torsdag 10 mars 2016

Kläder: billigt och bra

Vi var i Kongens by för ett par månader sedan och jag besökte København K. Jag tycker affären ligger helt rätt positionerad i second hand-kedjan: den har inte det allra billigaste utan är relativt sorterad, utan att för den skull bli överdrivet dyr; filtreringen av de senaste årtiondenas kläder har dessutom gjorts av skickliga personer. De har både herr och damkläder, bland herrkläderna brukar det alltid finnas old school-kläder och jag har genom åren köpt tweedkavajer, en snygg tweedhatt från Bates på Jermyn Street (där Bertie Wooster brukade shoppa) och en del annat.

Den här gången blev det en snygg yllerock. Skick: närmast oanvänd. Mycket hög kvalitet på hantverk och material. Tillverkad i Tyskland förmodligen på 1970-talet. Pris: 600 danska kronor. Den har jag använt mycket nu i början på året, ett perfekt vinterplagg.

Bytte några ord med innehavaren om rockar i allmänhet. Han menade på att sådan kvalitet går att få tag på idag men då till mycket höga priser, medan mer normala priser inte ger några kvalitetskläder. Dagens plagg är sämre och går sönder snabbare.

Han har säkert rätt, även om han som innehavare av en second hand-affär ju är partisk. Nöjd är jag, i vilket fall, och när jag tänker närmare på det är flera av de plagg jag tycker bäst om, både utseendemässigt och kvalitetsmässigt, just second hand-kläder med något årtionde på nacken.

Billigt och bra, helt enkelt.

1 kommentar:

  1. Gillar stilen! Gustav är alltså en tweedkille? Like! Och visst är det så att man förr köpte plagg med en helt annan kvalitet. Jag har tagit över min morfars oljerock som kommer funka utmärkt för mig ochytterligare minst en generation.

    SvaraRadera