måndag 30 oktober 2017

Order till Saab

Finland lägger in en beställningRobot 57, internationellt känd som Next generation Light Anti-Tank Weapon system (NLAW). Beställningen är en aktualisering av en option i ett kontrakt från 2015.

Jag tror, tyvärr, att försvarsmateriel i allmänhet är en framtidsbransch och Saab i synnerhet och kan nog tycka att jag borde köpt lite fler Saabaktier än den lilla post som ligger i portföljen.

Update Dessutom kommer nyheten att Brasilien köper mer av luftvärnsrobotsystemet Robot 70. Företaget fortsätter att skörda frukterna av teknikutveckling under en lång historia.

söndag 29 oktober 2017

Intervju med Henrik Didner

Finanspodden intervjuar Henrik Didner del 1 och del 2. Bra kritik mot 1970-talets varvspolitik; tiden på universitetet som student och poängen med att doktorera; synen på HM: ett världsunikt företag, men e-handel är inte gjort för HM, samtidigt skall man inte räkna ut butikerna och så vidare - väl värt att lyssna på!

lördag 28 oktober 2017

Kompetensinvandring

Kompetensinvandrare bör få amnesti nu skriver Maria Rankka och Charlotte Olsson på Stockholms Handelskammare.

Lycka till - jag tror inte att facket vill ha det här och via sina kontakter med Sveriges socialdemokratiska arbetareparti kommer de fortsätta att försvåra för arbetskraftsinvandring.

Precis som tidigare.

Fondköp

Köp i veckan: Didner & Gerge Småbolag och Spiltan aktiefond Småland.

fredag 27 oktober 2017

Ett ohälsosamt beteende

Sparabloggen skriver om att logga in ofta på sitt aktiekonto och som vederbörande uttrycker det "titta på bruset".

Det där känner jag igen. Ibland loggar jag in flera gånger om dagen på mitt Avanzakonto bara för att kolla runt lite. Det tar egentligen en fastligt massa tid. Är aktiesparande en aktivitet som leder till ett ohälsosamt beroendeliknande beteende? "Skall bara kolla lite" och så vips har det gått en kvarts timme.

torsdag 26 oktober 2017

Eolus vind och Oscar Properties

Att välja lycka skriver om Eolus vind och landar i ett positivt omdöme. Jag håller med, även om jag inte gjort en alls lika grundlig analys.

SvD uppmärksammar problemen med nya projekt i Oscar Properties i en artikel i dagens tidning. Men vad journalisterna inte nämner med ett ord är byggnadens estetik. Får det verkligen se ut så här? Bilden i papperstidningsversionen var om möjligt ännu fulare än nätversionen som jag länkar till här. På projektets ("Norra tornen") webb finns bland annat den här bilden. Själv associerar jag mest till arkitekturen i städer som Bukarest under kommunisttiden. Bostadsmarknaden är faktiskt inte bara en fråga om räntenivåer, kalkylräntor och skuldsättning per kvadratmeter: glöm inte estetiken.

Arkitekter: en av vår tids mest överskattade yrkeskategorier? Varför utsätts de inte för mer kritisk granskning?

Feldt: höj räntan

Kjell-Olof Feldt tycker att man bör höja reporäntan från dagens -0.5 till åtminstone noll. Till de argument han anför kan även läggas ett pensionargument.

Det går bra nu

Kollade in Tele2-aktien, som är det sjätte största innehavet bland mina aktier. Jag gick in på 70 och nyligen kostade den 105 kronor.

Men det kanske inte är så konstigt att sådana aktier går bra - folk verkar ju vara beroende av sina smartphones.

onsdag 25 oktober 2017

Taktik: mer gnäll

Micke Larsson vill gnälla mer. Egentligen har han en poäng. Själv är jag mesig, medan min fru mer är en perfekt konsument som ofta går tillbaka till butiken om något är lite lagom fel.

Fast häromsistens gnällde jag och sparade faktiskt lite lite pengar. En av familjens teleoperatörer - ja, lägg märke till pluralformen och parentetiskt sagt är det inte klokt vad mycket pengar vi lägger på nätabonnemang i vår fempersonersfamilj, hur kan vi konsumenter acceptera dessa summor, finns det ingen konkurrens?! - nämligen Telenor som jag har min mobil på höjde i somras kostnaden för mitt abonnemang från 200 till 300 kronor bara sådär. Hur är det möjligt?! Jag klagade och fick en viss rabatt.

