onsdag 25 maj 2016

Inköp

Den senaste tidens inköp har varit påfyllning i två redan existerande innehav och första köpet i två för mig nya aktier:

Northwest Healthcare Properties REIT
Marine Harvest
GEO Group
Potash Corporation of Saskatchewan

Portföljen innehåller nu 22 olika aktieslag och två fonder.

tisdag 24 maj 2016

HM

Jakten på nollpunkten börjar köpa HM, Micke Larsson har köpt äger aktien sedan ett år tillbaka (och har köpt och sålt i flera tidigare omgångar) och Vägen till frihet går också in i HM medan Fundamentalanalysbloggen säljer 70 % av sitt innehav.

Uppdatering: Grazing Lady köpte idag, Chansar mest köpte också härom dagen och här förklarar Fundamentalanalysbloggen lite mer om sin försäljning av en del av HM-innehavet.

Uppdatering 2: Äga min tid köper också.

Olika sätt att förhålla sig till det faktum att HM hovrat runt 250-kronorsstrecket i en vecka.

Själv behåller jag. Tycker det inte finns någon anledning att sälja, ligger och håvar in nästan exakt 4% i avkastning på mitt medelinköpspris (247 kronor). Kanske höjs utdelningen nästa år? En hint om detta är information om stadigt ökande vinst per aktie enligt den här sidan:

år 2011, vinst 9.56 kr, utdelning 9.50
år 2012, vinst 10.19 kr, utdelning 9.50
år 2013, vinst 10.33 kr, utdelning 9.50
år 2014, vinst 12.07 kr, utdelning 9.75
år 2015, vinst 12.63 kr, utdelning 9.75

Vinsten per aktie ökar alltså stadigt. Kan det leda till ökad utdelning? Om inte så leder det till en ökande andel marginal mellan vad som delas ut och vinsten.

I vilket fall är jag inte så intresserad av kvantitativa argument som sparare, jag försöker se bortom siffrorna så de här siffrorna är egentligen inte det jag bygger mitt innehav av HM på. Tycker bra och billiga och snygga kläder som säljs med vinst av ett företag utan skulder som finns representerat med omkring 4000 butiker över hela världen och som stabilt delat ut pengar till aktieägarna räcker långt för mig som argument.

Kanske är det stora butiksnätet en tillgång även när det gäller näthandel? Två sätt att nå kunden, speglar och provrum är fortfarande viktiga även om vi beställer på nätet. (Man kan notera att geografer använder begreppet "click-and-mortar" för vad som verkar vara detta fenomen, se exempelvis den här studien.)

Apropå det här med butiker på global skala. Jag handlade på HM när jag var i Chicago häromåret, och jag har handlat på COS i centrala Köpenhamn (och varit inne i butiken på Kastrup). Bra lägen, bra upplevelser. Helt spontant känns det som om det finns ett genomtänkt koncept kring placering i stadsbilden. Men det är ju bara tre datapunkter; borde kanske fortsätta göra etnografiska fältstudier på HM-butiker när jag är utomlands i framtiden.

Konstgödsel: Potash Corporation of Saskatchewan

Jag har börjat snegla lite på Potash Corporation of Saskatchewan.

Företaget är ett av världens största producenter av de viktigaste beståndsdelarna i konstgödsel. Det privatiserades i slutet av 1980-talet, tidigare ägdes det av delstaten Saskatchewan.

P/e-talet är i dagsläget 14.4. Historiskt är detta varken högt eller lågt.

Bolagets p/e enligt Wolfram Alpha.

I dagsläget ger företaget en direktavkastning på 6.0% procent. Siffror har pekat nedåt, gruvor har stängts och man har sänkt utdelningen, Brasiliens politiska turbulens skapar vissa problem för företaget (mer generellt: känns inte BRICeuforin något avlägsen?) - det här är knappast något helt problemfritt företag.

Trots detta är jag sugen på att skicka upp en liten testballong i form av ett mindre inköp i företaget. Mat måste vi alla ha, konstgödsel är en klassiker ända sedan Haber-Boschprocessens dagar och de företag som levererar denna viktiga råvara till världens jordbruk borde kunna generera något slags ekonomisk framgång i framtiden. Och den här artikeln (SeekingAlpha) är ganska positiv till företaget.

Jag är nyfiken.

måndag 23 maj 2016

Några länkar

Micke Larsson om övertron på utdelningsaktier bland vissa aktiebloggare. Bra inlägg! Om börsen rör sig sidledes och inflationen och räntan är låga, då kan en direktavkastning på nästan 4 % (HM) eller rent av nästan 7 % (Tele2) vara intressant. Men vad händer om räntan och inflationen sticker iväg och äter upp den här utdelningen? Då kanske man hade önskat att man hade köpt en del tillväxtbolag istället. Inte lätt det här, och det är bra att Micke Larsson reser frågan.

Jacob Henriksson om fysiska butiker i klädhandeln. Jag håller med.

Riskminimeraren skriver om fastighetsbolag. Läsvärt! Utan att jag tagit ett aktivt beslut att satsa på fastigheter kan jag konstatera att just fastigheter smyger sig in i min portfölj, genom mitt intresse för utdelningsbolag. Idag äger jag, i fallande ordning volymmässigt, Northwest Healthcare Properties, Government Properties, Akelius Residential Pref., HCP, Hemfosa och Saltängen. Hmmhhh - hur funkar detta med högre räntor? Något att tänka på.

Marcus Hernhag köper aktier i GEO group, ett företag som driver fängelser i USA (till detta kommer en liten andel i länder som Australien och Storbritannien). Tyvärr verkar väl företaget i en framtidsbransch. För ett par år sedan rekommenderade The Motley Fool GEO group före Corrections Corporation of America. (Lite känsla av Bladerunner/Judge Dredd när man läser om de här företagen.)

lördag 21 maj 2016

Soppa

Testar ett nytt sopprecept. Den smakade bra.

Gjorde ett storkok, fyllde största grytan, frös in ett par dussin portioner. Landade på ett portionspris på sisådär fyra-fem kronor.

fredag 20 maj 2016

Besparingar utan uppoffringar

Man får vad man betalar för.

Ibland stämmer ordstävet. Jag är definitivt en sucker för att betala extra för att få god kvalitet. Mitt pennskrin från Sonnenleder kostade en hel del - men blir snyggare för varje år som går, jag räknar med att det skall hålla lika länge som det pennskrin i läder som köptes omkring 1980 och användes genom mellanstadium, högstadium, gymnasium, universitetsstudier och yrkesliv för att först för några år sedan sönderfalla i oreparabla delar - liksom de pennor som ligger i det. Och så vidare.

Jag har inga problem med att betala för kvalitet.

Men ibland stämmer inte detta.

Med kläder kan man, om man har tur och/eller lägger en del tid på att leta, köpa hög kvalitet både vad gäller material, hantverk och design för en billig peng i second hand och vintagebutiker. Min garderob innehåller produkter från Harris Tweed, Burberry, Bates Hats med flera producenter som köpts för priser som skulle räknas som reapriser på HM. Hög kvalitet för lågt pris.

Men sedan finns det ett annat sätt att spara pengar. Det är att köpa billiga märken med samma funktionalitet som dyrare märken. Kanske finns det här ett spartips att utforska lite mer?

Helt enkelt: vilka produkter som man använder ganska mycket av kan ersättas av billighetsmärken för samma effekt/upplevelse? Hur sparar man pengar i vardagen utan att göra någon uppoffring?

Idén föddes när jag häromsistens stod i oljehyllan på ICA. Jag har tidigare provat olika olivoljor men aldrig prövat ICA Basic Extra Virgin olivolja. Köpte en flaska.

Efter att ha prövat den i matlagning en del kan jag tycka att den knappast går att skilja från de andra märkena vi alltid köpt. Till halva priset.

Samma sak kan sägas om ICA Basic maskindiskmedel i tablettform. Funkar lika bra som andra märken. Till halva priset.

Vissa produkter kan alltså ersättas av billigare alternativ utan att man märker någon direkt skillnad. Det ger mer pengar att sätta in på Avanzakontot. Eller köpa nästa lyxprodukt.

torsdag 19 maj 2016

Ett knippe blogginlägg om gamifieringen av ens sparande

Här är ett bra inlägg av Jacob Henriksson på temat så bygger man en pengamaskin. Fokusera på insättningarna och inte placeringarna och sprid riskerna är några av de insiktsfulla åsikterna.

Just det där med att fokusera mest på att få in så mycket insättningar som möjligt, istället för att lägga för mycket tid på själva investeringarna är en god idé - som jag tycker är svår att följa. Det är ligger något lockande i att läsa på om bolag, välja aktier, följa hur de utvecklas. Jag tror att det handlar om något slags gamifiering av ens pensionssparande. Det är inte säkert att det är något ekonomiskt sunt i detta. Om jag la hälften så mycket tid som jag nu gör på fool.com, seekingalpha.com och en faslig massa andra ställen där jag läser och istället la de timmarna på mitt extraknäck (som är roligt och välbetalt!) så borde jag förmodligen få en högre pension i slutänden.

Apropå gamifiering och att lägga en väldans massa tid på att läsa om aktier så har Pengabloggen en serie läsvärda inlägg på temat: här, här, här och här.

Jag kan verkligen relatera till det Pengabloggen skriver. Det är väldigt lätt att lägga en massa tid på att följa aktiernas värde. Om man, som jag, är utdelningsinvesterare så är ju det momentana värdet på aktierna inte så intressant utan utdelningarna, och de kommer ju i ett betydligt makligare tempo.

tisdag 17 maj 2016

Telefonkonferens med VD för Northwest Healthcare Properties

En avskrift av innehållet i en telefonkonferens med Northwest Healthcare Properties VD Paul Dalla Lana har nyligen publicerats på Seeking Alpha.

Jag är alldeles för grön på det här området för att kunna göra någon initierad diskursanalytisk närläsning av texten. Men helt åt skogen verkar det ju inte vara i företaget.

måndag 16 maj 2016

HM: nya och gamla butiker

En sak som jag undrat över när det gäller bevakningen av Hennes & Mauritz är den något kritiska ton som finns i påpekanden av den här typen:

"Försäljningen har fortsatt växa i HM men numera står befintliga butiker stilla. Hela ökningen i försäljning kommer istället från nya butiker och till kunder som köper via nätet." Citatet kommer från ett inlägg av Jacob Henriksson som även innehåller ett videoklipp där Henriksson pekar ut fenomenet som "ett problem". (Exemplen kan mångfaldigas.)

Men är det verkligen "ett problem" att försäljningen i befintliga butiker planar ut och att tillväxten kommer sig av att HM öppnar nya butiker?

Hur kan man se detta som "ett problem"? Kan man inte lika gärna se det som ett slags effektiviseringsmaximering?

I en viss stadsdel finns det ändå en begränsad andel människor som är potentiella köpare av HM-kläder. HM öppnar en butik där och når efter en viss tid ett slags mättnadsnivå: de har framgångsrikt nått ut till merparten av alla dessa potentiella HM-kunder och fått dessa att handla i butiken, varpå butikens försäljning planar ut (men fortsätter att tuffa på). Tillväxten kommer då från annat håll.

Hur skulle det kunna vara annorlunda? Om tillväxten i en befintlig butik skulle fortsätta att växa år efter år utan gräns så skulle ju till slut alla människor ha HM-kläder och enbart HM-kläder, en uppenbar orimlighet.

Warren Buffett köper Appleaktier

9.8 miljoner Appleaktier köpta av Berkshire, enligt Seeking Alpha.

Hmmmh. Man kanske skulle köpa lite fler Apple? Det som talar emot är att aktien är det fjärde största innehavet i min portfölj och jag är i ett slags diversifieringsmode och därför gärna vill öka längre ned på listan av innehav (eller skaffa helt nya aktier).

Å andra sidan kanske detta är ett tecken av något slag. Är aktien billig?

söndag 15 maj 2016

En märklig begränsning i Avanzas nättjänst

Ibland gör jag bevakningslistor på mitt Avanzakonto. Av någon anledning är data för aktier från USA och Kanada meningslösa på sådana listor - där saknas information om direktavkastning och andra nyckeldata - medan svenska, norska, finska aktier har en full uppsättning. Och problemet finns inte bara på bevakningslistorna. När man klickar på en nordamerikansk aktie på Avanza kommer man till en sida som bland annat saknar information om utdelning.

Varför? Är det likadant på Nordnet?

Länktips

Stefan Thelenius fortsätter att utveckla Sparkalkylatorn: nu med inflationsberäkning.

Ett bra inlägg av Jacob Henriksson, som lyfter fram finansbloggosfärens förtjänster.

Mike/The Dividend Guy skriver ett bra gästinlägg på Dividend Growth Investor, med ett antal tips om hur man bygger upp en portfölj.

torsdag 12 maj 2016

Inköp av några nordamerikanska aktier

Jag köpte ytterligare några aktier i går kväll. Dels fyllde jag på i det tidigare innehavet Northwest Healthcare Properties, dels köpte jag två nya aktieslag: HCP och InfraREIT, en eldistributionsaktie från Texas.

onsdag 11 maj 2016

Diversifieringen fortsätter

Jag fortsätter med taktiken att öka antalet aktier i portföljen.

Idag har jag fyllt på i ett redan existerande innehav i form av Marine Harvest - eftersom jag gillade tonen i pressmeddelandet som kom i morse - samt skaffat några nya aktieslag till portföljen: Akelius Residential Pref., Saltängen Property Invest, SAS pref. samt Hemfosa.

Postföljen innehåller nu 18 aktier och två fonder.

Marine Harvest höjer utdelningen med 21 %

Det verkar gå bra för Marine Harvest.

Rörelseresultatet för det första kvartalet ökar till 112 miljoner euro (95 för ett år sedan). Man gör en vinst på 1.87 euro per kilogram norskodlad lax (1.52 för ett år sedan) Den kvartalsvisa utdelningen höjs enligt pressmeddelandet från 1.4 till 1.7 norska kronor.

Men vissa delar går inte så bra. Företagets anläggning i Rosyth, Skottland, går med förlust och Chile är fortfarande ett problem; företaget verkar bedriva något slags omstruktureringsarbete där:

- Marine Harvest will continue to advocate for stronger regulations of the fish farming industry in Chile as well as continued consolidation. This should enable the transformation of Chilean fish farming into a sustainable industry with improved biology, sound financial results and safe jobs, says Aarskog.
Man undrar om Chileproblemen är en enstaka incident i form av algblomningen eller om det finns mer systemövergripande faktorer som gör att det går så mycket sämre i Chile än i Norge. Blockcitatet ovan innehåller flera intresseväckande men lite kryptiska formuleringar; vad ligger bakom önskemålen om bättre reglering och förbättrad biologi?

måndag 9 maj 2016

Marine Harvest: kvartalsrapport i övermorgon

Det börjar dra ihop sig till kvartalsrapport för Marine Harvest, den levereras i övermorgon. Analytikerkåren, skriver SME Direkt har prognoser på i medeltal 111 miljoner euro för årets första kvartal, vilket skulle vara en ökning från 95.3 för ett år sedan.

Vi får väl se. Jag är än så länge positivt inställd till branschen och företaget, gillar bland annat det sätt på vilket branschen backas upp av statliga forskningssatsningar. Viktigt för att minska de risker för snabba fluktuationer och instabiliteter av biotekniska skäl som finns.

Apropå fiskodling så har jag börjat kika lite på AKVA group, underleverantör av tekniska lösningar till fiskodlingsbranschen. Aktien har gått bra det senaste året (men verkar inte ha någon utdelning för tillfället):

Men tittar man på tio års sikt så är det lite mer av en berg-och-dalbana.

Bakkafrost går också bra på börsen:

Kanske vore det läge att köpa Akva och/eller Bakkafrost istället för mer Marine Harvest? Har lagt till de på bevakningslistan.

lördag 7 maj 2016

En utdelningsaktie

Idag finns det 14 aktier och två fonder i min frus och min portfölj.

Pengarna där skall användas antingen när vi blivit pensionärer, vilket är om cirka 20 år, eller om något oförutsett inträffar. Det är alltså en relativt långsiktig investering. Vi trejdar inte (även om vi sålt en del grejer) utan är mer intresserade av att köpa och behålla. Sedan en tid tillbaka tittar vi speciellt på utdelningsaktier i valet av aktier. Och vi vill gärna ha en större mängd aktier.

Hur många aktier kan man förstås diskutera, men i dagsläget är det fler än 14 som gäller. Jag ser valet av aktier som ett sätt att allmänbilda mig, att lära mig mer om olika branscher i olika länder, och jag vill gärna fortsätta att köpa nya aktieslag parallellt med att jag sätter in pengar i de aktier vi redan äger.

(En risk med det här med utdelningsaktier skulle kunna vara att räntorna stiger och äter upp den reala avkastningen. Säg att man köper på sig ett antal aktier med hög utdelning men liten underliggande tillväxt i priset på aktien i en lågräntekontext; fem-sex procents direktavkastning känns ju helt OK ut när man får noll procent på bankkontot, men om räntan stiger och direktavkastningarna ligger kvar så äts ju avkastningen i portföljen upp, och då hade det kanske varit bättre att inte sikta på aktier med hög direktavkastning. Hmmhh, det här får jag fundera vidare på.)

Jag är alltså intresserad av att hitta nya aktieslag att lägga till i portföljen, gärna sådana som knuffar den sammanlagda årliga utdelningsavkastningen uppåt, dvs att direktavkastningen ligger på ungefär fyra procent eller mer. Här ett företag som jag tittat på den senaste tiden:

Welltower är ett amerikanskt företag i fastighetsbranschen som är inriktat på äldreboenden. Företaget grundades 1970 i Lima, Ohio, då man hade två vårdfastigheter. Idag har man fortfarande sitt huvudkontor i delstaten Ohio - närmare bestämt i Toledo - och man har närmare 1500 fastigheter, merparten i USA men man har börjat expandera i andra länder också. Den här artikeln pekar på demografiska faktorer som kan tala till företagets fördel. Aktien har idag en direktavkastning på 4.58 % och ägs av 28 Avanzakunder. Fler artiklar på The Motley Fool finns här. Aktien har de senaste tre åren prissatts av marknaden under indexet S&P 500, som är gul kurva i det här diagrammet från Avanza:

Kanske skulle det här företaget kunna komplettera mitt redan existerande innehav Northwest Healtchare Properties och eventuellt Hemfosa, som jag också har börjat kika på lite gran.

Apple plus SAP

Apple samarbetar med SAP.

Det hela utgör ännu ett steg i en process där Apple under Tim Cook breddar sina kontaktytor. För nära två år sedan offentliggjordes ett samarbete på bred front med IBM, något som bland annat lett till att Apple, IBM och Johnson & Johnson samarbetar i hälsosektorn, IBMs Watson-teknik inom ett fält som IBM kallar "cognitive business" paras ihop med iPhones och iPads.

fredag 6 maj 2016

Köpte fler Tele2

Använde ett par veckors lunchbesparingar (sparknepet som jag införde i februari och som fortfarande håller någorlunda) och summan från aktuella utdelningar (Sampo, Boston Pizza Royalties Income Fund och Swedish Match) för att köpa en liten post Tele2.

Tele2 ligger nu på plats nr fem i listan över mina innehav, över teleoperatören ligger Apple, Handelsbanken, Investor och HM, under den ligger nio andra aktier och två fonder.

Tele2 har dalat ganska betänkligt det senaste året. Om detta betyder att aktien är "billig" eller inte vet jag inte, men det känns inte fel att köpa Tele2. Direktavkastningen är 7.1 procent och om det inte händer något radikalt borde det finnas vissa möjligheter att den fortsätter att avkasta bra framöver - folk använder ju mobiler mest hela tiden och behöver abonnemang eller kontantkort.

torsdag 5 maj 2016

Apple som infrastruktur istället för hårdvarubolag

Apple är undervärderat i dag, marknaden behandlar företaget som ett hårdvarubolag när det i själva verket är ett slags "consumer staples"-företag med trogna kunder som inte vill byta. Det är de bärande idéerna i en artikel på The Motley Fool.

Det ligger kanske något i det. Tidigare har jag skrivit om Apples ekosystem. Kanske kan man se det hela i infrastrukturtermer; man köper in sig i ett system och när man väl är där finns det få anledningar att vilja byta. Jaha, Samsung har lite fler megapixlar i sin senaste kamera? So what, inget som får mig att byta system. Det blir liksom till ett slags teknologiskt momentum för att låna en tolkning från teknikhistorikern Thomas P. Hughes.

Investerare pratar ibland om en vallgrav som omger ett företag, men jag undrar om inte Hughes momentumbegrepp lika gärna kan användas som ett sätt att ringa in vissa företags möjlighet att generera intäkter som är stabila över tid och som gör det svårt för konkurrenter att ta över.

Kundlojalitet, långsiktighet, förutsägbara intäkter.

Momentum.