söndag 17 januari 2016

IBM

3.85% är direktutdelningen för IBM i dagsläget. Dessutom har företaget ökat utdelningen med 10% eller mer de senaste 12 åren. (Se även här.) Lägg till detta ett återköpsprogram, och det hela passar bra in i de idéer som Stefan Thelenius nyligen skrev om när det gäller utdelningsaktier.

Aktien ser intressant ut.

IBM är mitt i ett slags omorientering av sin verksamhet, en omstrukturering som ännu inte gett några resultat att tala om, och marknaden har straffat aktien med en stadigt sjunkande aktiekurs. Nästa vecka kommer en rapport. Blir den ännu en i raden av dåliga rapporter kanske aktien sjunker ännu mer och det blir läge att köpa den i samband med autogiroinsättningen i slutet av januari.

Å andra sidan finns det flera andra trevliga köp man kan göra, nu när HM och Investor, till exempel, fallit rejält, liksom Handelsbanken. Jag är generellt köpsugen, den senaste tidens börsfall ser jag som en möjlighet, inte som ett hot, och anledningen är förstås tidshorisonten. Det här är pensionssparande och med tjugo år till pension känns börsnedgångar på 10, 20 eller 30 procent i det långa loppet mer som korrektioner som ger köplägen.

Fernand Braudel tänkte sig historiens gång i olika skikt, där händelsehistorien och individernas handlingar, krusningarna på ytan, ibland kan vara något helt annat än de mer långsiktiga konjunkturerna. Braudels historiesyn bör kunna appliceras på aktiemarknaden. I dagsläget kanske den nedåtgående trenden vi ser på börsen går emot en mer uppåtgående långsiktig trend.

Fast man kan förstås ha fel. Är det här början på ett Ragnarök som utraderar börsvärden för lång tid?

I dagsläget känns det inte så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar