måndag 21 september 2015

IBM

Blickar på IBM sedan en tid tillbaka. Hmmmhh.

torsdag 17 september 2015

Fondpodden

Bra avsnitt av Fondpodden! Bland annat hur vissa länder har mindre skillnader mellan humaniora, kultursidesjournalistik och finansjournalistik jämfört med Sverige. "För mig är det alltid människorna som har intresserat mig." Det här är finanshumaniora, inte sifferknarkande. Intressant! Man borde kanske kolla upp Fokus.

Apples utdelning

Den här analysen på The Motley Fool pekar på att Apples utdelningar kanske kommer att fortsätta öka. Artikeln är allmänt positiv till Appleköp. Och mitt läsande av Fundamentalanalysbloggens Applebevakning ger också den en positiv känsla kring aktien.

Hmmhh. Ska jag fortsätta fylla på med Apple? Har köpt den två gånger, men fortsätter nog gärna en eller annan månadsinsättning till i höst och vinter.

SAAB

Man kanske skulle köpa lite SAAB? Aktien är en lågutdelare, bara 2.1 % direktavkastning, vilket jag inte är så förtjust i. Å andra sidan är försvarsutgifter kanske på väg upp i många länder, det känns som om konflikthoten ökar i en allt mer multipolär värld efter 1989. Produktmässigt verkar den nya ubåten vara bra och Gripen säljs internationellt och man har även andra produktkategorier som verkar intressanta.

Jag borde läsa in mig lite mer på bolaget, är nyfiken. Investor, som jag har ett ganska stort innehav av, ger mig viss exponering, men jag funderar på att köp Saabaktien i sig.

Sen är det ju det här med etiken. Inte så mycket att det finns vapenindustri, det har jag inte så stort problem med. "Varje land har en armé - antingen sin egen eller någons annan", som Mao lär ha sagt. Nej, problemet för mig är snarare den korruption och de skumma samarbeten med märkliga regimer som vapenhandel ibland leder till. Men det kanske mer har varit ett problem för Bofors än med SAAB, historiskt sett?

Kanske ligger det något i analysen på Avanza? Köp och behåll långsiktigt menar man där.

söndag 6 september 2015

Apple och Handelsbanken

Månadens inköp blev Apple och Handelsbanken. Det var andra gången jag köper Apple och för slatten som blev över köpte jag en handfull Handelsbanken (visst är det härligt med dessa dagars låga courtage som gör det möjligt att köpa små poster!). Ingen vidare djupsinnig analys låg bakom, mer än att jag vill ha ett någorlunda stort innehav av Apple på lång sikt och att jag fortfarande tycker att Handelsbanken är en bra svensk bankaktie med god utdelning.

Jag gillar i och för sig inte Apples låga utdelning och har förstås undringar om hur företaget på sikt klarar sig utan Steve Jobs. Men detta förtar inte intrycket av ett högkvalitativt företag vars aktie handlas till ett OK pris.