tisdag 10 juli 2018

Tangentborden: de blir sämre

För länge sedan, på den gamla onda Windowstiden, använde jag periodvis ett grymt tangentbord. Det var tillverkat av IBM och hade den där härliga klickiga taktila känslan. Senare, under macperioden, har jag ibland använt ett föråldrat tangentbord, ett Apple A1048 som jag genom olika renoveringsprojekt hållit igång; jag har plockat isär och rengjort. Jag är inte ensam om att gilla A1048; det finns inlägg här och där på nätet om hur man får de här gamla grejerna att leverera.

Nu finns det en artikel på Slashdot om just gamla tangetbord.

Någonstans börjar jag fundera över vad som är bra och mindre bra med datorutvecklingen. RAM och diskar blir större och snabbare, processorer har snabbats upp eller blivit strömsnålare. Men tangentbord har försämrats kan jag tycka sedan jag började använda datorer på 1980-talet. Datortillverkarna tänker väl sig att vi använder datorerna i två-tre år och sedan kastar maskinerna, varför man inte behöver tänka på kvaliteten på tangentborden.

Det tycker jag är fel.

2 kommentarer:

  1. Jag håller med att de tangentbord som skickas med datorer idag är usla, men med pressade marginaler så blir alla komponenter billigare, förr la man ju också större del av en månadslön för att köpa en dator än idag. Kulturen för att bygga egna tangentbord har också vuxit senaste åren för att folk vill ha mer valfrihet. Om man lägger lite mer pengar på ett tangentbord som man har tänkt ha länge så har man mycket att välja på, både hur mekaniska och hur mycket klickighet man vill ha i sitt tangentbord. Men för den breda massan så har absolut tangentborden blivit sämre.

    SvaraRadera
  2. Intressant, kom under IT-eran över några lådor med PC-tangentbord från kursad datorfirma i oklart skick men troligen mest i behov av rengöring. Kul att det finns fantaster som lägger upp info om hur man gör i fall andan skulle falla på någon gång i framtiden.

    SvaraRadera