lördag 5 mars 2016

Länktips om norsk fiskodling

Artikel om fiskodling i dagens SvD. Den sätter in fiskodlingsindustrin i ett nationalekonomiskt och politiskt sammanhang och har dessutom en del intressanta observationer från platsbesök och intervjuer på Bremnes Seashore, ett familjeägt företag i branschen.

En annan sak som var intressant var uppgiften om hur stora kostnader som laxlusen förorsakar branschen. Men branschen går till motattack mot Lepeophtheirus salmonis, kräftdjuret som kostar miljarder kronor om året för laxodlingsbranschen. Djuret kan utveckla resistens mot bekämpningsmedel och bli ett hot även mot vild lax.

Branschorganisationen Sjømat Norge koordinerar "Luseoffensiven", ett projekt som syftar till att få ihop olika aktörer i arbetet med att bekämpa laxlusen. (Statistiknördar kan ladda ner aktuell statistik över lusangrepp i Excelformat.)

En annan organisation rör samarbeten mellan akademi och industri i kampen mot laxlusen. Sea Lice Research Centre finansieras av det norska forskningsrådet och är lokaliserat vid Universitetet i Bergen; det startade 2011 och har, förutom akademiker vid norska universitet och forskningsinstitut, flera stora företag som partners som Leröy och Marine Harvest. Målsättningen är att centret "will facilitate development of new methods for lice control and shorten the time from basic research to new products and tools for parasite control in the aquaculture sector to achieve a true integrated pest management in the future". Konkreta inslag från den akademiska sidan är till exempel doktorandkurser i laxlusbiologi och skapandet av Licebase, en databas med genetisk information om laxlusen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar