tisdag 1 januari 2019

Från träd till tråd

Att göra textilmaterial av trä är tydligen ett teknikområde med viss aktivitet. HM lyfter i ett pressmeddelande upp den senaste utvecklingen i TreeToTextile, ett samarbete mellan HM och IKEA som även involverar kemisten Lars Stigsson – grundare av flera företag och bland annat prisbelönad för sitt arbete med att tillverka diesel ur tallar. Företaget tycks vara ett långsiktigt utvecklingsföretag med en än så länge liten ekonomisk aktivitet, men kanske desto intellektuell aktivitet, vem vet?

Nu har, och det är detta som är nyheten i pressmeddelandet, Stora Enso anslutit sig och bygger nu en provanläggning i mer industriell skala. Man skalar upp, går från labb till fabrik. Man undrar när de första tygerna kommer ut på marknaden?

Hmmm, kan kanske vara något på lite sikt. Här finns en miljöaspekt, men även kanske en potential att skaffa fram alternativ till bomull som skeppats från andra sidan jordklotet. Jag gillar tillverkningsindustri, och ser det som spännande om HM skulle röra sig mer i riktning mot tillverkning i industriella former.

Och kopplingen till IKEA? De samarbetar tillsammans i ett uppfinnarbolag centrerat kring en kemist samtidigt som IKEAsfären avancerat till plats elva på HMs ägarlista. Finns här något strategiskt tänkande i bakgrunden eller är det bara en slump att två stora företagsimperier interagerar lite grand samtidigt inom såväl teknikutveckling som ägande?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar