måndag 18 juli 2016

Ett Investor-neggigt inlägg till

Jag har tidigare gnällt över Investors slarv på webben. Nu kommer ytterligare ett inlägg i samma stil.

Ja, jag vet, det är felfinneri driven till sin spets, men ändå: om man skriver in www.investorab.se i webbläsaren hamnar man rätt, men inte om man skriver investorab.se. Dåligt - Investor är ändå en kronjuvel i svenskt näringsliv och då måste sådana här detaljer vara korrekta!

söndag 17 juli 2016

Odling i köksfönstret, dag 36

Ruccolan lever, men inte mycket mer - det blir bara små mesiga grejer. Trodde det skulle gå fortare, eller så är det något fel med upplägget någonstans. Det finns förstås en massa parametrar - vattningen, jorden, solen, temperaturen - och jag har ingen aning vad som sker. Men jag trodde det skulle gå fortare och bli något bättre på en månad. Vi får se.

Däremot går det bättre med två av de senare projekten. Vitlöken har börjat titta upp liksom den gula paprikan, efter bara en dryg vecka. Kul!

Dessutom satte jag häromdagen tre avocadokärnor enligt vattenglasmetoden. Vi får se vad som händer.

Ann Grevelius om Spotify

Lyssnar på ett avsnitt av Börspodden med Ann Grevelius. Intressanta synpunkter - men varför är hon så positivt inställd till Spotify, ett företag som går med förlust kvartal efter kvartal? Det verkar som om hon klumpar ihop företaget med andra "tidiga" bolag på vilka man inte kan ställa elementära krav som att de tjänar pengar. Men Spotify grundades för tio år sedan och om de fortfarande går med förlust kanske det är något problem med företagets affärsmodell?

Som jämförelse gick Apple med vinst efter första verksamhetsåret och hade tre år med vinst i ryggen när det börsnoterades. Det är inte en naturlag att snabbt expanderande och tekniskt innovativa företag måste gå med stora förluster under en lång följd av år, som Spotify.

lördag 16 juli 2016

HM: insynshandel och butiksadresser

Petrusko pekar på att HMs senaste försäljningssiffror var något bättre än väntat och han skriver också om företagets expansion i Indien, möjligheterna att expandera på andra håll i världen samt faktumet att företaget aldrig sänkt sin utdelning; en pålitlig aktie, blir slutsatsen. Till detta kan läggas vårens insynshandel: Stefan Persson köpte 1 miljon aktier den 29 juni, 2 miljoner aktier den 28 juni, 3.03 miljoner aktier den 12 april, 1.5 miljoner aktier den 11 april, 2.2 miiljoner aktier den 8 april och 3.3 miljoner aktier den 7 april (data från Inside Voice). Om Stefan Persson tror på företaget så gör jag, som kan något lite mindre om dess inre mekanismer än honom, det.

Bland kommentarerna till Petruskos blogginlägg finns en artikel på Fastighetsvärlden inlänkad om kostnaderna förknippade med deras ambition att ofta lägga varuhusen i bästa läge. En sak som jag verkligen gillar med HM är deras urbanistiska stil; deras butiker ligger ofta centralt inne i städer, till skillnad från Ikea och andra som alltid lägger sig i köpcentrumlador långt utanför stadskärnorna - jag kan inte påminna mig att jag någonsin sett ett centralt Ikeavaruhus - medan HM verkar finnas både i icke-urbana köpcentra och på de allra mest centrala adresserna inne i stadskärnorna. För mig, som ogillar bilsamhället och det utsmetade stadsplaneringsideal vi levt med sedan åtminstone 1940-talet, är det här ett urbant långfinger åt bilismen. Man skall kunna släntra in från gatan, från trottoaren, alla är välkomna, även de som inte är bilburna. Därmed är HMs lokaliseringspolicy ett inlägg i debatten om hur vi bygger våra städer, ett inlägg jag gillar till skillnad från bland annat Ikeas motsvarande attityd.

fredag 15 juli 2016

Lars Wilderäng i Kanada, Avanzas statistik och utdelningssparande

Lars Wilderäng har Northwest Healthcare Properties och en del andra, icke specificerade, kanadensiska REIT-er i portföljen. Hade varit intressant att veta vilka. Kom igen, herr Wilderäng, #visaportföljen! (För övrigt ett uppskattat återvändande till aktiebloggande hos Wilderängs blogg, som ju den senaste tiden inte handlat så mycket om aktiemarknaden som tidigare.) Dessutom kommenterar han ökningen hos högutdelarna, som han ser som sammanhängande med lågräntepolitiken. Denna lär ha ett slut: "Förr eller senare spricker förstås obligationsbubblan, dvs nollräntepolitiken når vägs ände och marknadsräntorna skjuter iväg. Då rasar förstås högutdelarna ändå." Intressant och något att tänka på när man köper aktier de närmaste åren.

*

Ibland går jag in på mitt Avanzakonto för att kolla olika saker. Idag skulle jag vilka utdelningar som flutit in på kontot sedan årsskiftet. Döm om min förvåning när det visade sig vara omöjligt att få fram detta! Jag tycker det är rätt så märkligt att den uppgiften inte går att få fram utan man måste, utan förklaring om varför, vänta ett helt dygn innan det syns. Så brukar det inte vara på Avanza. Varför är det så nu?

*

"Målet med min portfölj är inte totalvärdet utan jag vill att utdelningarna ska öka över tiden" skriver Daniel Dikström i en reflektion över hur han utdelningssparar och jag kan bara hålla med. Totalvärdets bidrag till värdeökningen blir intressant först när man säljer av det hela, och det är - hoppas jag - flera år in i framtiden. Olika tidsskalor, helt enkelt: istället för att titta på det dagligen fluktuerande totalvärdet på Avanzakontot så tittar jag på hur utdelningarna rullar in. Men det är, som Stefan Thelenius skriver, svårt att koppla bort beteendet med att gå in och kolla portföljvärdet ofta. Tycker i varje fall jag.

torsdag 14 juli 2016

Besparingar utan uppoffringar, 4

Ibland rengör jag diskmaskinen genom att köra den med ett slags rengöringsmedel i en plastbehållare som man köper för 22 kronor styck. Man kör utan disk och vips så är den unkna doften som ibland sätter sig i maskinen borta.

Bra men kanske lite onödigt dyrt tyckte jag som gammal naturvetare, det borde finnas någon annan kemisk lösning än den lilla mängden vätska som Ica säljer till ett literpris som väl hamnar i nivå med champagne eller whisky. Några googlingar och jag hittade fram till ett det här tipset om att istället använda 1-2 dl ättika.

Funkade jättebra.

onsdag 13 juli 2016

Mer IBM?

Jag har ett litet innehav IBM och tittar därför till lite extra när det dyker upp nyheter eller åsikter om företaget i flödet. Nu senast är det Dividend Growth Investor som pekar på att företaget kanske kan vara en OK investering i dagsläget. Se även den här artikeln (Seeking Alpha) och den här (The Motley Fool).

Jag är lite småsugen på att köpa lite mer IBM.

tisdag 12 juli 2016

Inside Voice

Via Walsund hittar jag fram till Inside Voice som gör intressanta saker genom att aggregera och analysera twitterinlägg om aktier och finansnyheter. De erbjuder dessutom information om insideraffärer, blankningsaffärer med mera. Ett intressant verktyg byggt av några aktieintresserade ingenjörer med bakgrund på Linköpings universitet.

måndag 11 juli 2016

Hissar, Lundaluppen och kanadensiska restaurangkedjor

Långsiktig investering gör en fin analys av Kone. Välskriven, både kvalitativ och kvantitativ analys, zoomar in och ut mellan makrotendenser och det mer företagsnära, informationsrik: ännu en matig och proffsig text på Långsiktig investering.

Daniel Wikström bloggar sin läsning av The Intelligent Investor med utgångspunkt i Lundaluppens diskussion av boken. Inlägget får mig att fundera lite grand på Lundaluppen, vart han tog vägen och det avtryck som gjordes i aktiebloggosfären av denne aktiebloggare; trots att Lundaluppen slutade blogga i oktober 2014 märks fortfarande hans tankegångar på olika håll i aktiebloggosfären och man länkar till inläggen där (nu senast i ett inlägg på Spartacus Invest). Apropå Lundaluppen så gjorde Olle Qvarnström en topplista med Lundaluppeninlägg och en intervju.

Jag köpte en del Boston Pizza Royalties Income Fund i våras. Nu skriver Seeking Alpha om ett liknande bolag, SIR Royalty Income Fund. Kanske något att kolla upp: avkastning runt 8 procent, månatlig utbetalning, verkar ha en liknande affärsmodell som Boston Pizza med flera koncept. Antal ägare på Avanza i dagsläget: 5.

söndag 10 juli 2016

Paradox kinesiska ägare

Påverkas Paradox interactive av att man får en kinesisk storägare? Företaget gör historiska stragegispel. Den kinesiska enpartistaten har ju tidigare förbjudit datorspel av diverse politiska skäl.

lördag 9 juli 2016

Odling i köksfönstret, dag 28

Jag planterade en ny sort idag: vitlök, som enligt vad jag läst skall gå att odla inomhus, för den ätbara blastens skull. Vi får se vad som händer.

fredag 8 juli 2016

Beröringsskräck i ekonomibloggosfären

Finns det ett slags beröringsskräck i aktiebloggosfären?

Jag tycker nog det. Det finns mängder med inlägg som dissekerar ett företags ekonomi utifrån sifferdata. Men hur många bloggar finns det som bevakar den verksamhet som företagen faktiskt sysslar med?

Det är som om aktiebloggosfären - och nu generaliserar jag grovt, det finns undantag - behandlar företagen de investerar i som något slags svarta lådor, som om verksamheten i företagen befann sig i en annan värld. Det är ett slags företagsidealism, det enda som betyder något är att intressera sig för företagens siffror, inte för deras konkreta verksamhet; Platon istället för Aristoteles.

Ta HM som exempel. Hur ofta läser man inte kloka, insiktsfulla och väl genomarbetade inlägg som behandlar siffror? Där känns det som om aktiebloggosfärens samlade skribentkårs distribuerade intelligens med gemensamma krafter tuggar sig igenom delårsrapporter, årsrapporter, kvartalsrapporter och annan statistik; man har god koll på skuldsättning, försäljning, lönsamhet, vinstmarginal, ROA, P/E och femtioelva andra nyckeltal. Men hur ofta stöter man på en bloggare som försöker bevaka det som HM faktiskt sysslar med, dess kläder? Någon som diskuterar nya kollektioner utifrån ett modeperspektiv, som följer vilka designers och modeskapare som HM anställer eller samarbetar med, vilka fotografer som tar bilderna till nästa kollektion? Det kanske finns någon sådan blogg, men jag har då i varje fall inte hittat den (upplys mig gärna i så fall; förmodligen finns det en massa sådana bloggar, men de länkas aldrig in i aktiebloggosfärens sifferfyllda ekokammare). Ett mer humanistiskt perspektiv på HM, om man så vill.

Jag skulle helt enkelt vilja läsa nördiga bloggare som bevakar tryckluftsborrsteknikens senaste landvinningar på Atlas Copco, den senaste cementteknikens betydelse för Skanskas närmaste framtid eller Airbus och Boeings senaste flygplansmodeller och vad detta kan innebära för SAS. Och det behöver inte enbart handla om teknik i en snäv mening. Här på Lönehelg har vi ett sociotekniskt systemperspektiv på teknik; någon samhällsvetare som på ett nördigt sätt bevakade till exempel politiska processer med betydelse för elkraftssektorn eller någon humanist som diskuterade kulturella perspektiv på matvanor i relation till företag i livsmedelssektorn hade varit lika välkomna tillägg till ekonomibloggosfären som de som tittar på skruvar och muttrar - varje steg bort från det ensidiga fokuset på företagsekonomiska siffror uppskattas. Undantag finns - Applebevakningen handlar ju inte bara om siffror utan även om datorer och mjukvara - men överlag tycker jag att aktie- och ekonomibloggosfären underpresterar när det gäller att bevaka vad företagen faktiskt sysslar med.

Odling i köksfönstret, dag 27

Ruccolan, som sloknade på ett illavarslande vis efter fyra dagars resa, har repat sig. Det växer inte speciellt fort, men det går framåt. Tålamod krävs, precis som på börsen.

Gräslöken, som vi tog hand om efter midsommaraftonens sill-och-potatis-ätande, har det gått ganska bra för. Skördade för första gången i går kväll, smakade gott till sill, potatis, gräddfil. Får se hur länge den klarar sig.

Började ett nytt projekt idag: gul paprika. Två småkrukor, ett dussintal frön i varje. Får se vad som händer.

torsdag 7 juli 2016

Dynagas

Häromsistens köpte jag lite Dynagas, fraktföretaget som är specialiserat på frakt av flytande naturgas, LNG. I företagets flotta finns fartyg specialiserade på arktiska förhållanden, och man har börjat trafikera nordostpassagen.

Aktien har en hög direktavkastning - 11.9 procent - och finns både som pref. och vanlig aktie, jag köpte bägge. Det här är något slags chansaktie som jag tillåter mig därför att jag har en ganska diversifierad portfölj full av ganska "normala" aktier; en typ av aktier som jag bara köper i små kvantiteter, men som är lite roliga att ha.

Jag har ibland funderat över att ha någon aktie som har med shipping att göra, och valet föll nu på Dynagas.

Här finns artikel på Seeking Alpha. Läs även den här artikeln på Seeking Alpha.

onsdag 6 juli 2016

Eolus gör förlust

Eolus gör förlust visar delårsrapporten och aktien backar.

