onsdag 10 februari 2016

Att köpa in sig i ett ekosystem

Apple: mycket prat om försäljningen av nya mobiltelefoner. "X antal miljoner iPhones såldes förra kvartalet" noterar den ene börsskribenten, "iPhone 7 kommer att bli viktig för företaget" noterar en annan Applebevakare medan en tredje spekulerar i rykten kring en upphottad iPhone 5s och vad den skulle kunna innebära för siffrorna för 2016, det år som börjat så tveksamt.

Jag är tveksam.

Visst, jag förstår fokus: sålda telefoner betyder pengar. Mycket pengar, speciellt när det handlar om massor av miljoner av telefoner för 7000 kr styck eller vad det nu kan handla om.

Men då beskriver man ju bara ena sidan av Applemyntet. För att äga en iPhone och kanske en MacBook Air eller en iMac är ju så mycket mer. Det är snarare den pomologiska nyckeln som öppnar dörren till äppelträdgåren, medborgarskapet i Apples ekosystem. Med detta inköp av hårdvara, som är en engångsutgift, får konsumenten tillgång till en stor mängd tjänster.

Allt det här fattade Jobs eller hans strateger för länge sedan när de lanserade iTunes Music Store för nu ganska länge sedan, 28 april 2003 för att vara exakt, dryga dussinet år sedan alltså. Sedan har man byggt på med tjänster som hjälper dig att synka mellan enheter, hitta bortsprungna telefoner, göra nätbaserade backuper och mycket annat, vid sidan av storsäljartjänster som musikförsäljning och nedladdning av filmer; tjänster som många människor är beredda att betala för. Och i iTunes finns hundratals miljoner konsumenter och deras kreditkort uppkopplade.

Nya tjänster tillkommer mest hela tiden.

Jag tycker att fler Applebevakare borde ägna lite mer tid åt att bevaka de här sakerna och skriva lite mindre om CPU-benchmarks för den senaste telefonen och minska ned lite på kremlologin baserad på påstått läckta bilder på hårdvara djupt inne i tillverkningssystemet långt från Cupertino.

Kanske det här kan betyda något på sikt för iPhone och Apple i relation till Samsung och andra konkurrenter? Det är i varje fall en sektor som det går ganska bra för: det senaste kvartalet ökade segmentet Services rejält och man passerade en miljard aktiva enheter.

2 kommentarer:

  1. "Apple's fundamentally a software company" - cirka 30 minuter in i det här klippet.

    SvaraRadera
  2. Se även det här inlägget på Sure Dividend.

    SvaraRadera