och mig att bli mer skeptisk till bolaget.

Jag trodde nog att det här var ett ganska stabilt investmentbolag, men nu drar jag alltså öronen åt mig. Jag vet inte riktigt vad jag lär mig på detta. Diversifiering är viktigt, kanske, för att minimera bolagsrisken. Det inträffade är inte i paritet med Hancap, men ändå en liten förlust.

Sett som helhet blir dock förlusten just minimal; det jag förlorar på aktiens värdeminskning mellan mina inköp och dagens försäljning kompenseras till stora delar av erhållna utdelningar under flera års ägande (jag köpte den första posten hösten 2016).

fredag 26 april 2019

De senaste inköpen till min AvanzaKF

Jag har shoppat aktier:

Ocean Yield, Latour, Spiltan Aktiefond Småland och Mowi (jag har fortfarande inte vant mig vid det här knäppa namnet, tycker Marine Harvest var bättre):

  • ett långsiktigt shippingföretag med hög direktavkastning; jag tycker att shipping är en intressant sektor, världen har en massa möten mellan producent och konsument som måste ske, och däremellan finns fartygsflottan. Inte för att jag är speciellt väl insatt, men det känns som att Ocean Yield har något trevligt i sitt upplägg, med långa kontrakt.
  • ett investmentbolag som jag vill öka i som komplement till mitt stora Investorinnehav. I sparbloggosfären är Latour ett återkommande namn när man diskuterar bra investmentbolag, här fortsätter jag gärna att öka.
  • en fond som ger exponering mot den fina Smålandsregionen (Ages Industri, Bufab, Electra, Fagerhult, Fortnox, Garo, Hexpol, Husqvarna, Itab Shop, JLT, Kabe, Lammhult Design Group, New Wave Group, Nibe, OEM, Profilgruppen, Thule, Troax, Inwido och XANO Industrier). Det är något med tillverkningsindustri som tilltalar mig, och vid några tillfällen i livet har jag haft chansen att se småländsk tillverkningsindustri från insidan, vilket undantagsvis imponerat på mig. Den här fonden äger jag också i premiepensionssystemet; hittills har det varit ett gott val.
  • en norsk laxodlingsjätte som blivit lite billigare på sistone och har en helt OK direktavkastning (5.6 %). Jag är generellt imponerad av den norska fiskodlingssektorn som helhet. Förutom enstaka företag har man olika samarbeten i denna ändå ganska kunskapsintensiva bransch, där företag, stat och forskning samarbetar. En eventuellt sinande olja flåsar förmodligen norrmännen i nacken, de vet att de måste ha något annat för att garantera välstånd för sina medborgare, och då har man bland annat satsat på fiskodling. Bra!

fredag 12 april 2019

Kylskåpsreparation, Ikea och stadsplanering samt statsbidrag till företag: några länkar

Agneta Blomqvist om kylskåp som inte går att reparera. Ett kardinalsfel hos en del teknik i vår vardag. Jag gillar möjligheten till reparation.

Inte för att jag tror att Ikea läser Lönehelg, men jag har tidigare gnällt över Ikeas bilsamhälleslogik vad gäller lokalisering (här och här), något som nu tycks vara på väg att ändras – åtminstone i London, Paris och Moskva.

Bra granskning av Svenskan när det gäller statsbidrag till företaget Skistar. Jag tycker det är mycket märkligt att våra skattepengar går till det här.

tisdag 9 april 2019

Utdelningar 2019: Swedish Match

Swedish Match är ett mindre innehav (den ligger på plats nummer 20 i storleksordning), men det är en aktie som jag kan tänka mig att öka i. Nu har man beslutat om årets utdelning, som blir 10.50, vilket är en höjning från förra årets 9.20. Därmed ytterligare en aktie i min portfölj som ökar utdelningen. (I och för sig har man haft extrautdelningar då och då, även förra året, men när jag gör den här jämförelsen tittar jag inte på extrautdelningarna.)

