fredag 10 augusti 2018

Kompetensutvisningarna fortsätter

Utvisningarna av kompetenta och hederliga skattebetalare på grund av petitesser funna av Migrationsverket fortsätter. Nu senast uppmärksammas fallet med ABB-ingenjören Ali Omumi:
– Jag förstår inte. Jag jobbar, betalar skatt och följer lagen. Men ändå blir jag utslängd och behandlad som en kriminell.

Mer bakgrund i fallet Ali Omumi och ABB:s intresse av att anställa honom finns här.

Är Migrationsverket en myndighet som fjärrstyrs av facket via sossarna? Vill facket egentligen inte ha kompetenta utlänningar som kommer till Sverige för att arbeta därför att sagda fackpampar tror att antalet jobb är konstant och därmed ett nollsummespel? Eller varför fortsätter de här kompetensutvisningarna förorsakade av små byråkratiska misstag hos någon arbetsgivare?

För fler exempel i genren se här, här, här, här och här.

8 kommentarer:

 1. Håller med. Det här är helt galet provocerande. Jag tror inte att någon (inte ens SD-människor) vill utvisa skötsamma och duktiga personer som jobbar och gör rätt för sig. Det här är ju en tillgång för Sverige. Varför göra sig av med tillgångar?

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du fel. SD-människor vill definitivt ha ut dem. Det är skrämmande att de fått människor att tro att de ser skillnad på utländsk och utländsk.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är en stackars grundlurad facebook-vetare.

   Radera
 3. Varför får vi inte veta bakgrunden? Vad är felet som begåtts och hur. Vore intressant för att kunna få en klar bild.

  SvaraRadera
  Svar
  1. här finns en del av bakgrunden:
   "
   Ali Omumi, hans fru och deras ettåriga dotter kom till Sverige 2015. Hans första arbetsgivare var ett litet nystartat it-företag i Stockholm. Många nystartade it-företag saknar kollektivavtal eftersom branschen är föränderlig och medarbetarna ofta vill ha flexibla anställningsformer.

   I Alis fall visade det sig att den förrförra arbetsgivaren inte hade tecknat försäkringar som var jämförbara med kollektivavtalsnivå. Migrationsverket avslog på dessa grunder hans begäran om förnyat arbetstillstånd när han fick nytt jobb, på Vestas i Sverige.

   Ärendet överklagades till Migrationsdomstolen som också avslog hans ansökan, trots att det strider mot den nya praxis som vägleds av de senaste domarna från Migrationsöverdomstolen.

   Det var när hans inlägg på Facebook spreds och engagerade tusentals människor som media började rapportera kring hans fall. Själv har han engagerat sig för andra i samma situation och arbetar för att stoppa kompetensutvisningarna. Även ABB:s ledning har engagerat sig och Johan Söderström, vd ABB Sverige, skrev nyligen en debattartikel i Dagens Industri om kompetensutvisningarna som fick stor uppmärksamhet."

   I min värld är det här en petimeterartad inställning där man letar småfel begångna för flera år sedan på en helt annan anställning och gör detta till ett skäl att kasta ut vederbörande ur landet.

   Radera
 4. Baserat på det som du skrev och snabb läsning av länkad artikel verkar ju det här helt uppåt väggarna fel. Hur vi kan skjuta oss själva i foten på detta sätt samtidigt som det genom andra beslut "släpps in" stora antal med betydligt mindre "kontroll" övergår mitt förstånd, men så är jag ju inte politiker heller.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera