torsdag 31 december 2015

Bursell är bra

2015 är året då jag börjat lägga lite tid på att läsa och lyssna om ekonomiska ämnen. I och för sig är jag sedan länge lite nyfiken på privat näringsliv och finansmarknaderna; genom åren har jag läst en eller annan bok om ekonomi: reportageböcker om Stenbeck, HM, Trustorhärvan, Tetrapak har varit kul läsning. Men på det stora hela har det varit en process då jag orienterat mig i en för mig ny typ av texter och såsom statsanställd historiker utan tillstymmelse till ekonomutbildning i bagaget - om något har jag snarare lutat åt naturvetenskaperna för att komplettera humaniora i min bildning - har det varit med blandad förtjusning som jag klickat runt på aktiebloggar och finanspoddar och bläddrat i veckomagasin med ekonomi- och finansfokus. Mycket av det jag läser är tråkig sifferexercis.

Men det finns undantag.

Ett av dessa undantag är Jacob Bursell som driver Fondpodden, ett slags ekonomijournalistik jag gillar; personer istället för siffror, (samtids)historia istället för framtid.

Just nu lyssnar jag på intervjun med Kerstin Hessius. Tidigare har jag på liknande sätt gillat bland annat intervjun med Mats Qviberg, programmet om datoriseringen av börsen, inslaget om 1980-talet, intervjun med Birgitta Persson. Det sistnämnda avsnittet börjar förresten med ett argument för historiens nytta, något som jag helt håller med om.

Bursell är helt enkelt bra.

SvD gjorde sig av med Jacob Bursell våren 2014. Ett dåligt beslut, om du frågar mig. Men det säger mer om dagspressbranschens kris än om Bursell.

måndag 28 december 2015

Ärtsoppa!

Det ser kanske inte så gott ut, men det är gott! Hemgjord ärtsoppa är billig och god mat. Fyll frysen, ät gott och spara pengar.

Köper mer HM

HM, som är det överlägset största innehavet i portföljen, har ju gått ned en del på senaste tiden och blev därför månadens inköp; passade på att köpa HM under 300, närmare bestämt 299:20 kronor. Känns bra.

När min fru och jag började pensionsspara i aktier var HM under ganska lång tid den enda aktien vi köpte. Därefter vidtog en fas i vilken vi köpte annat, för att diversifiera. Det är mycket möjligt att den här breddningsfasen kommer att fortsätta - känns inte speciellt tryggt att ha alla äggen i en HM-märkt korg - men just nu tyckte jag det var dags igen. På något sätt var 300 kr en för mig lite psykologisk gräns.

Det genomsnittliga inköpspriset för våra HM-aktier före dagens inköp låg på 245, så genom att köpa på 299 så ökade detta något. Men ändå kändes det bra.

Man kan fundera över hur stor andel en aktie skall få ha i en portfölj innan själva övervikten leder till en risk. I vårt fall representerar HM 59 procent, medan resterande del av portföljen fördelas på sju olika aktier och fonder. Alltså en stor övervikt för ett enda aktieslag.

Å andra sidan påstås det ibland att HM är en relativt säker stoppa-i-byrålådan-aktie som man inte behöver bevaka speciellt mycket. Så om man tvunget skall låta en aktie växa sig relativt stor i en portfölj kanske HM är ett rätt så OK val.

Å andra sidan finns det ju politiska risker förknippade med HM; frihandelsavtal, geopolitik, handelshinder, krig, över huvud taget allt som kan tänkas hindra flödet av bomullstyger och färdigsydda plagg genom det globala logistiska system som är HM skulle kunna leda till problem för HM.

Jag har försökt peka på detta problem i ett tidigare inlägg. Den här faktorn nämns sällan när man diskuterar HMs framtid, den typiska artikeln eller bloggposten handlar istället om siffror i den senaste årsredovisningen eller kvartalsrapporten som vrids och vänds fram och tillbaka. (Ett av de bättre exemplen i genren skrevs i höstas av Gottodix.) I och för sig tror jag inte att det är någon överhängande risk för handelskrig och störda logistiktransporter imorgon dag, men man vet aldrig. En del av idén med HM är ju att det skall vara väldigt korta ledtider, vägen från fabrik till klädhängare skall vara väldigt kort, helt enkelt för att de snabbrörliga modefenomenen skall kunna materialiseras i butiker världen över på kort tid. Och inträffar handelskrig, världskrig, gigantisk facklig kamp i några av HM:s butiker så försvåras detta.

En faktor som verkar i motsatt riktning är den mängd av leverantörer som HM använder. Listan över dessa är lång och upptar tillverkare med god geografisk spridning.

måndag 21 december 2015

Didner & Gerge startar ny fond

Didner & Gerge startar ny fond med inriktning på småbolag i USA.

Kan kanske vara något.

onsdag 16 december 2015

Stekt strömming

T. och jag stekte strömming. Vända i ströbröd, stekta i rikligt med smör och serverade med ett smörfyllt potatismos är det riktigt god mat. Den här gången provade vi att ha timjan i ströbrödet (eftersom svartpepparn visade sig vara slut), inte helt fel.

Strömming kostar bara 60-70 kronor kilot och är ännu ett belägg för att man inte måste lägga mycket pengar på råvarorna för att få god mat.