lördag 25 maj 2019

Det kontantlösa samhället

Svante Linusson är skarpt kritisk mot det kontantlösa samhället i en artikel i Ny Teknik. Han pekar på integritetsproblem om alla våra transaktioner registreras och blir det empiriska underlaget till profileringar som kan få vittomfattande konsekvenser. Vi är vad vi köper.

Folk nojar sig om vad "nätet" känner till om oss – hur ofta hör man inte någon kollega eller familjemedlem påpeka det uppenbara, "jag sökte på produkten X och nu dyker den upp överallt i annonseringen" – men fler borde tänka över vad det skulle leda till om man till detta även lade våra transaktionshistoriker och ta konsekvenserna och göra aktivt motstånd: genom att oftare använda kontanter i vardagen.

Så länge man nu kan det. Antalet affärer, restauranger och kaféer som är kontantlösa sprider sig sakta men säkert. Inte bra. Linusson vill se konkreta handlingar:

Om Riksbankens förslag blir verklighet måste alltså den föreslagna kommittén ha en betydligt större bredd och även omfatta kompetens på integritetsområdet.

På kort sikt vill jag att affärer i Sverige, som i många andra EU-länder, skall vara tvungna att ta emot kontanter. Frågan måste upp till diskussion nu, för vid riksdagsvalet år 2022 kommer den att vara överspelad.

I dagens Svenskan svarar finansmarknadsminister Per Bolund undanglidande och håglöst på ett sätt som åtminstone får mig att tro att från Miljöpartiet är inget gott att vänta när det gäller frågor kring betalningssystemens integritetsproblematik.

En av kommentatorerna till den här artikeln om kostnaderna för att driva Bankomatsystemet är att låta bankernas böter för olaglig pengatvättsverksamhet betala för kontanthanteringen. Ett inte helt oävet förslag!

Själv försöker jag dra mitt strå till stacken, jag försöker alltid ha kontanter tillgängliga och använda dem.

4 kommentarer:

 1. Ja kontanter är heliga för Snålgrisarna. Ser alltid till att ha lite deg i fickan. Blev väldigt irriterad när jag skulle köpa popcorn till bion och förvägrades att betala med en femtiolapp. Det fanns inte en enda ursäktande skylt heller utan det skulle jag tydligen bara begripa. Morr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra inställning att alltid ha cash.

   Och irritationen känner jag igen! Man önskar att det fanns något slags sajt där man kunde anmäla kontantlösa ställen, så att man kunde skicka lite dålig PR till ställen som bion (var det SF?) och andra betalningsmarodörer.

   Radera
 2. Extra kul när swish ligger nere
  http://www.kampenmotindex.se/2019/05/eget-ansvar.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Bisarr story. Håller helt med dig, kontanter kräver inte elektricitet eller fungerande servrar eller nätkoppling eller för den delen fungerande mjukvara (jag har varit med om att bistron på X2000 inte kunnat ta emot betalning med kort och samtidigt vägrat casbetalning, för att kassasystemet låg nere).

   Radera