aktie ordinarie utdelning 2018 ordinarie utdelning 2019 procentuell förändring
Investor 12 kr 13 kr 8.3 %
HM 9.75 9.75 0 %
Handelsbanken 5.50 5.50 0 %
Tele2 4.00 4.40 10 %
Axfood 7 kr 7 kr 0 %
Eolus vind 1.50 1.50 0 %
Saab 4.40 4.50 2.2 %
Swedish Match 9.20 10.50 14 %
Genomsnittlig förändring: 4,3 %

fredag 5 april 2019

Brookfield Renewable Partners: en av flera aktier som inte går att köpa på Avanza efter 18 april

I går eftermiddag skickade Avanza ut ett meddelande om aktier som inte längre går att köpa av diverse redovisningsrelaterade skäl (jag orkar inte riktigt sätta mig in i varför). Från och med den 18 april är det alltså köpstopp. Det gäller nordamerikanska aktier och en aktie på den inte alltför långa listan är av intresse för mig i dagsläget: Brookfield Renewable Partners.

Lagom till att jag bestämt mig för att börja bygga en position (vilket tramsigt uttryck, förresten!) i aktien så tycks det alltså bli omöjligt att fortsätta göra detta.

Attans.

Jag har redan gjort ett inköp i aktien. Jag har omkring två veckor på mig att eventuellt köpa fler aktier, innan köpstoppet slår till den 18 april.

Om det åtminstone hade varit efter den 25, så hade jag kunnat använda nästa månadslöns nysparande för att köpa.

Hmmmhh. Jag har börjat smida på en liten plan. Först tänkte jag sälja av delar av mina större innehav – kapa en tio tusen kronor från Investorinnehavet, kanske – men det känns inte riktigt rätt. Jag vet, känslor och allt det där, men vem har sagt att investeringar i aktier är en exakt vetenskap?

Så jag har börjat spåna på en alternativ taktik för en eventuell tvåveckorsräd in i Brookfield Renewable Partners. Jag går igenom mina innehav på jakt efter aktier där jag har ett smärre innehav relativt sett den övriga portföljen (det finns ganska många sådana aktier), kollar efter aktier som har ökat ganska bra sedan jag köpte och som dessutom har en lägre direktavkastning än vad jag får i Brookfield Renewable Partners.

Då får jag fram exempelvis småinnehav i Swedish Match, som har gått 67 % sedan inköp; Nyfosa, som har gått 45 % sedan inköp; Castellum, som ligger 40 % plus.

Säljer jag dessa tre och köper Brookfield Renewable Partners för pengarna, så blir det i runda slängar vad jag brukar nyspara efter den 25 varje månad. De tre svenskarna på listan kan jag ju sedan köpa tillbaka för nysparandet.

Det finns förstås fler potentiella aktier som kan bli aktuella i den här processen. Men låt oss stanna vid denna trio för tillfället.

Egentligen gillar jag inte att ta sådana här beslut med den här typen av utifrån påtvingad deadline, och jag gillar inte heller den här lite tradingliknande situationen, det är liksom inte min stil att skyffla mellan aktier i portföljen, jag är snarare en sparare som köper aktier och sitter och tittar på dem utan att röra.

torsdag 4 april 2019

Något om en strategi och något om ett undantag

Inspirerad av bloggen The Dividend Story – som bland annat har en läsvärd serie inlägg för tillfället där vederbörande går igenom innehavet, aktie för aktie – har jag funderat lite över hur stor plats en enstaka aktie skall få ta i portföljen.

Det här är svåra grejer, egentligen. Skall man fortsätta köpa på sig aktier i ett företag man gillar, och riskera att råka ut för en kalldusch om eller när det går dåligt, eller skall man sprida sina gracer och i så fall hur mycket? För min del har det varit viktigt att diversifiera de senaste åren, ett tag tänkte jag på det i termer av att bygga en diversifieringsarkipelag kring kärninnehaven, och jag har försökt få det till att det är något roligt att hitta nya bolag, ibland i för mig nya branscher. Jag har även köpt en del fondandelar, speciellt i D&G Småbolag (nej, inte Dolce & Gabbana Småbolag ...) och Spiltan Aktiefond Småland, fonderna utgör tillsamman 7.8 %, så de skulle egentligen kunna växa lite till tycker jag. Även om jag inte nått theleniuska nivåer så har innehaven till antalet ändå växt ganska markant de senaste åren.

Men hur stora skall innehaven bli innan det slår i något slags försiktighetstak i portföljen? Bloggaren bakom The Dividend Story resonerar klokt, tycker jag, kring de här frågorna och har idag en såpass stor spridning att det största innehavet ligger på dryga 8 % av portföljvärdet. Det kanske är en vettig nivå, typ, kanske, eventuellt ... Svåra saker, som sagt.

Mitt största innehav ligger på 16 %, mitt andra på 12 %, mitt tredje på 7 %, fjärde på 6.7 %, femte på 6.1 %, sjätte på 5.4 %, sjunde på 5 %, åttonde på 4.7 % och så vidare och så vidare.

Två innehav sticker ut om man har The Dividend Storys måttstock aktuell. Plats nummer två, det på 12 %, är HM, som jag ägt länge. Jag gjorde mig inte av med det när det började gå utför – och det är ju inte som att jag kan säga att jag inte blev varnad, när aktiebloggar som Lundaluppen och Fundamentalanalysbloggen skrev om aktien och om hur de sålde av innehav. Inte bra, förstås, så här i efterhand, men jag har valt att behålla innehavet. Vem vet, det går kanske sälja kläder med bra vinst under märket HM även i framtiden. Men en förlust är det. Jag skall bara vara glad att jag, när nedgången började, hade hunnit börja diversifiera mig till en inte obetydlig mängd andra aktier i portföljen.

Plats nummer ett, det på 16 %, är Investor. Där är jag inte speciellt orolig ur ett diversifieringsperspektiv. Som varandes ett investmentbolag med innehav verksamma i olika branscher, så gör det inte så mycket att innehavet blir så pass stort i förhållande till resten av min portfölj.

Men en sak jag funderar på är hur jag skall göra med kommande köp. Skall jag öka i företagen som ligger där runt 5-8 procent av min portfölj, eller skall jag jobba mer på att få upp nivån på företag som Brookfield Renewable Partners (0.6 %), Eolus (1.4 %), Saab (0.9 %), Latour (0.4 %) och så vidare?

Och hur mycket skall jag väga in den här kontextuella faktorn vid köpbesluten i framtiden? En sida av mig säger "spela roll om en aktie är 1, 3 eller 5 procent av portföljen, har du feeling för aktien kan man gott lägga en eller annan månads insättning och nysparande eller influtna utdelningar på den", en annan säger "det är farligt med för mycket koncentration".

Lagom är förmodligen bäst, även när det gäller den här frågan, så jag får väl försöka göra både och. Det vill säga ta köpbeslut som handlar om aktien i sig, men då och då göra den här typen av genomgångar för att tillse att inget innehav sticker iväg mot alltför höga nivår. Och då kanske de där 8 procenten som The Dividend Story pratar om är ett vettigt riktmärke.

onsdag 3 april 2019

Utdelningar 2019: Axfood

Axfood är ett halvstort innehav i min portfölj, den ligger på plats nummer femton, så den försöker jag hålla lite koll på. Axfood är ett slags tråkigt – i min värld är det ett positivt laddat begrepp, i varje fall när det gäller investeringar! – företag som nästan kan räknas som infrastruktur. Alla behöver vi äta mat, och jag tycker Axfood verkar intressanta.

Årsstämman beslöt om en oförändrad utdelning på 7 kronor per aktie, och pengarna trillade in på kontot häromdagen.

aktie ordinarie utdelning 2018 ordinarie utdelning 2019 procentuell förändring
Investor 12 kr 13 kr 8.3 %
HM 9.75 9.75 0 %
Handelsbanken 5.50 5.50 0 %
Tele2 4.00 4.40 10 %
Axfood 7 kr 7 kr 0 %
Eolus vind 1.50 1.50 0 %
Saab 4.40 4.50 2.2 %
Genomsnittlig förändring: 3.4 %

tisdag 2 april 2019

Pegrocos årsredovisning försenad

Pegroco har valt att senarelägga presentationen av årsredovisningen från den 3 april till den 11 april. Man undrar varför - är det bara någon teknikalitet vad gäller själva framställningen av rapporten, eller finns det något större bakom?

Företagets preferensaktie är på plats nummer fjorton i listan över mina aktie- och fondinnehav, så jag försöker hålla lite koll på vad det här lilla investmentbolaget sysslar med.