tisdag 12 februari 2019

Två positiva datapunkter om HM

Jag följer på ett lite halvaktivt sätt debatten kring HM. Den var på något vis kraftigare för ett eller annat år sedan, känns det som, när Det Stora Raset inleddes och tunga aktiebloggare som Lundaluppen och Magnus Andersson kritiserade företaget i bloggposter och sålde sina HMaktier.

Men det dyker upp utsagor om företaget mest hela tiden, jag läser dessa ibland eftersom det är det näst största innehavet i portföljen – med ett inköpspris på 242 kronor ligger jag ganska rejält back, men har valt att stanna kvar, kanske för att jag hoppas på något slags vändning, vad vet jag. Förmodligen har jag gift mig med aktien på ett ohälsosamt vis.

I varje fall. Här är två ganska positiva (allt är som bekant relativt) åsikter som läses mot bakgrund av en HMkritisk klagokör:

Jag höll inte på med aktier eller sparande på 1990-talet, så namnet Sven-Olof Johansson har inte riktigt den klangen för mig som det har för andra. Men jag fattar ju att han är något av en investerarprofil, och i en ganska lång intervju berättar han för Svenskan att han köpt på sig ganska mycket HM-aktier och han är positiv:

H&M har en konkurrensfördel, a-läge på många butiker och en outnyttjad potential inom e-handel menar han. Sven-Olof Johansson delar inte heller synen att familjen Perssons engagemang och makt via vd posten och ordförandeposten skapar problem.

– Jag ser det som ett av skälen till att jag investerade. Det är ett familjeföretag men en lång investeringshorisont.

Lundaluppen är också försiktigt positiv.

2 kommentarer:

  1. Lätt att gifta sig med sina innehav. Så länge bolaget presterar är det lugnt, men i HMs är de sena på bollen. Jag tycker att det är mycket osäkert om de kan komma ikapp.

    SvaraRadera
  2. Jo, det ser inte så ljust ut. Men någonstans är jag fortfarande optimistisk, jag ser fortfarande HM-kassar på stan och kunder i butikerna och jag är, när det gäller kläder, inte alls övertygad om postorderhandelns totala vinst över fysiska butiker. Att handla kläder är något taktilt.

    Men visst har du rätt, det är osäkert om de kommer vända utvecklingen. Spännande!

    SvaraRadera