Egentligen gillar jag abonnemanget, eftersom det har obegränsad surf och jag reser mycket i veckorna på grund av arbete.

tisdag 24 oktober 2017

Rengöring med ättika

En vag och inte så trevlig doft möter näsan när man öppnar luckan - det har börjat bli dags att rengöra tvättmaskinen. Jag kör med ett husmorsknep: ett par deciliter ättika i doseringsfacket och ett tomt 90-gradersprogram.

Jag har tidigare skrivit om hur bra ättika fungerar för att rengöra diskmaskiner. I en kommentar till det inlägget pekade Micke Larsson på ättika som ett generellt rengöringsmedel i hemmet; han har en poäng.

måndag 23 oktober 2017

Föreläsning på onsdag om tillit

Tyvärr är jag out of town på onsdag så jag kan inte gå på Andreas Berghs föreläsning om tillit.

Axfood

Slimis aktieblogg kommenterar Axfoods rapport.

Aktien är ett halvstort innehav i min portfölj, den ligger på plats nummer tio, och jag har allmänt sett ganska positiv känsla inför att äga ett sådant företag. Äta måste man: mat är defensivt; bör därför stå emot bra i en eventuell nedgång och längs vägen avkasta helt OK utdelningsmässigt.

Jag kom in på 145 kronor, så jag har inte köpt superbilligt, men det är en OK halvstor post i portföljen.

söndag 22 oktober 2017

Risker med att sluta arbeta

De senaste veckorna har mainstreammedia, bland annat SvD Näringsliv, uppmärksammat ett fenomen som varit vanligt i sparbloggosfären under ganska lång tid: folk som sparar undan en massa pengar för att sedan kunna leva på avkastningen. Drömmen: att pensionera sig vid 40.

Bloggaren Petrusko tar bland annat upp frågan vad man skall göra med all den tid man får loss när man inte går till jobbet varje dag. Se även ett inlägg på Frihetsmaskinen och för den del många andra blogginlägg i sparbloggosfären.

Men något som jag inte sett så mycket av i rapporteringen är kritiska följdfrågor kring upplägget. Som exempelvis vad det finns för risker med resonemanget. Tänk om aktierna helt enkelt slutar att avkasta. Vad är det som säger att aktier avkastar 4, 5 eller 6 procent årligen de närmaste två eller tre årtiondena? Vad som helst kan ju hända i världen ... Och då står man där utan arbete.

Har de generationer som överväger att gå i pension vid 30 eller 40, som inte upplevt krig eller risker, människor som levt i ett slags fredsbubbla sedan kol- och stålunionen, en alltför rosenskimrande syn på framtiden?

Jag tycker det är bättre att skaffa sig ett jobb som är så roligt och utvecklande att det så att säga inte känns som att man går till jobbet på morgonen. Jag kan förstå att folk som hatar sitt arbete - eller i varje fall tycker att det är outvecklande och mest känns som ett fängelse - kan överväga att göra allt för att spara undan så mycket pengar att man kan leva på avkastningen. Men då utsätter man sig faktiskt för en risk; man blir beroende av att börsen fortsätter avkasta 4-6 procent om året.

Kanske är det en bättre strategi att försöka tjäna pengar och samtidigt ha roligt, i praktiken så roligt som man hade haft om man inte lönearbetat?

lördag 21 oktober 2017

Arktis och mina investeringar

SvD hade en artikel om förändringarna i Arktis. Klimatförändringar och avsmältning av stora ismassor är inte enbart ekologiska problem utan erbjuder också möjligheter för utvinning av naturresurser som tidigare varit svåråtkomliga, förändrade handelsrutter för sjöfarten och även en förändrad militär närvaro i trakterna kring Nordpolen. Som en ny kontinent (utan fast mark, i och för sig) blir tillgänglig för mänsklig aktivitet. Hittills har det varit förknippat med hårda umbäranden att vara verksam norr om 80 graders latitud; vad händer när detta inte gäller längre?

Men vad betyder detta för aktiespararen? Vilka aktier i min portfölj kan komma att påverkas i en framtid med ett allt mer isfritt Arktis? Låt oss se på några bolag bland mina innehav.

Den största aktieposten i min portfölj, Investor, borde kanske inte påverkas så mycket av det scenario som på några årtiondens sikt skisseras i SvD-artikeln. Men bland Investors innehav finns några bolag som kan påverkas. Där finns Wärtsilä som med sin marinverksamhet kan få nya kunder när polarhavet mer och mer befraktas, och som med sin energidel med bland annat olja, gas och inte minst LNG kan få nya beställningar när nya gas- och oljefält utvinns. Wärtsilä är en icke-trivial del av Investor, 6 % av totala tillgångarna. Ett annat och ännu större (20 %) Investorinnehav är Atlas Copco som med sin verksamhet i gruv- och anläggningssektorn nog kan få en del nya kontrakt på Arktis.

Näst största posten, nästan lika stor som ettan Investor, är HM. Förändrade handelsrutter ger billigare och säkrare transport av kläder från de asiatiska producenterna? Aningen långsökt, men det kan spela in.

Ett halvstort innehav, plats sju, är American Shipping Company, men om jag förstår saker och ting rätt så handlar det här rederiets verksamhet om enbart transporter mellan amerikanska hamnar enligt the Jones Act. I och för sig kan detta företagets påverkas av isförekomsten nära Alaska och de fraktbehov som kan uppstå om olja utvinns nära Alaska.

Plats 8: Marine Harvest. Storskalig fiskodling på Svalbard? Kanske ett expansionsområde om norsk fiskodling fortsätter att växa till sig och man av någon anledning vill ha alternativ till norska fjordar med mera.

Plats 9: Ocean Yield med sin verksamhet i oil-service och industrial shipping borde det här företaget kunna dra nytta av ökad maritim och råvarubaserad industriell närvaro i Arktis. Kanske ett av de klaraste fallen av Arktisrelaterad potential i min portfölj.

På plats 13 återfinns det lilla västsvenska investmentbolaget Pegroco. Ingen direkt arktisk profil, men en möjlighet är att Pegrocos innehav i Flexenclosure skulle kunna få kunder när Arktis får fler basstationer för mobiltelefoni.

Plats 15: Eolus vind. Vindkraftsparker i norr? Tja, vem vet vad som händer på några årtiondens sikt.

Plats 16: Saab. Yep, försvarsmaterial kommer behövas och länder som Norge, Kanada och USA förväntas köpa en del till sina Arktisbaserade styrkor.

Plats 30: Stolt-Nielsen. Skeppar kemikalier, LNG med mera över världshaven. Yep, kan mycket väl komma att tjäna på en ökad tillgänglighet till Arktis.

Plats 33: Dynagas LNG. Arktisk gastransport per fartyg. Yep.

Spontant känns det som att Ocean Yield har god arktispotential och med en direktavkastning på idag 8.5 % är det en intressant investering i vilket fall. Kanske skulle ta och öka lite i det företaget och låta det ligga till sig i portföljen och hoppas på en arktisk expansion i takt med att isarna smälter?

Update Ryssland skickar missiler i Arktis.

fredag 20 oktober 2017

Investor

Investor är det största innehavet i min aktieportfölj. Företaget letar onoterade bolag att investera i och Atlas Copco kom med en stark rapport.

Känns bra och det skulle inte förvåna mig om utdelningen höjs med ytterligare en krona till våren.

torsdag 19 oktober 2017

Saab

Saab får en missilorder på 150 miljoner kronor.

En liten order som genererar en liten nyhetsnotis.

Men generellt gäller att jag borde köpt mer Saab. Aktien är på plats nummer sexton om man räknar värdemässigt i min portfölj, alltså en i stimmet av småinnehav som byggts upp för att generera en diversifieringsarkipelag runt de stora innehaven. Jag minns att jag tänkte på säkerhetsfrågor när jag köpte på mig några aktier i försvarsföretaget och så här i efterhand kan jag bara tycka att jag borde köpt fler. Värdestegringen på mitt köp av Saab är 47 %.

Och världen har inte blivit ett tryggare ställe. Krig, försvar, försvarsmateriel kommer fortsättningsvis att behövas.

Dessutom har företagen en intressant historia. Saab byggdes upp under den korporativistiska svenska efterkrigstiden, då stora statliga program gick ihop med några enstaka stora privata aktörer - LM Ericsson och Televerket, till exempel - om att lösa vitala infrastrukturella och storskaliga problem. Svenska staten var den viktiga första kunden, och sedan kunde de privata företagen fortsätta att sälja i utlandet.

Inget hindrar förstås att jag köper mer Saab. Men jag hindras lite av den låga direktavkastningen. I detta fall borde kanske önskan om direktavkastning kunna läggas åt sidan när jag väljer vad som blir nästa inköp.

Hhhmmmhh, får se: det blir kanske lite mer köp i Saab för min del.

Spartips: ICA Basic

Jag gillar att spara pengar i vardagen. Hemma i vårt hushåll har vi bytt ut dyra plastpåsar mot ICA Basics soppåsar på rulle och vi har gått över till samma märke för maskindiskmedel (och olivolja, men där råder det delade meningar i familjen ...).

Jag letar helt enkelt efter sätt att spara pengar där lågprismärken ger i praktiken samma funktionalitet som andra och dyrare produkter.

Som wokgrönsaker: jag gillar att göra wok och ICA Basics frysta wokgrönsaker är bra och billiga.

Nu är jag inne på ett försök vad gäller hushållskemikalier. Närmare bestämt handdiskmedel.

Där är ICA Basics produkt en tredjedel så dyr som Yes, det handdiskmedel vi använt under lång tid här hemma. Men nu testar jag sagda billighetsmärke och nog diskar det rent. Men det är något med viskositeten - Yes är mer trögflytande, vilket känns bra. Frågan är dock om det motiverar ett tre gånger så högt pris.

Experiment pågår.

onsdag 18 oktober 2017

Bra rapport från Handelsbanken

Handelsbanken är det tredje största innehavet i min aktieportfölj, så jag är lite intresserad av hur det går för banken.

Nu har det kommit en rapport för det tredje kvartalet. Det ser bra ut: resultatet är lite högre än analytikernas förväntningar rapporterar Dagens industri. Se även artikel i Affärsvärlden.

Lundaluppen spekulerar i en extrautdelning på 2-6 kronor längre fram (och flaggar för ett blogginlägg om banken senare idag). Även Petrusko är positiv till Handelsbanken och diskuterar möjligheten av en kommande extrautdelning.

Att äga Handelsbanken ger god avkastning (rapporten sidan 2):

Än så länge är jag trygg i mitt ägande av aktier i Handelsbanken. Men det finns risker som förvisso inte är specifika för just den banken enbart: förändringstryck i branschen ("fintech") och en botadsmarknad som väl förr eller senare måste bromsas upp och kanske även vända nedåt.

Update. Petrusko ökade i Handelsbanken.

Update II. Lundaluppen kommenterar rapporten och ser en möjlig höjning av den ordinarie utdelningen till 6 kronor och en extrautdelning på 4 kronor till våren.

Update III. Utlandsutdelaren kommenterar också rapporten:

Min stora farhåga med Handelsbanken är att de på längre sikt konkurreras ut av nischbanker. Jag tror dock att en sådan utveckling är åtminstone ett decennium bort och ser därför mitt ägande på minst fem års sikt. Därefter får jag ompröva om jag vill börja vikta över i andra aktier eller inte.

Update IV. Seeking Alpha är positiv till aktien och bland annat diskuterar större utdelning 2018.

lördag 14 oktober 2017

Tre länkar

Johanna Nylander kritiserar regeringens förslag på höjd skatt på sparande.

Artikel om Maribel Lindberg och Oskar Lindberg (också känd som Fantastiska Farbror Fri) och deras livsstil i dagens SvD.

Jag blev lite nyfiken på att köpa Holmen när jag kollade på några klipp med Simon Blecher (som för övrigt gjorde ett så gott intryck på mig att jag dels bytte till en substantiell post Carnegie Sverigefond i mitt Premiepensionssparande, dels gjorde att jag stärktes i min tro på att HM inte är dödsdömt som många i aktiebloggosfären verkat tro den senaste tiden). Som grädde på moset kom veckans nyhet om att Apple är en av Holmens kunder.

lördag 7 oktober 2017

Tre snabba

Peter Malmqvist tycker att HM-aktien är relativt billig. Han kan ha en poäng, här läste jag att Simon Blecher tycker likadant.

Micke Larsson passerar en milstolpe: 500 inlägg på bloggen. Han pratar om ett slags community som växt fram kring aktie- och sparbloggande. Visst är det så. Glad att det händer någonting utanför Facebook och Twitter, två plattformar där man som skribent har mycket mindre möjligheter att ha kontroll över ens alster.

Nytt köp: fyllde på i Ocean yield.

tisdag 3 oktober 2017

Omfördelning bland mina fondval i premiepensionen

Jag loggade in på Pensionsmyndigheten och ändrade mina fondval.

Tidigare fördelning:

Didner & Gerge Småbolag 45 %
SPP Aktiefond USA 10 %
Spiltan Aktiefond Småland 25%
Avanza Zero 20%

Ny fördelning:

Didner & Gerge Småbolag 35 %
Spiltan Aktiefond Småland 25 %
Carnegie Sverigefond 40 %