Det är inget som stör mig så värst mycket, vårt innehav av Eolus är ett av de mindre i portföljen och jag räknar med att behålla aktien länge. Kommer kanske fortsätta köpa på mig mindre kvantiteter framöver, trots förlusten. Har en positiv känsla för företaget och dess produkter, även om det finns politiska risker förknippade med verksamheten.

tisdag 5 juli 2016

Nya amerikanska aktier inköpta

Jag passade på att köpa en del amerikanska aktier nu när Avanza hade sin courtagefria dag och köpte:

Corrections Corp. of America
Care Capital Properties
Dynagas LNG
Dynagas LNG pref.
Glaxo Smith Kline
InfraREIT
Omega Healthcare Investors

Energi, medicin, sjukvård och fängelser - basala saker.

Portföljen innehåller nu 31 aktieslag och två fonder.

Aktiebloggosfären

Utdelningsseglaren påpekar att aktiebloggosfären växer och påbörjar en serie inlägg som länkar till bra inlägg.

Det är ett gott initiativ. Antalet aktie-, spar- och ekonomibloggar växer och växer. Själv försöker jag hålla koll genom att då och då klicka mig igenom blogrollarna på de bloggar jag följer. Dessutom kollar jag ibland på Ekonomi-bloggar.com, en bra sajt som aggregerar inlägg från en ganska stor mängd ekonomibloggar, i nuläget 175 bloggar. Sajten har ett betygssystem men personligen tycker jag att jag får ut mest av att botanisera bortom favoritlistans usual suspects, som jag redan känner till och följer. (Västkustinvesteraren har förresten nyligen lanserat ett alternativ i form av Aktiefeed.)

Bara som ett exempel: idag hittade jag Divgro via Ekonomi-bloggar.com; hamnar i såväl min blogroll som i min RSS-läsare

Apropå RSS-läsare; jag använder NetNewsWire (Mac och iOS).

Aktie- och ekonomibloggosfären är ett bra komplement till SvD Näringsliv och de andra professionella medierna jag följer. Jag uppskattar även det interaktiva elementet bland bloggarna, att man kommenterar på andra bloggar, länkar till andra bloggar. Dessutom finns det något med att skriva för sig själv. På något vis är investeringsbesluten och företagsresearchen mer lärorik när de resulterar i ett eller annat blogginlägg.

måndag 4 juli 2016

Nya köp

Har fyllt på i Saltängen Property Invest, Northwest Healthcare Properties och Eolus Vind.

Saltängen är nog det konstigaste företaget jag äger aktier i. Jag gamblar helt enkelt i att det finns en framtid för företaget efter den 30 september 2022, då kontraktet med ICA går ut. Tanken är att ICA inte känner för att bygga centrallager för egen hand - tekniskt sett ett icke-trivialt problem eftersom automatiskt höglager och kyllager med -25° C. är inget man snor ihop i en handvändning - så lagret utanför Västerås kommer att vara intressant att hyra även i framtiden. ICAs strategi är att ha få men stora lager (sidan 29 här) och det stora lagret i Västerås passar in i den strategin.

Samtidigt är det här en mycket udda investering: ett fastighetsbolag med en byggnad och en hyresgäst; det blir en liten post i portföljen som kan få finnas där eftersom jag diversifierat så pass mycket åt andra håll. Stor diversifiering totalt sett innebär rimligtvis att man kan ha någon liten väldigt nischad och icke-diversifierad aktie också.

Henriksson, Thelenius och Saab

Jacob Henriksson startar upp sin sparskola. Första avsnittet är bra - pedagogiskt och inspirerande till att börja spara.

Stefan Thelenius verkar ha bjudits in till Nordnet/Shareville för att diskutera visualisering av sparande. Jag har länge tyckt att Thelenius utmärkta verktyg för att visualisera utdelningar borde integreras på Avanzas sajt (ja, jag är Avanza-, inte Nordnet-sparare) men nu verkar det alltså som om Thelenius programmeringsskicklighet och idéer kring visualisering av sparande hamnar hos Nordnet. Bra, men jag hade alltså hellre sett att Avanza plockade upp Thelenius ...

Saab får en order på uppgradering av svenska minröjningsfartyg. Inte en jättestor order, men ändå. Vid sidan av de stora affärerna som ger rejält avtryck i medier - som Jas Gripen-affärer eller utvecklingen av den nya ubåten A26 - har Saab en hel portfölj av små och medelstora affärer som rör underhåll och liknande. Försvarsmateriel är stora sociotekniska system med en mängd komponenter som behöver bytas ut, underhållas. Jag tror på företag i försvarssektorn, världen är knappast en tryggare plats än under det kalla kriget, och hade bara Saab delat ut lite mer än vad man gör (1.8 % i dagsläget) hade jag gärna köpt på mig lite fler Saabaktier (har i dagsläget enbart en liten post).

söndag 3 juli 2016

Odling i köksfönstret, dag 22

Familjen har varit bortrest fyra dagar och förödelse råder bland ruccolaplantorna ...

Gräslöken ser dock ut att ha klarat de fyra dagarna utan vatten. Vi får se om ruccolan repar sig.