tisdag 7 januari 2014

Axis en uppköpskandidat?

Nordea skriver i en analys att Axis är en möjlig uppköpskandidat och nämner Canon som potentiell partner. Den japanska kamerajätten är, enligt Nordea, stadd vid kassa och sugen på att öka inom ip-baserad kamerateknik.

Därför ändrar man, även om aktiens anses vara "fullvärderad", sin rekommendation till behåll istället för sälj. (Själv köper jag för tillfället Axis.)

Just uppköpstankarna har ju funnits tidigare hos bland annat Lundaluppen.

Canon är säkerligen en vettig gissning. Optik och digitalkameror har man hållit på med länge, och det finns även vissa produkter som inte riktar sig till konsumenter bland företagets verksamhet: de gör skrivare och annan kontorsutrustning, till exempel, och har till yttermera visso ett segment inriktat på företag inom diverse sektorer.

Vad mera är, kanske de har sett tecken i skyn som tyder på att den digitalkameramarknad, där de så länge varit både ledande aktör och säkert tjänat en del pengar, sakta men säkert knapras på av mobilkameror. Visst, en Canon DSLR i konsument- eller prosumerklassen är en mycket bättre kamera än den som sitter i min iPhone4. Men vem orkar släpa med sig en sådan kamera? Och i takt med att mobilkamerorna blir allt bättre kanske de känner att man bör sejfa genom att öka i andra segment?

Bara en tanke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar