torsdag 21 december 2017

Utländsk källskatt

I augusti 2015 betalade jag för första gången utländsk källskatt från min kapitalförsäkring hos Avanza och sedan dess har det blivit en del, även om det inte är några stora summor, som dragits för att täcka utdelningarna till de utländska aktier jag äger.

Jag är lite nyfiken på när de här pengarna kommer att betalas tillbaka. Såhär skriver företaget på sin hemsida:

Du kan själv inte söka avräkning för utländsk källskatt då en kapitalförsäkring ägs av Avanza Pension. Vi söker därför avräkning åt våra kunder och skatt som är betald under 2016 kan vi söka avdrag mot den avkastningsskatt som betalats in 2017. Vi deklarerar sedan denna under 2018 och behöver sedan invänta på slutskattebeskedet. Förhoppningsvis så godkänns vår avräkning och vi kan då påbörja återbetalningen i början på 2019.
Jag tolkar det som att jag från och med början av 2018 kommer att börja få tillbaka, fortlöpande, den utländska källskatten som dragits på utdelningarna från de utländska aktieinnehaven som trillat in på mitt konto.

3 kommentarer:

 1. De pengarna kommer vara borta rätt länge. Tur att vi inte har någon inflation så att de inte tappar i värde.

  SvaraRadera
 2. "Kreditförsäkring"? Antar att du menar kapitalförsäkring...

  Källskatt betald 2015 kommer återbetalas under våren nu 2018, ifall bolaget lyckats återkräva något. (och hittills har man alltid fått mellan 90-100%)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ooops - det gick lite snabbt där! Tack! Ändrat nu.

   Vad bra, då kommer återbetalningarna börja rulla in från och med 2018. Ska bli intressant att följa upp och se om man landar på 100 % återbetalning.

   Radera