Jag har en förutfattad mening om kvaliteten på byggandet. Kalla det en fördom, rentav. Den kan beskrivas såhär:
Modernt byggande håller en ganska låg kvalitet. Jämfört med äldre tekniker är dagens hus byggda i halvsunkiga material. Lägenheter i fastigheter från årtiondena från sekelskiftet 1900 fram till en bit efter mitten av 1900-talet är, om man skall generalisera, bättre i material, utförda med större hantverksskicklighet och har en bättre långsiktig hållbarhet än lägenheter och radhus byggda de senaste tio-tjugo åren.
Byggsektorn tycks alltså gå bakåt vad gäller teknisk kvalitet.
Jag kan ha fel, men detta är den bild jag fått genom åren.
Bilden bygger på mängder av empiriska observationer: upplevelserna från min gymnasieskola byggd på 1970-talet jämförd med en skolbyggnad byggd på 1860-talet som jag sett mycket av, historier om folk som köpt hus för många miljoner där väggarna tycks bestå av frigolit och annat krafs och med fuktskador efter kort tid, mina kontor och andra arbetsplatsmiljöer där jag genom åren arbetat i hus från allt från 1910-talet till helt splitternya och byggda på 2010-talet, de olika lägenheter jag bott i. Och så vidare: exemplen kan mångfaldigas.
Och så en annan observation som handlar om hur man pratar om fastighetssektorn på aktiebloggar, i näringslivsbilagor och i andra sammanhang där aktier diskuteras. Här dissekeras fastighetsbolagen - och nu kanske jag överdriver lite - på ett mycket ensidigt sätt: det handlar om räntelägets betydelse för bolaget, uthyrningsprocent på beståndet, byggprojekt i pipelinen och så vidare.
Jag ser få analyser av fastighetsbolagen från en mer teknisk sida: vilka bolag har en stor andel rejäla fastigheter från kvalitetsepoken, vilka har fastigheter från 1990- och 2000-talens slarvigare teknik.
Varför pratar inte aktiefolket mer om fastigheternas faktiska kvalitet, om vilka fastighetsbolag som har kvalitetsmedvetande och vilka som inte har det?