lördag 6 december 2014

Är inflation bra eller dåligt?

De som efterfrågar högre svensk inflation blickar säkert lystet på Ryssland, där man i dagsläget lyckats pressa upp inflationen till 9 procent, att jämföras med den svenska inflationen som i dagsläget ligger på -0.1 procent.

Jag har egentligen aldrig förstått det här med varför en högre inflation än vad vi har just nu - runt noll - skulle vara något gott i sig. Någon får väldigt gärna förklara det för mig.

Saker blir billigare tack vare teknikutveckling och internationell handel; den dator du läser det här på kostar i dag många tusenlappar mindre än en dator för tio år sedan. Oljepriset fluktuerar. Och om man är det minsta skeptiskt inställd till de offentliga trygghetssystemens förmåga att ta hand om oss när vi blir sjuka, gamla eller arbetslösa så väljer man förmodligen att lägga undan några tusenlappar i månaden på sparande, istället för att använda alla ens inkomster i en inflationsdrivande shoppingrunda som kontinuerligt, månad för månad, landar privatekonomin på noll eller minus istället för spararens plus.

Är det nödvändigtvis dåligt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar