onsdag 28 februari 2018

Spotify till börsen

Spotify till börsen rapporterar The Verge. Aktien kommer handlas på New Yorkbörsen under tickern SPOT.

Företaget går som vanligt med förlust; enligt artikeln länkad ovan var förlusten 1.5 miljarder US dollars förra året. Trots det lär det väl komma fler hyllningar typ den här, som jag inte begriper mig på.

Jag är inte intresserad av att köpa aktier i nuläget.

Länk till Form F-1.

(Mer Spotifygnäll här.)

måndag 26 februari 2018

Handelsbanken B och A: byte ger "gratisaktier"

Idag skiljde det återigen ganska mycket mellan Handelsbanken A och B. Jag sålde mina B för 120 och köpte tillbaka A för 115.50 och kunde på så sätt få ett knippe Handelsbankenaktier "gratis". Tack för tips Utdelningsseglaren!

söndag 25 februari 2018

Tillverkar HM och 3M produkter i kinesiska fängelser?

Peter Humphrey, som tillbringat två år i kinesiskt fängelse, berättar att han sett produktion utförd av fångar åt västerländska företag: 3M, HM och C&A. Läs mer (CNN)

En fördel med en industrialiseringsprocess inom textilbranschen är att man slipper sådana här problem. Om de nu är sanna.

fredag 23 februari 2018

Köp

De senaste köpen: American Shipping, Latour och HM.

torsdag 22 februari 2018

Robotar och sömmerskor

Att sy kläder med robotar istället för sömmerskor är svårt, mycket svårare än att hantera metallbitar, även om det gjorts vissa framsteg som antyder att det kanske kommer storskalig robotiserad tillverkning av kläder inom en inte alltför avlägsen framtid.

Tänk: designers skickar filer till fabrikernas robotar som specificerar hur tröjorna, byxorna och kalsongerna skall se ut, och så tuggar maskinerna igång. CAD/CAM för textil, 3Dprinting för kläder. Kanske är vi där om ett eller annat decennium?

En historisk cirkel skulle slutas, givet Jacquardvävstolens kopplingar till datorhistorien.

Vad skulle det innebära för ett företag som HM om man kunde tillverka kläderna i robotiserade fabriker? Man skulle slippa lägga ut produktionen i en massa lågprisländer på andra sidan jordklotet för att istället ha fabrikerna närmare marknaderna: kortare ledtider. Man skulle slippa politiska risker förknippade med kritik mot arbetsförhållandena i låglöneländerna, slippa verka i vissa länder med skumma politiska system som kommunistdiktaturer - Kina, Vietnam - och man skulle slippa de politiska risker som ändå finns med global handel.

Men skulle HM starta egna fabriker? Eller köpa tjänsten av tillverkningsindustrier som specialiserar sig på robotiserad klädtillverkning? Företagets DNA är kanske mer av handelsmannaDNA än industridito.

Om det här blir verklighet kommer förstås konkurrenterna göra likadant. Kanske kan HM:s handelsmannatradition och designkunnande paras ihop med vad som ändå är en svensk paradgren - tillverkningsindustri med hög tekniknivå, industrikunnandet som finns i Volvo/SKF/ABB - för en intressant och Sverigebaserad mix.

Det vore en snygg gest om en sådan tillverkningsindustri förlades till Borås.

lördag 17 februari 2018

Molnpolitik

Molnlagring har politiska aspekter. Förutsättningarna för Apples molntjänst iCloud kommer inom kort förändras för kinesiska konsumenter:
Apple Inc. has not explained the real issue, which is that a state-owned big data company controlled by the Chinese government will have access to all the data of its iCloud service users in China. This will allow the capricious state apparatus to jump into the cloud and look into the data of Apple’s Chinese users. [...] In other words, once the agreement is signed, GCBD — a company solely owned by the state — would get a key that can access all iCloud user data in China, legally.
Tim Cook: soft on communism?

Inte vidare bra för Apples rykte. Inte bara bland oss frihetsälskande liberala skönandar i det demokratiska väst, utan kanske även bland kinesiska konsumenter.

Lo Shih-hung, professor i samhällsvetenskap vid det taiwanesiska nationella Chung Cheng-universitetet, skriver i artikeln i Hong Kong Free Press där citatet ovan är hämtat ifrån om just en känsla av "förräderi" bland kinesiska konsumenter eftersom man uppfattar att Apple böjt sig lite väl enkelt för den kinesiska kommunistdiktaturstatens krav på innehållet i AppStore (VPN-klienter plockas bort på löpande band, Skype är inte tillgängligt i Kina).

fredag 16 februari 2018

Laxlogistik

DFDS ökar volymerna i kylhus i Skottland. Laxodling är inte bara fiskar och laxlus, det är också logistik och konservering, komplicerade sociotekniska system där människor, natur, transporter och annan infrastruktur samverkar. Dessa måste funka optimalt, varför det är intressant att läsa om investeringar i kylkedjans olika delar. Det är ganska många steg mellan fiskodling och ICAaffären eller restaurangen.

torsdag 15 februari 2018

Vad sysslar Migrationsverket med?

Det kommer fler exempel på Migrationsverkets knäppa beteende. Som det här och det här.

Jag börjar tro att det är en myndighet fjärrstyrd av facket via sossarna och att facket inte vill ha utlänningar som arbetar i Sverige därför att de tror att antalet arbeten är en konstant kaka och inte något dynamiskt.

Tidigare exempel här, här, här och här.

onsdag 14 februari 2018

Apples bolagsstämma

Eftersom Apple är ett av de större innehaven i min portfölj håller jag lite koll på företaget. Nu har man haft sitt årliga möte för aktieägare och det som kommer fram är bland annat:

* bärbara produkter som AirPods, Beats och Watch är stort nog att nära inpå vara ett Fortune 300-företag.

* man har nästan en kvarts miljard prenumeranter på olika tjänster.

* Tim Cook är inte så sugen på extrautdelningar; däremot är företaget för att stadigt öka utdelningarna. Man sitter ju på ganska mycket kontanter som kan användas för utdelningar, aktieåterköp och företagsförvärv. Apropå det senare så har Apple köpt 19 företag senaste året.

* butiker är inte på väg bort, och Macrumors citerar Cook i ämnet: "We believe that interaction with people still beats anything" vilket ju är intressant i dessa postorderhajpens tider.

måndag 12 februari 2018

Norsk forskning inom laxodlingsområdet: bildbehandlingsanalyser av individuella laxar

En sak som jag gillar med den norska laxbranschen är att det är ett sociotekniskt system som förutom de privata företagen också involverar akademisk forskning och utbildning i statlig regi. Detta gör att branschen har ett slags långsiktigt momentum eller kanske snarare uthållighet som sträcker sig bortom vad ett enskilt företag mäktar med.

Jag har tidigare skrivit om några sådana kunskapsuppbyggande och -spridande organisationer som underlättar samarbete mellan akademi och industri när det gäller laxlus.

Nu kommer ytterligare ett exempel på forskning och teknikutveckling som har såväl statliga som privata intressenter. Det gäller utveckling av tekniker för att identifiera individuella laxar i bildflöden, att med bildanalys analysera laxarnas hälsotillstånd med mera på Sealab Ocean Group, som bland annat samarbetat med Marine Harvest. (iLaks.no).

Läs mer på Norges Forskningsråd om denna och andra aktuella forskningssatsningar på det marina området. Norge tycks satsa långsiktigt på havsbruk och det innebär en god resurs för Marine Harvest och de andra bolagen i den norska laxnäringen.

lördag 10 februari 2018

HM: interaktivitet eller stumhet?

H&M har över 24 miljoner följare på Instagram men jag ser ingen dialog. Hade de det skulle de kunna lära sig massor om sina kunder.
Är HMs digitaliseringsproblem inte bara en fråga om postorder utan också om interaktion? Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius har åsikter om hur HM kommunicerar med omvärlden.

söndag 4 februari 2018

Staten betalar inte tjänstepension till sina anställda efter 65

Många politiker talar om vikten av att arbeta längre än till 65 års ålder. Men staten talar med kluven tunga. När staten själv är arbetsgivare betalas inte någon tjänstepersion in till de som fortsätter att arbeta; åren 65-67 är därmed inte täckta av tjänstepension skriver SvD:
Men samtidigt som budskapet från politikerna är glasklart missgynnar staten själv sina egna anställda som väljer att stanna kvar i arbetslivet efter 65-årsdagen. Till dem betalar inte staten nämligen inte in någon tjänstepension. Den som alltså utnyttjar den lagliga rätten att arbeta kvar på arbetsplatsen till och med 67 års ålder får inte någon tjänstepension inbetald under de sista två åren.
Varför?

Jag är statligt anställd. Jag är arg.

fredag 2 februari 2018

Det företagsfientliga och arbetsnegativa Migrationsverket slår till igen

Den vänstertrojka som styr Sverige - Socialdemokraterna (dvs LOs lobbygrupp i Sveriges riksdag), Miljöpartiet och Vänsterpartiet - låter utvisningarna av duktiga och hederliga människor som betalar skatt och skapar välstånd genom företagande och driftigt arbete fortsätta. Nu senast uppmärksammar Svt ett fall i Lund:
Vice vd i biobanksföretaget Birka i Lund, Hussein Ismail, sänkte medvetet sin lön under tre månader 2015 för att rädda bolaget. Mitt i expansionsplanerna kommer nu Migrationsverkets beslut: Hussein Ismail måste lämna landet om fyra veckor.

Se tidigare inlägg i genren här, här och här.